Συμβούλιο της ΕΕ: Ενέκρινε τις θέσεις του για την απλοποίηση του CBAM

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Συμβούλιο της ΕΕ: Ενέκρινε τις θέσεις του για την απλοποίηση του CBAM
Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τη διαπραγματευτική του θέση (γενική προσέγγιση) για μία από τις προτάσεις του λεγόμενου νομοθετικού πακέτου «Omnibus I» της Κομισιόν, η οποία απλουστεύει και ενισχύει τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ (CBAM).
Η πρόταση αποσκοπεί στην παροχή απλούστευσης και στη βελτίωση της αποδοτικότητας της συμμόρφωσης με το CBAM, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι κλιματικοί στόχοι του, καθώς περίπου το 99% των ενσωματωμένων εκπομπών στα εισαγόμενα προϊόντα που καλύπτονται από τον CBAM θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται. Ο γενικός στόχος είναι η μείωση του κανονιστικού και διοικητικού φόρτου, καθώς και του κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν
Η Κομισιόν προτείνει, ως κύριο μέτρο απλοποίησης των κανόνων CBAM, μια ευρύτερη εξαίρεση τύπου «de minimis» από τις υποχρεώσεις του CBAM, εξαιρώντας τους εισαγωγείς που δεν υπερβαίνουν ένα ετήσιο όριο 50 τόνων εισαγόμενων προϊόντων ανά εισαγωγέα. Το νέο αυτό όριο θα αντικαταστήσει τις τρέχουσες, πολύ πιο περιορισμένες διατάξεις του κανονισμού CBAM, οι οποίες εξαιρούν προϊόντα αμελητέας αξίας. Το προτεινόμενο μέτρο αναμένεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να εξαιρεί από τις υποχρεώσεις CBAM τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που εισάγουν μικρές ή αμελητέες ποσότητες προϊόντων καλυπτόμενων από τον κανονισμό.
Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει διάφορες απλουστεύσεις για όλους τους εισαγωγείς CBAM προϊόντων που υπερβαίνουν το όριο. Αυτές αφορούν κυρίως τη διαδικασία αδειοδότησης, τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων, τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών, τους κανόνες επαλήθευσης των εκπομπών, τον υπολογισμό της οικονομικής ευθύνης των εξουσιοδοτημένων δηλωτών CBAM κατά τη διάρκεια του έτους εισαγωγών στην ΕΕ, και τη δυνατότητα διεκδίκησης από τους δηλωτές επιστροφής για τιμές άνθρακα που έχουν ήδη πληρωθεί σε τρίτες χώρες.
Η διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου περιλαμβάνει αρκετές τροποποιήσεις στην πρόταση της Κομισιόν, με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση και αποσαφήνιση των κανόνων CBAM. Το Συμβούλιο υποστηρίζει επίσης το νέο μαζικό όριο «de minimis» των 50 τόνων εισαγόμενων προϊόντων, όπως προτάθηκε από την Κομισιόν. Μετά την υιοθέτηση της σημερινής θέσης του Συμβουλίου, η προεδρία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.
Τι είναι ο CBAM
Επισημαίνεται πως ο CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην αποφυγή της διαρροής άνθρακα, δηλαδή της μεταφοράς παραγωγικών δραστηριοτήτων εκτός ΕΕ προς χώρες με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Συγκεκριμένα, επιβάλλει ένα κόστος άνθρακα σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα, όπως το σίδερο, ο χάλυβας, το τσιμέντο και το αλουμίνιο, το οποίο αντανακλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται κατά την παραγωγή τους. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι οι εισαγωγές δεν αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων που υπόκεινται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, ενώ παράλληλα ενισχύεται η παγκόσμια κλιματική δράση.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας