Πυρκαγιές στη Χίο: Οι περιοχές που κάηκαν – Χάρτης του Copernicus

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Πυρκαγιές στη Χίο: Οι περιοχές που κάηκαν - Χάρτης του Copernicus
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Χίο για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής η εικόνα είναι καλύτερη και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Νέα Μονή καθώς και στην περιοχή Ζυφιάς, ενώ παράλληλα δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται και στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, τη Βέσσα και τον Δαφνώνα.
Στην αποτύπωση που δημοσίευσε το Copernicus, έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (24/6) καταγράφεται το πύρινο μέτωπο με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, το οποίο ξεκινούσε από την περιοχή του Βροντάδου και εκτεινόταν νότια προς το Χαλκειό αλλά και τις καμμένες εκτάσεις.
Η φωτιά, που ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση, έχει ήδη καταστρέψει μαστιχόδεντρα, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην φτάσει το μέτωπο στο Λιθί και σε άλλες κατοικημένες περιοχές.Οι αρχές έχουν αποστείλει διαδοχικά μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών, μεταξύ των οποίων ο Βερβεράτος, η Ζυφιά, το Λιθί, η Βέσσα, η Ελάτα και τα Αρμόλια, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερα σημεία.
Στο νησί επιχειρούν συνολικά πάνω από 400 πυροσβέστες, με ενισχύσεις να καταφθάνουν συνεχώς από όλη τη χώρα, καθώς και δεκάδες οχήματα, εναέρια μέσα και ομάδες δασοκομάντος. Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο ανάγλυφο δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ειδικά στις περιοχές του Δαφνώνα και του Αγίου Γεωργίου Συκούση.
Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να δηλώνει ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας, καθώς οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε γεωγραφικά ασύνδετα σημεία, γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. «Όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε τόσο διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι όποιος ευθύνεται θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στο μεταξύ, αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχουν καταστραφεί υποδομές της ΔΕΗ και του δικτύου υδροδότησης, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς νερό. Οι κάτοικοι της Χίου, που έχουν βιώσει καταστροφικές πυρκαγιές και στο παρελθόν, παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της κατάστασης, ελπίζοντας να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, το μέτωπο παραμένει ενεργό και επικίνδυνο, ενώ οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία του νησιού συνεχίζονται, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην προστασία των οικισμών και της μοναδικής μαστιχοπαραγωγής της Χίου.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας