Πολιτική

Πολιτική θύελλα προκαλεί η κοινή δήλωση για τη Γάζα

Πολιτική θύελλα προκαλεί η κοινή δήλωση για τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: [378194] ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση απορρίπτει τη κοινή δήλωση της αριστεράς σχετικά με τη Γάζα, ενώ την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη, που δεν υπέγραψε, ετοιμάζεται να αναλάβει τη δική της πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να απευθύνει επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους να συνυπογράψουν ένα κοινό κείμενο παρέμβασης προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο κράτος του Ισραήλ και τα «εγκλήματα» που διαπράττει κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, έχει αναμφίβολα δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Τα κοινά αιτήματα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας

Οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξης Χαρίτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου καλούν την κυβέρνηση, με την ιδιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, ζητούν από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών:

– Να σταματήσουν άμεσα όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και να επιτευχθεί εκεχειρία. – Να ανοίξουν όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι, προκειμένου να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, όπως νερό, τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και ιατρικό προσωπικό, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους Παλαιστίνιους.

– Να καταδικάσει ρητά και χωρίς επιφυλάξεις η ελληνική κυβέρνηση τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, καθώς και τις επιθέσεις σε εργαζόμενους και εθελοντές, γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, καθώς και σε προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

– Να διακόψει η ελληνική κυβέρνηση τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

-Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-Να προσκληθεί, με ευθύνη και του Προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμούντ Αμπάς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και συνολικά στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη Γάζα και τη κοινή δήλωση της αντιπολίτευσης.

«Το ψήφισμα που έχει σημασία και παράγει παγκόσμια αποτελέσματα είναι αυτό που υπεγράφη με ελληνική σφραγίδα, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, από 80 κράτη μέλη», δήλωσε, αναφερόμενος στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εισήγαγε προς συζήτηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Αυτή είναι η συνολική εικόνα. Η διατύπωση του ψηφίσματος είναι σαφής και αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των αμάχων, των γυναικών και των παιδιών, καθώς και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να σταματήσουμε να βλέπουμε αυτές τις φρικτές εικόνες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για άλλη μια φορά αποδεικνύει τη σοβαρότητά της σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, αποφεύγοντας τα μεγάλα λόγια που δεν ωφελούν κανέναν», πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, υψώνοντας τους τόνους. «Κοιτάξτε, έχω μάθει από τα φοιτητικά μου χρόνια να είμαι επιφυλακτικός όταν ακούω για ψηφίσματα της Αριστεράς, καθώς ποτέ δεν έχει επιλυθεί κάποιο ζήτημα από αυτά τα κόμματα. Τα ψηφίσματά τους είναι γεμάτα απλουστεύσεις, γενικεύσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις», δήλωσε, υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησης.

“Γάζα” η Χαριλάου Τρικούπη

Ωστόσο, σφοδρές αντιδράσεις -εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη- έχει προκαλέσει η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να μη συνυπογράψει με τους πολιτικούς αρχηγούς των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωση-παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την επιλογή της ηγεσίας για αυτόνομη πορεία σ’ αυτό το μείζον ζήτημα, ιδίως από τη στιγμή που μέχρι χθες υπήρχαν σημεία συμφωνίας με τα τέσσερα αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης για τις δραματικές στιγμές που βιώνει ο λαός της Παλαιστίνης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, επιχείρησε να… περιορίσει (;) τις αντιδράσεις, ανακοινώνοντας πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρωτοβουλία του προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή με ένα συνολικό πλαίσιο. Νωρίτερα, προσπάθησε επίσης να εξηγήσει τους λόγους που δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση.

Μάλιστα, από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπήρξε δυσφορία για τη μη υπογραφή του κοινού κειμένου με τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς στο Κίνημα Αλλαγής, να εκφράζει δημόσια τη δυσαρέσκειά του.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments