Διεθνή

Καταρρέει το δολάριο καθώς ο Τραμπ ανακοινώνει διάδοχο του Πάουελ

Καταρρέει το δολάριο καθώς ο Τραμπ ανακοινώνει διάδοχο του Πάουελ
Ο Τραμπ θα αντικαταστήσει τον Πάουελ, πιθανότατα το φθινόπωρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια υποχωρεί το δολάριο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως γράφει η Wall Street Journal. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν είχε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς υποψηφίους διαδόχους, απάντησε :«Ξέρω ήδη ποιον θα επιλέξω από τρία ή τέσσερα άτομα». Στη συνέχεια, ο Τραμπ πρόσθεσε «ευτυχώς θα φύγει σύντομα γιατί νομίζω ότι είναι απαίσιος», προσθέτοντας μια σειρά από προσβολές προς τον Πάουελ, όπως: είναι «ένας μέσος άνθρωπος ψυχικά», έχει «χαμηλό IQ για αυτό που κάνει». Η θητεία του Πάουελ εκπνέει τον Μάιο του 2026.

Ηδη, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,4% στο 1,1706, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Το ευρώ μπορεί να έχει ενισχυθεί οριακά και τη συμφωνία του ΝΑΤΟ για στόχο 5% στις αμυντικές δαπάνες και τον γενικά συμφιλιωτικό τόνο του Τραμπ προς τους συμμάχους του», ανέφερε η ING.

«Στην πράξη, τα δημοσιεύματα για την απομάκρυνση του Πάουελ οδηγούν στην υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος», λένε παράγοντες της αγοράς.

«Η πιθανότητα πρόωρου διορισμού για την ηγεσία της Fed είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην πτώση του δολαρίου σήμερα», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γέτσενγκα , επικεφαλής οικονομολόγος της Anz. «Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η επιβεβαίωση της αύξησης των δημόσιων δαπανών – στην προκειμένη περίπτωση για την άμυνα – δίνει περαιτέρω ώθηση στο ευρώ», πρόσθεσε. Την Τετάρτη, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Ο δείκτης δολαρίου

Το πρωί, ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων νομισμάτων, υποχωρούσε κατά 0,6% στις 96.682 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη εντοπίσει 3 ή 4 ονόματα για να αντικαταστήσει τον πάντα «πολύ αργό» Τζερόμ Πάουελ. «Πολύ αργός» είναι το όνομα που έχει επινοήσει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Fed, θεωρώντας τον υπερβολικά συνετό, υπερβολικά επιφυλακτικό στην προσέγγισή του στα επιτόκια.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Η Wall Street Journal γράφει ότι ο Τραμπ είναι πλέον «εξοργισμένος» από την προσέγγιση του προέδρου της Fed όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων και ως εκ τούτου εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την ανακοίνωση του διαδόχου του Πάουελ . «Η αντικατάσταση του Τζερόμ Πάουελ θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή διάβρωση της ανεξαρτησίας της Fed, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην ορθότητα της νομισματικής πολιτικής της χώρας», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Πάουελ , ο Τραμπ φέρεται να έχει εξετάσει τον πρώην κυβερνήτη της Fed, Κέβιν Γουόρς, και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ . Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ έχει επίσης συμπεριληφθεί μεταξύ των πιθανών υποψηφίων. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας και τον διοικητή της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ .

«Ο Πάουελ συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από την κυβέρνηση Τραμπ και τώρα που δύο μέλη της Fed-o Γουόλερ και ο Μπόουμαν, και οι δύο διορισμένοι από τον Τραμπ- διαφωνούν ανοιχτά με την στάση του προέδρου της Fed, οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν γρήγορα με μια ήπια επανεκτίμηση των προσδοκιών στα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα. «Ταυτόχρονα, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης υποψηφιότητας για την επόμενη προεδρία της Fed ενισχύουν περαιτέρω τα ήπια στοιχήματα».

Ανησυχία για την αμερικανική οικονομία

Το δολάριο έχει χάσει πάντως πάνω από 10% από την αρχή του έτους, λόγω ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, που τροφοδοτούνται από τα αδύναμα στοιχεία στον μεταποιητικό τομέα και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. «Το συνολικό πλαίσιο είναι ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, ένας παράγοντας που ωθεί πολλούς επενδυτές να αναπροσανατολίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», παρατηρεί ο Γέτσενγκα.

Σύμφωνα με τον Κέλβιν Λάου, ανώτερο οικονομολόγο για την Κίνα και την Ασία στην Standard Chartered, η πιθανότητα πρόωρου διορισμού του προέδρου της Fed «τροφοδοτεί την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προβλέψει μείωση των επιτοκίων». Ο Πάουελ έχει επαναλάβει την αντίθεσή του στην πίεση του Τραμπ για άμεση μείωση του κόστους του χρήματος. Οι αγορές έχουν αυξήσει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο στο 25%, από μόλις 12% πριν από μια εβδομάδα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο