Τραμπ για εσπευσμένη επιστροφή του: Δεν γύρισα για εκεχειρία, είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News, Trump plane suffered mechanical issue before landing
ΟΛευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί για να συζητηθεί το τέλος του πολέμου ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και το Ισραήλ και ενδεχόμενη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, μετέδωσε το Axios.
Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας (16/06), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έφυγε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον.
Με αφορμή την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Τραμπ γύρισε στην Ουάσινγκτον για να εργαστεί για την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, όμως ο Τραμπ «επιτέθηκε» στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως «δεν έχει ιδέα» και ότι η επιστροφή στις ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά με κάτι μεγαλύτερο.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον νέο αρχηγό του πολεμικού στρατηγείου του Ιράν, Αλί Σεντεμανί.
Υπενθυμίζεται, ότι στις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (17/06), ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την έναρξη ενός ένατου κύματος επιθέσεων κατά του Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί.
Σειρήνες αεροπορικής άμυνας ήχησαν σε πολλές περιοχές, ενώ οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι η αεράμυνα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για την αναχαίτιση των πυραύλων.
Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τις τελευταίες ώρες έχουν συμβεί: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 2.000 άτομα έμειναν άστεγα, τουλάχιστον προσωρινά, από τις επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους στο κεντρικό Ισραήλ και τη Χάιφα νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Αλί Σαντμάνι, αρχηγό του πολεμικού στρατηγείου του Ιράν. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ γύρισε στην Ουάσινγκτον για να εργαστεί για την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, όμως ο Τραμπ «επιτέθηκε» στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως «δεν έχει ιδέα» και ότι η επιστροφή στις ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με την εκεχειρία, αλλά για κάτι μεγαλύτερο. Οι ηγέτες της G7 έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση, τασσόμενοι υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να «αμύνεται» και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει αργά τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εισέρχεται στην πέμπτη ημέρα της. Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει επιθέσεις με τα θύματα αν έχουν αυξηθεί. Σειρήνες ηχούσαν πάνω από πολλά μέρη του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, καθώς το Ιράν ξεκίνησε το ένατο κύμα επιθέσεων – το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι την αυγή, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η αεράμυνά του εργάζεται για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και πρόσφατα ενημέρωσε τους κατοίκους ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια. Τη Δευτέρα, ο Τραμπ προειδοποίησε τους Ιρανούς να «εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη» σε μια ανάρτηση στο Truth Social, χωρίς να αναφέρει το γιατί. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNN ότι η ανάρτηση αντανακλούσε την επείγουσα ανάγκη να προσέλθει το Ιράν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας