Τι αποκαλύπτει η επίθεση στο νοσοκομείο του Ιράν για τα όρια της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Al Monitor
Η επίθεση του Ιράν στο νοσοκομείο Σορόκα της Μπερ Σεβά την Πέμπτη, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές, υπογραμμίζει τους περιορισμούς του περιβόητου συστήματος αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ στην αναχαίτιση όλων των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται κατά της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, ισραηλινοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή κατά του Ιράν έχει μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες στόχευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει το al monitor, η Τεχεράνη έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 450 πυραύλους κατά ισραηλινών πόλεων από την περασμένη Παρασκευή. Από αυτούς, περίπου 50 πυραύλοι πέρασαν τα ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας, χτυπώντας κτίρια ή προσγειώνοντάς σε ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με το Ynet. Το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι σχεδόν το 90% των ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από την Παρασκευή αναχαιτίστηκαν, αν και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε υποδομές πολιτών και 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πυραυλικές επιθέσεις.
Το Ιράν έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των πυραύλων που έχει εκτοξεύσει τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Ο ταξίαρχος (ε.α.) Ραν Κοχάβ, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής των ισραηλινών αεροπορικών και πυραυλικών δυνάμεων άμυνας, δήλωσε στο Al-Monitor ότι το Ιράν ενδέχεται να αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύει, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να τους εκτοξεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένης της πιθανότητας ότι η ικανότητά του να παράγει νέους πυραύλους έχει υποστεί ζημιά ή ίσως και καταστροφή.
«Αντί να εκτοξεύουν εκατοντάδες πυραύλους σε μια νύχτα, όπως έκαναν τον Απρίλιο του 2024 και τον Οκτώβριο του 2024, τώρα εκτοξεύουν δεκάδες πυραύλους κάθε φορά», δήλωσε ο Κοχάβ. «Μπορούν να συνεχίσουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας το Ισραήλ και το εσωτερικό μέτωπο, διατηρώντας τη χώρα και την οικονομία μας παράλυτη»
Επίπεδα άμυνας
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πέντε επίπεδα αεροπορικής άμυνας στην τρέχουσα σύγκρουση με το Ιράν.
Το ένα είναι το Iron Dome, σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει πυραύλους και ρουκέτες κοντινής εμβέλειας σε απόσταση έως 70 χιλιομέτρων (43 μίλια). Αναπτύχθηκε ως κοινή επιχείρηση Ισραήλ-ΗΠΑ και κατασκευάζεται από τον ισραηλινό κολοσσό της άμυνας Rafael. Χρησιμοποιεί σχετικά φθηνούς πυραύλους για να στοχεύει πυραύλους και ρουκέτες μικρής εμβέλειας, οπότε χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια κατά της Χεζμπολάχ, στα βόρεια, και της Χαμάς, στα νότια. Χρησιμοποιείται επίσης κατά των drones και των θραυσμάτων πυραύλων που έχουν ήδη χτυπηθεί και ενδέχεται να χρειαστεί να αναχθηθούν ξανά μετά την έκρηξη του ίδιου του πυραύλου.
Ένα άλλο είναι το David Sling, σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει πυραύλους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (186 μιλίων). Το σύστημα David Sling είναι εξοπλισμένο με ένα ιδιαίτερα προηγμένο ραντάρ.
Το τρίτο και το τέταρτο είναι το Arrow 2, που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ, και οι αμερικανικές μπαταρίες THAAD, που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, και τα δύο μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων (932 μιλίων). Το Ισραήλ παρέλαβε μια δεύτερη μπαταρία THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο.
Ένα βασικό ζήτημα που ανακύπτει με τον εξοπλισμό Arrow 2 είναι ότι οι πύραυλοι είναι πολύ ακριβοί.
Το ίδιο ισχύει και για το Arrow 3, ένα άλλο επίπεδο αεροπορικής άμυνας που μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους εκτός της ατμόσφαιρας της Γης σε απόσταση 2.400 χιλιομέτρων (1.491 μίλια).
Το Ισραήλ αναπτύσσει επί του παρόντος ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας με λέιζερ, το οποίο δεν απαιτεί πυραύλους. Έχει αναπτυχθεί μόνο ως πιλοτικό πρόγραμμα και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά λειτουργικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Κοχάβ εξήγησε ότι τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 έχουν χρησιμοποιηθεί στην πλειονότητα των αναχαιτίσεων από την Παρασκευή. Το αμερικανικό σύστημα THAAD έχει βοηθήσει, όπως και το σύστημα αναχαίτισης SM-3 που βρίσκεται σε αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Καταστροφή αποθεμάτων πυραύλων και εκτοξευτών
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στο δυτικό Ιράν, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, αποθήκες που φιλοξενούν πυραύλους εδάφους-εδάφους καθώς και πυραυλικούς εκτοξευτές. Το Ynet ανέφερε ότι, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί περίπου 200 εκτοξευτές πυραύλων, τα δύο τρίτα των εκτοξευτών του Ιράν.
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη δυτική πλευρά έχουν αναγκάσει το Ιράν να μετακινήσει τους εκτοξευτές στην ανατολική πλευρά της χώρας και να βασιστεί περισσότερο σε εκείνους που βρίσκονται στην ανατολή, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι πύραυλοι για να φτάσουν στο Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερη. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι πύραυλοι για να φτάσουν στο Ισραήλ, τόσο ελαφρύτεροι πρέπει να είναι, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα μεταφέρουν λιγότερα εκρηκτικά.
Ο Μάικ Χέρτζογκ, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε στο Al-Monitor ότι η καταστροφή των ιρανικών πυραύλων θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχουν στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.
«Καταστρέφουμε το απόθεμα πυραύλων τους και, το πιο σημαντικό, καταστρέφουμε τους εκτοξευτές πυραύλων», δήλωσε στο Al-Monitor. «Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Όχι μόνο να προστατεύσει τον πληθυσμό του από την άμεση απειλή, αλλά αυτό θα διευκολύνει και τους Αμερικανούς, αν αποφασίσουν να χτυπήσουν την πυρηνική εγκατάσταση του Φόρντο».
Με λίγα λόγια, είπε, τα αμερικανικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βόμβες δεν θα εκτίθενται στην απειλή των ιρανικών πυραύλων αεράμυνας.
Ο Χέρτζογκ είπε επίσης ότι η επιτυχία στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της αεράμυνας του Ιράν και ενός μεγάλου αριθμού εκτοξευτών πυραύλων έχει δώσει στο Ισραήλ σχεδόν πλήρη έλεγχο του ιρανικού εναέριου χώρου.
«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία μπορεί να επιχειρεί πάνω από το Ιράν, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων και περισσότερο από το Ισραήλ, σχεδόν ανεμπόδιστα», είπε.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας