Οι προκλήσεις για το “πακέτο” της ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)
Σε έναν μήνα, η κυβέρνηση θα εισέλθει τυπικά στο δεύτερο μισό της δεύτερης θητείας της, έχοντας στη διάθεσή της τρεις πλήρεις μήνες μέχρι την παραδοσιακή πολιτική αφετηρία του φθινοπώρου: τη ΔΕΘ. Αυτή η έκθεση θεωρείται από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ως σημείο καμπής για το πολιτικό κλίμα και ως άτυπη αρχή μιας «προεκλογικής χρονιάς».
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο δημοσκοπικής πτώσης και προσπαθώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει τέσσερις στρατηγικές ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ. Σκοπός είναι να διαμορφώσει εγκαίρως ένα νέο αφήγημα με «θετικά» μηνύματα, παρά το γεγονός ότι οι τομείς που προβάλλει συνεχίζουν να δέχονται αυστηρή (αρνητική) αξιολόγηση και υπάρχουν επίμονα αιτήματα από την κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω «μεταρρυθμιστικών διλημμάτων» (όπως η έναρξη της συζήτησης για την άρση της νομιμότητας στον δημόσιο τομέα), είτε με «μικρές» λύσεις που αφορούν την καθημερινότητα (όπως η προαναγγελία λειτουργίας του ειδικού τετραψήφιου 1566 για θέματα υγείας).
«Οι φωνές του λαϊκισμού πάντα παραμονεύουν», δήλωσε το Σάββατο από τα Μέγαρα, προσθέτοντας με αυτοπεποίθηση ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τη μοναδική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την πρόοδο».
Αλλαγές στο κράτος
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης προβάλλει το σύνθημα της «ρήξης» με το βαθύ κράτος. Είχε αναφερθεί σε μάχες κατά του αναχρονισμού και πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023, υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Η σύγκρουση με κατεστημένες νοοτροπίες και προβληματικές πρακτικές επανέρχεται στο επίκεντρο του πολιτικού του λόγου: προγραμματίζονται περισσότερα μπόνους απόδοσης και ανακοινώνεται ενισχυμένη αξιολόγηση. «Ας μπούμε στα βαθιά, η κοινωνία είναι ήδη πιο μπροστά» υποστηρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση επαναφέρει το στοίχημα της «αποτελεσματικής» δημόσιας διοίκησης, αναλαμβάνοντας το ρίσκο που ενέχει για την εικόνα της, ειδικά σε περιπτώσεις όπου αυτή μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι λόγοι πίσω από αυτή την επιλογή είναι σαφείς: πρώτον, η κρατική λειτουργία επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών, επιτρέποντας τη σύνδεση με ευρύτερα ακροατήρια – η αποτελεσματικότητα θα κριθεί στην πράξη. Δεύτερον, ενισχύεται το δίπολο πρόοδου και συντήρησης.
Μεσαία τάξη
Η κύρια κατευθυντήρια γραμμή έχει καθοριστεί από το Μαξίμου, και το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω σε αυτήν, εστιάζοντας στη μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη. Ο Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει στην επερχόμενη ΔΕΘ ότι τα εισοδήματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής έως το 2027. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ότι θα μπορέσει να επανασυνδεθεί με ακροατήρια που δεν έχουν ισχυρές κομματικές ταυτίσεις και είναι πιο ανοιχτά σε πολιτικές μετακινήσεις. Τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας έχουν επανέλθει στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αναζήτηση θετικών «ειδήσεων» από την κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε την ανασκόπηση του έργου του την Κυριακή, αναφερόμενος στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν (ανάπτυξη 2,3% για το 2025 και 2,2% για το 2026), παραδεχόμενος ωστόσο ότι η «πρόκληση» του πληθωρισμού παραμένει. «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια», επανέλαβε από τα Μέγαρα, «είναι να έχουμε μια σταθερή πολιτική αύξησης μισθών, μείωσης φόρων και ενίσχυσης».
Στέγαση
Σε μια περίοδο εκλογικής αδράνειας, αλλά πολιτικά καθοριστική για την οριοθέτηση της πολιτικής ατζέντας και του κλίματος αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο πονοκέφαλό της: το στεγαστικό ζήτημα. Η προσπάθεια του Μαξίμου να δείξει ότι ασχολείται με το θέμα της στέγης δικαιολογείται από το γεγονός ότι πλήττει σημαντικές κοινωνικές ομάδες, αν όχι ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι κυλιόμενες μετρήσεις αποκαλύπτουν μια ανησυχητική κατάσταση σχετικά με την επιρροή της κυβέρνησης στις παραγωγικές ηλικίες, όπως οι 40άρηδες και οι 45άρηδες, που παραδοσιακά στήριζαν τη ΝΔ. Το στεγαστικό ζήτημα κατατάσσεται ψηλά στη λίστα των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να το εντάξει, μαζί με την ακρίβεια, στις κεντρικές της προτεραιότητες εδώ και μήνες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πιο κρίσιμο είναι να διατεθεί στην αγορά μεγαλύτερος αριθμός κατοικιών, στόχος που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί. Στην προσεχή ΔΕΘ αναμένονται πρωτοβουλίες, με τις αποφάσεις να είναι καθοριστικές.
Υγεία
Η δημόσια υγεία προβάλλεται ως κεντρικό θέμα στην κυβερνητική ατζέντα, με έντονες προσπάθειες να αναδειχθούν κάθε θετική εξέλιξη, είτε μικρή είτε μεγάλη. Αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικούς πυλώνες της καθημερινότητας, μαζί με την εκπαίδευση. Ο Μητσοτάκης έχει θέσει το «νέο ΕΣΥ» ως προσωπικό του στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία, επαναλαμβάνοντάς το το Σάββατο από τα Μέγαρα. Ζήτησε μάλιστα να συμπεριληφθεί αυτό το θέμα στα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους πολίτες στις εκλογές. Η υγεία δεν απουσίασε ούτε από την διαδικτυακή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, μία από τις 160 δομές που θα λάβουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας