Πολιτική

Προανακριτική: Αντίστροφη μέτρηση για Καραμανλή

Προανακριτική: Αντίστροφη μέτρηση για Καραμανλή

Πηγή Φωτογραφίας: [368317] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η πρόταση θα σχετίζεται με πλημμέλημα, δεν θα περιλαμβάνει άλλο πρόσωπο και θα ακολουθήσει διαδικασία παρόμοια με αυτήν της υπόθεσης Τριαντόπουλου.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την προανακριτική επιτροπή, βασισμένη στην τελευταία δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάθεση της πρότασης χθες το απόγευμα. Ωστόσο, «για τεχνικούς λόγους», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κείμενο θα είναι πλήρες και η αιτιολόγηση θα είναι αδιαμφισβήτητη. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, ως κοινοβουλευτική ομάδα». Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, είχε δηλώσει ότι «η πρόταση της Ν.Δ. για την προανακριτική θα κατατεθεί άμεσα. Έχει μελετηθεί η δικογραφία και πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Στην περίπτωση του Τριαντόπουλου, όπου δώσαμε τη δυνατότητα στο φυσικό δικαστή να τοποθετηθεί, δείχνει το δρόμο. Στο τέλος της διαδρομής ο μέσος πολίτης θα ξέρει ότι αποφάσισε ο φυσικός δικαστής και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στάθηκε εμπόδιο στη διερεύνηση των όποιων ευθυνών».

Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς θεωρούν ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά μόνο υπουργούς και όχι υφυπουργούς. Μάλιστα, είχαν ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τον ίδιο λόγο, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέλαβε στη δική του πρόταση έξι υφυπουργούς, εκτός από τους δύο υπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον κ. Σπίρτζη, υποστηρίζουν ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί και ότι οι αναφορές γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς ουσιαστική βάση, επομένως δεν θα ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση.

Η πρόταση που αφορά τον κ. Καραμανλή σχετίζεται με πλημμέλημα, πιθανώς με παράβαση καθήκοντος. Ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα σε πρόσφατη συνέντευξή του, δηλώνοντας ότι «δεν βλέπουμε κακούργημα και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα, καθώς δεν υπάρχει καμία στοιχειοθέτηση». Επιπλέον, ανέφερε ότι «το Δικαστικό Συμβούλιο έχει πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει την πρόταση στη Βουλή, αν κρίνει ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη».

Η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες επικρίσεις σχετικά με την υποβάθμιση των ευθυνών του κ. Καραμανλή, προτείνοντας πλημμέλημα, σπεύδει να δηλώσει ότι αν η αρμόδια δικαστική αρχή, συγκεκριμένα το Δικαστικό Συμβούλιο, κρίνει, βάσει της διερεύνησης της υπόθεσης, των στοιχείων και των καταθέσεων, ότι υπάρχει λόγος για αναβάθμιση της κατηγορίας, η κυβέρνηση δεν θα παρεμποδίσει την έρευνα της δικαιοσύνης.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για τις προτάσεις – τουλάχιστον δύο, από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 30 υπογραφές για τη δική του πρόταση – θα οριστεί μέχρι τις 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια, θα συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή, με στόχο να λειτουργήσει σύμφωνα με τα πρότυπα της υπόθεσης Τριαντόπουλου, συνεδριάζοντας δηλαδή μία φορά.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments