Πολιτική

Βραχιολάκι: Πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης κέρδισε τη μάχη απέναντι στους μεγάλους χρόνους αναμονής

Βραχιολάκι: Πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης κέρδισε τη μάχη απέναντι στους μεγάλους χρόνους αναμονής
Ο υπουργός Υγείας βγαίνει νικητής στο στοίχημα της μείωσης της αναμονής

Στη δημόσια αναγνώριση της μείωσης του χρόνου αναμονής στις εφημερίες αναφέρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας κάνει, συγκεκριμένα, ξεχωριστή μνεία στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», η οποία, σε ρεπορτάζ της, πιστοποιεί τη σπουδαία εξέλιξη στο χώρο της υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθυμίζει ότι δέκα μήνες μετά την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αποκάλυψε δημόσια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ότι είχε εκπονήσει ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις μεγάλες εφημερίες, ο οποίος τότε κυμαινόταν μεταξύ 8 και 10 ωρών. Στόχος του ήταν να μειωθεί ο χρόνος αυτός στις 5 ώρες μέχρι το Πάσχα του 2025.

μου στοίχημα να μειώσω τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες», δήλωνε, τότε, με ευθύτητα και σαφήνεια ο υπουργός Υγείας.

Στο ίδιο πνεύμα, λίγο καιρό αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε μια δέσμη μέτρων, όπως προσλήψεις τραυματιοφορέων, ιατρών και νοσηλευτών για τα ΤΕΠ, εθελοντές, έργα ανακαίνισης και νέο εξοπλισμό, ορίζοντας ως προθεσμία εφαρμογής αυτών των μέτρων την περίοδο μετά το Πάσχα.

Στο σημερινό φύλλο της, η «Καθημερινή» έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτυχία του σχεδίου μας μέσα από την παράθεση επίσημων ηλεκτρονικών στοιχείων από το βραχιολάκι του «Ευαγγελισμού».

Άλλωστε, ο  υπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι «ο Ευαγγελισμός στην αρχή του χρόνου είχε μέσο όρο αναμονής 9 ώρες. Τώρα με το βραχιολάκι είμαστε στις 5,5 ώρες!».

Η ιστορική και έγκυρη εφημερίδα, από την πλευρά της, αναφερόμενη σε εφημερία του Μαΐου στον «Ευαγγελισμό», διαπιστώνει ότι στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού προσήλθαν 625 ασθενείς και ο μέσος χρόνος παραμονής τους εκεί μετρήθηκε στις 5 ώρες και 22 λεπτά. «Και αυτός είναι –πάνω-κάτω– πλέον ο μέσος όρος αναμονής στις εφημερίες του Ευαγγελισμού, βάσει των στοιχείων που αντλούνται από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλάτησης, των ασθενών στα ΤΕΠ που έχει τεθεί σε εφαρμογή στον Ευαγγελισμό από τα μέσα Μαΐου και επιτρέπει την αντικειμενική καταγραφή της κίνησης στα ΤΕΠ και την παρακολούθησή της σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται για την πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των περιστατικών».

Ωστόσο, αυτή η ανοιχτή και δημόσια αναγνώριση του επιτεύγματος του Άδωνι Γεωργιάδη δεν προέκυψε από το πουθενά, δεν ήταν αυτονόητη. Απεναντίας, ο υπουργός Υγείας έπρεπε προηγουμένως να υποστεί τις πιο απίθανες κριτικές για τη μεταρρύθμιση αυτή και να την εντάξει αρμονικά σε ένα ευρύτερο σύνολο μέτρων.

Ο Άδωνις έστειλε στον κουβά τις γνωστές Κασσάνδρες και τις καταστροφολογίες τους

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας δεν κουράστηκε να δίνει επεξηγήσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος ιχνηλάτησης ασθενών στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα τελείως αδιάβλητο σύστημα, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να έχεις απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ανάλογα με την αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού από τους γιατρούς

Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα φορούν οι ασθενείς θα περιέχει ένα barcode, το οποίο με το σκανάρισμα από το κινητό θα συνδέεται αυτόματα με την εφαρμογή MyHealth App. Μέσα από την εφαρμογή, ο ασθενής θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλη την πορεία του και πότε θα τον εξυπηρετήσει ο γιατρός.

Στο στάδιο της διαλογής (triage), οι γιατροί αξιολογούν κάθε περιστατικό και του αποδίδουν ένα χρώμα ανάλογα με τη σοβαρότητά του: μπλε (το πιο ελαφρύ περιστατικό), πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, (το πιο σοβαρό περιστατικό). Αυτή η διαβάθμιση καθορίζει και την προτεραιότητα εξυπηρέτησης.

Κι όμως, αυτή η απλή στη σύλληψή της λειτουργία έμελλε να αποτελέσει αντικείμενο των πιο ακραίων και απρόκλητων κριτικών.

Έτσι, η ΕφΣυν μιλούσε για «ατελείωτες ουρές στον Ευαγγελισμό, όπου το βραχιολάκι του Άδωνι κράσαρε πριν καν ξεκινήσει».

Στην ίδια γραμμή, η ΟΕΝΓΕ ανέφερε πως «ούτε οι ίδιοι οι διοικητές και το υπουργείο Υγείας δεν παίρνουν στα σοβαρά τη δήθεν κοσμογονική αλλαγή των ΤΕΠ με το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης χτύπησε κόκκινο, όταν ο Ριζοσπάστης τόνιζε πρωτοσέλιδα πως «δεν πρόκειται παρά για βραχιόλα της κυβέρνησης στην Υγεία, βραχιόλα που βροντούν. (…)Το «βραχιολάκι» προβάλλεται σαν το αλήστου μνήμης «νερό του Καματερού», που ως διά μαγείας θα θεράπευε τους καρκινοπαθείς».

Βέβαια, σήμερα, όλες αυτές οι αριστερές ψυχούλες θα ποιήσουν την νήσσα. Και θα κάνουν την πάπια γιατί, πολύ απλά, οι καταστροφολογικές προβλέψεις τους καταλήγουν πλέον στο μέρος που τους αξίζει: στον σκουπιδοτενεκέ της αντιπολίτευσης, η οποία ξεροκαταπίνει, βλέποντας τον Άδωνι Γεωργιάδη να εισπράττει το δημόσιο έπαινο για το βραχιολάκι, που τόσο εύκολα βάλθηκαν να χλευάσουν.

Το βραχιολάκι, αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων κατά του μεγάλου χρόνου αναμονής στις εφημερίες

Την ίδια στιγμή, το βραχιολάκι, όπως προαναφέρθηκε, οφείλει την επιτυχία του και στο ότι εντάσσεται οργανικά σε μια δέσμη μέτρων, που έλαβε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να μειώσει τους χρόνους αναμονής στις εφημερίες.

Και πράγματι, το βραχιολάκι έδρασε αποτελεσματικά ως το τμήμα ενός συνολικότερου πλέγματος μέτρων και αποφάσεων.

«Είχα δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού ότι θα κάνω το παν για να μειώσω τη μεγάλη ταλαιπωρία που αισθάνονται κατά τις μεγάλες εφημερίες. Εκτελούμε το πιο συγκροτημένο και πυκνό σε μέτρα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος εδώ και πολλές δεκαετίες», σημείωνε πριν από ένα μήνα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων προσθέτοντας περισσότερα νοσοκομεία στις εφημερίες. Δύο, έχουν προσληφθεί περισσότεροι γιατροί στα ΤΕΠ, έχουν ήδη πιάσει δουλειά περισσότεροι γιατροί μόνο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων. Παράλληλα, ο Άδ. Γεωργιάδης προχώρησε στην πρόσληψη για πεντακόσιους τραυματιοφορείς, το υπουργείο Υγείας προσέλαβε 25 εξειδικευμένους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα 3 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην εφημερία της Αττικής, Γεννηματά, Ευαγγελισμό και Αττικόν.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Άδ. Γεωργιάδης τόνιζε προς τους συναδέλφους του: «Αυτά όλα έχουν γίνει ήδη και από σήμερα ξεκινάει και το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλασίας ασθενών, το γνωστό βραχιολάκι. Δεν είναι ένα μέτρο που παίρνουμε. Είναι μία σειρά μέτρων τα οποία προστίθενται σε ποια άλλα μέτρα; Στην μεγάλη ανακαίνιση όλων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων και στην αγορά, τώρα τελειώνει ο διαγωνισμός, του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, όπου τα περισσότερα μηχανήματα που έχουμε βάλει είναι μηχανήματα για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που θα μειώνουν τους χρόνους αναμονής. Άρα έχουμε μία σειρά δέκα μέτρων που εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο ανά βδομάδα, με τελικό στόχο στο τέλος της εφαρμογής των μέτρων να είναι ορατή πια αισθητή η διαφορά στην αναμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σημερινή ανάρτησή του, δε, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει ότι «στις 28/10/2024 δέκα μήνες αφού είχα αναλάβει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αφού εγώ και η ομάδα μου είχαμε ενδελεχώς μελετήσει τις αιτίες για τις οποίες η μέση αναμονή στις μεγάλες εφημερίες ήταν 8-10 ώρες, αποκάλυψα για πρώτη φορά δημοσίως, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ότι έχω εκπονήσει ενδελεχές σχέδιο το οποίο τότε έλεγα ότι θέλω να έχει εφαρμοστεί έως το Πάσχα του 2025, με στόχο να μειώσω τον μέσο χρόνο αναμονής στις μεγάλες εφημερίες στις 5 ώρες. Τον Φεβρουάριο του 2025 κάναμε με τον Μάριο Θεμιστοκλέους Συνέντευξη Τύπου όπου και παρουσιάσαμε μία σειρά μέτρων (προσλήψεις τραυματιοφορέων, ιατρών και νοσηλευτών για τα ΤΕΠ, εθελοντές, έργα ανακαίνισης, νέο εξοπλισμό κλπ) και ορίσαμε ως στόχο εφαρμογής τους την περίοδο μετά το Πάσχα. Σήμερα η «Καθημερινή» μέσα από τα επίσημα ηλεκτρονικά στοιχεία από το βραχιολάκι του «Ευαγγελισμού» πιστοποιεί την επιτυχία του Σχεδίου μας! Το μελετήσαμε, το σχεδιάσαμε, το ανακοινώσαμε και το εφαρμόσαμε και πέτυχε! Σε ένα χρόνο από σήμερα που όλα τα έργα στα Νοσοκομεία θα έχουν τελειώσει θα πέσουμε κάτω από τις 4,5 ώρες! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο