Ιδιαίτερα, οι δύο πολιτικοί πήραν θέση για την πρόσφατη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξηγεί τη θέση του σε σχέση με τον κ. Κωνσταντίνο Κυριανάκη, εκφράζουν τις απόψεις τους για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, διατυπώνουν τις αντιθέσεις τους για τις εξελίξεις στη Μονή Σινά στην Αίγυπτο και τοποθετούνται έναντι των όσων συμβαίνουν στο χώρο του μπάσκετ.
Οικονόμου: «Η κυβέρνηση έκανε και κάνει κινήσεις για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» – Μαρκογιαννάκη: «Η ΝΔ αναζητεί συνεχώς τρόπους να ξεγλιστρά από τις ευθύνες της»
Σε ερώτηση σχετικά με τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, ο Βασίλης Οικονόμου (ΒΟ) ανέφερε πως «η δικαιοσύνη έκρινε με πολύ αργοπορία. Δυστυχώς, αυτοί είναι οι ρυθμοί της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς τη ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, όπως είναι, λόγου χάριν, ο νέος δικαστικός χάρτης. Το Μάτι είναι μια τραγωδία, η απόφαση είναι βέβαια σεβαστή. Δεν γνωρίζω όμως αν την προσεγγίσαμε πλήρως κατά πώς έπρεπε».
Από την πλευρά της, η Όλγα Μαρκογιαννάκη (ΟΜ) σημείωσε πως «είμαστε επτά χρόνια μετά το Μάτι. Νομίζω ότι το αίτημα για σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης παραμένει και επίκαιρο και ζητούμενο. Εδώ και καιρό έχουμε πει πώς πρέπει να εκλέγεται η ηγεσία της δικαιοσύνης, όχι μόνο από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά με ευρύτερη πλειοψηφία. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Ζήτημα υπάρχει στην απονομή της δικαιοσύνης. Υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Να θυμίσω ότι για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, εμείς κάναμε αίτημα για τη σύμβαση 717. Δυστυχώς, η κυβερνητική πλειοψηφία τον προστάτευσε. Και τώρα με το αίτημά μας για την Προανακριτική Επιτροπή, έρχεται και πάλι η Νέα Δημοκρατία, η οποία αναζητεί τρόπους να ξεγλιστράει».
ΒΟ: «Πρώτη φορά στα χρονικά, κυβερνώσα παράταξη παραπέμπει υπουργό της για μια τέτοια τραγωδία. Βλέπουμε ότι στην απόφαση για το Μάτι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόσωπο. Και δεχόμαστε τη δικαστική απόφαση.
Όσον αφορά τη σύμβαση 717, είναι ένα ζήτημα οικονομικής φύσης. Δεν έχει σχέση με τα Τέμπη. Έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος μιας σύμβασης. Το σύνολο της σύμβασης 717 είναι 85 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 85 εκ. μιλάμε για 2,7 εκατ. Και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί. Αν το δικαστικό συμβούλιο πει ότι το πλημμέλημα δεν φθάνει, θα επιστρέψει, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο νόμος. Και η ποινική ευθύνη είναι πάντοτε ατομική, σε αντίθεση με την πολιτική ευθύνη, η οποία είναι δυνατόν να μην είναι ατομική. Όταν έχεις τελεσίδικη απόφαση μετά από επτά ή οκτώ χρόνια, ο κόσμος νοιώθει και μια ανασφάλεια για την απονομή της δικαιοσύνης. Είναι ζητήματα, που η κυβέρνηση τα έχει μπροστά της και τα θέτει».
Οικονόμου: «Ο Κυρανάκης έλαβε γραπτή απάντηση για όσα με κατηγόρησε» – Μαρκογιαννάκη: «Υπάρχει σχεδιασμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις μας;»
Αναφορικά με την «κόντρα» που καταγράφηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι «ο κ Κυρανάκης με κατηγόρησε για ψηφοθηρική συνδιαλλαγή με τους οδηγούς ταξί. Και πήρε την απάντησή του γραπτώς από μένα. Με τον ΚΟΚ ασχολήθηκα επί έξι μήνες. Έχουμε 18 χρόνια απόσταση από τον προηγούμενο ΚΟΚ και πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να επικαιροποιηθεί. Χαίρομαι που δεν άλλαξαν τα 30 χιλιόμετρα στην πόλη. Άκουγα ότι θα αλλάξει, αλλά ευτυχώς αυτό δεν συνέβη. Εμείς κάναμε αυτό που θεωρήσαμε το καλύτερο, την ευρωπαϊκή πρακτική. Ακολουθήσαμε το πώς λειτουργούν οι λεωφορειολωρίδες σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Το ταξί είναι ένα δημοσίας χρήσεως συμπληρωματικό συγκοινωνιακό μέσο, δεν είναι το ΙΧ μας. Εμείς είχαμε πει το ταξί μπορεί να μπαίνει στις λεωφορειολωρίδες και αφού βάζουμε αυτό ως γενική αρχή, μια συγκοινωνιακή μελέτη και υπουργική απόφαση που θα την ακολουθούσε να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες αυτής της κινήσεως του ταξί. Δέχθηκαν μεγάλη κριτική από τον κ. Κυρανάκη, ότι έτσι θα επιβαρυνόταν η κυκλοφορία. Όμως, ο ίδιος εισάγει το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ως ταξί. Και ρωτώ εγώ «αν τα 14.000 ταξί των Αθηνών γίνουν ηλεκτρικά αύριο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία»;
Θεωρώ πολύ λάθος την τακτική ορισμένων, που, στην προσπάθειά τους να έχουν εύσημα εκσυγχρονισμού και νεωτερικότητας, θεωρούν ότι πρέπει να «πλακώνονται» με τους φορείς. Πρέπει να συζητάς με την κοινωνία, ακόμη κι αν δεν σου είναι συμπαθής. Πρέπει να συζητήσεις με τον κοινωνικό εταίρο. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συζήτηση».
ΟΜ: «Παρακολουθούμε μια ακόμη παλινωδία της κυβέρνησης. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει, τελικά, σχεδιασμός στο υπουργείο Μεταφορών για τη βιώσιμη κινητικότητα, για το πώς οραματιζόμαστε τις πόλεις μας. Έχουμε θέσει ερωτήματα και δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Δεν έχουμε καταλάβει για το αν ο καθένας κάνει ό, τι θέλει.
Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα με πανεπιστημιακές μελέτες για παρέμβαση και με πιλοτικά προγράμματα να βλέπεις τι πρέπει να κάνεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις τη βιώσιμη κινητικότητα».
ΒΟ: «Αυτή τη στιγμή έχουμε τον ψηφιακό χάρτη των Αθηνών του 2004. Εμείς έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για να καταλήξουμε στο χάρτη της Αττικής. Αυτός ο χάρτης ήταν η βάση για τις συγκοινωνίες στην Αττική. Το ίδιο συμβαίνει και για τη Θεσσαλονίκη».
ΟΜ: «Οι ποινές γίνονται πιο αυστηρές και πλέον μπαίνουμε σε μια λογική «αστυνόμευσης» των οδικών δικτύων. Υπάρχει και το ζήτημα της συντήρησης και της αναβάθμισης του οδικού δικτύου. Ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους. Πρέπει οι παρεμβάσεις να συνοδεύονται από υποδομές. Θέλουμε να μην έχουμε όλους αυτούς τους νεκρούς και τους τραυματίες».
Οικονόμου: «Η κυβέρνηση διευθετεί το ζήτημα με τη Μονή Σινά» – Μαρκογιαννάκη: «Η Τουρκία συνεχώς αναβαθμίζει τη θέση της στην περιοχή»
Σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Μονής του Σινά, ο ΒΟ είπε: «Μένω σε αυτά που είπαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί. Εμπιστεύομαι την κυβέρνηση. Νομίζω πως είμαστε προς διευθέτηση του ζητήματος».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το ζήτημα των εκτάσεων δεν είναι απλό, γιατί ταυτόχρονα μέσα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς εξασφαλιζόταν η οικονομική βιωσιμότητα της Μονής του Σινά. Μιλάμε για το αρχαιότερο ορθόδοξο μοναστήρι. Το ίδρυσε ο Ιουστινιανός. Η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Και δημιουργείται και ένα κακό προηγούμενο για την Ελλάδα. Χρειάζονται άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί την περιοχή την Παρασκευή. Βλέπουμε ταυτόχρονα και την ενίσχυση της Τουρκίας, η οποία συνεχώς ενδυναμώνεται, ενώ εμείς δεν καταφέραμε να την αποκλείσουμε ούτε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας».
ΒΟ: «Η Τουρκία είναι μια επιθετική, μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία δεν πάει σύμφωνα με τους κανόνες. Η Τουρκία έχει αυτά τα στοιχεία. Αλλά οι πολιτικές δυνάμεις εισηγούνται να ακολουθήσουμε το δρόμο της Τουρκίας; Η χώρα μας είναι η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών. Εμείς έχουμε θεσμικό ρόλο».
Οικονόμου: «Σύμφωνος με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μπάσκετ» – Μαρκογιαννάκη: «Πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος»
Για τις εξελίξεις στο χώρο του μπάσκετ, οι δύο προσκεκλημένοι τόνισαν τα ακόλουθα.
ΒΟ: «Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η κυβερνητική πρωτοβουλία, και η τοποθέτηση του υπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν πρέπει να πάμε από τις συγκρούσεις των οπαδών στις συγκρούσεις των παραγόντων. Για μένα, πρέπει να μπει το μείζον διακύβευμα για όλους μας. Αδικούν τους εαυτούς τους και τα εκατομμύρια που επενδύουν. Αυτό δεν είναι ούτε μήνυμα, ούτε εικόνα. Θα μπορούσε να υπάρξει διακοπή. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Είναι αυτονόητο ότι αγαπάμε τον αθλητισμό και τους αθλητές. Ο νόμος δεν γίνεται να μην εφαρμοστεί».
ΟΜ: «Η νομοθεσία υπάρχει, θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί και όχι να μιλάμε για διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγόντων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οι αγώνες του πρωταθλήματος δεν γίνονται με τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Πρέπει να εφαρμόζεται αυτό που προβλέπει ο νόμος».
Πηγή: pagenews.gr