Η πρώτη εκτόξευση ελληνικού δορυφόρου στην Καλιφόρνια, που κατασκευάστηκε 100% από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, οι κάμερες ασφαλείας στο «My Street» και το ενιαίο σύστημα κλήσεων που υλοποιείται, ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι είναι ο πρώτος από τους δορυφόρους του ελληνικού προγράμματος Μικροδορυφόρων. Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου γνωστοποίησε ότι θα εκτοξεύσουν και τον Νοέμβριο στην επόμενη αποστολή με το Transport 15 και στις αρχές του 26, τονίζοντας πως όλοι οι μικροί δορυφόροι που η Ελλάδα αποκτά και για σκοπούς πολιτικής προστασίας και ασφάλειας για δάση, για αγροτικές καλλιέργειες, αρχίζουν πλέον να εκτοξεύονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος είναι ερευνητικού σκοπού και έχει αισθητήρες οι οποίοι μετράνε την υγρασία στο έδαφος και άρα και την επικινδυνότητα πιθανώς για πυρκαγιές αλλά και την ποιότητα του νερού στη θάλασσα, ενώ μπορεί να εντοπίζει και πετρελαιοκηλίδες.
Οι επόμενοι δορυφόροι που ετοιμάζονται, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύ πιο επιχειρησιακοί και έχουν να κάνουν με τις φωτιές. Μπορούν να κάνουν προβλέψεις με μεγάλη ακρίβεια στο πως μια πυρκαγιά θα εξαπλωθεί και βέβαια ανάλογα και με το πόσο γρήγορα περνά πάνω από τη χώρα, μπορεί να ειδοποιήσει και εγκαίρως για πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν σε δυσπρόσιτα σημεία.
Το φθινόπωρο αναμένεται να μπουν σε λειτουργία οι ψηφιακές κάμερες
Για την κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη και του Μεταφορών σε θέματα οδικής ασφάλειας, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Είχαμε πει εδώ και περίπου εννέα μήνες ότι ξεκινάμε πλέον να κινούμε διαδικασίες για να αποκτήσουμε κάμερες. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι διαγωνιστικές διαδικασίες. Είχαμε χωρίσει σε δύο διαγωνισμούς την όλη πρωτοβουλία. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε στο πληροφοριακό σύστημα, δηλαδή στο που θα πέφτουν οι εικόνες των καμερών και στο πως θα γίνεται πλέον όλη η διαχείριση των κλήσεων, των ενστάσεων, των πινακίδων και της επιστροφής πινακίδων. Όλα αυτά λοιπόν είναι ένα κομμάτι ενός διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί».
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος: «Την ώρα αυτή αξιολογούμε τις προτάσεις για να βγάλουμε ανάδοχο και το δεύτερο κομμάτι που είναι το μεγάλο κομμάτι, είναι οι ίδιες οι κάμερες. Εκεί πέρα κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό πλέον για τη χώρα. Δεν αγοράζουμε εμείς τις κάμερες. Αυτό είχε να κάνει και με το πως θα συντηρηθούν, πως θα λειτουργούν. Θα αγοράσουμε την υπηρεσία. Δηλαδή βγάζουμε ένα διαγωνισμό και λέμε θέλουμε 2500 κάμερες, Οι 2.000 είναι για το οδικό δίκτυο, οι 500 είναι για τα λεωφορεία».
«Ο ανάδοχος θα τις τοποθετήσει, θα έχει την ευθύνη της πλήρους λειτουργίας, της συντήρησης, της επικοινωνίας και εμείς θα παίρνουμε μόνο την υπηρεσία που θα είναι η ίδια η εικόνα της παράβασης. Αυτός ο διαγωνισμός βγαίνει από μέρα σε μέρα».
Στη συνέχεια σημείωσε: «Θεωρώ πως μέχρι την αρχή της άλλης εβδομάδας θα έχει βγει, αλλά στο μεσοδιάστημα θα έχουμε να λειτουργήσουμε με κάμερες από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και αυτές που έχουν τοποθετηθεί, αλλά και από τις περίπου 500 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έχει τρέξει ήδη τον διαγωνισμό και είναι σε φάση πλέον υλοποίησης. Δηλαδή το επόμενο διάστημα θα μπουν κάμερες στην περιφέρεια».
Όπως εξήγησε οι κάμερες θα μπουν σε σημεία στα οποία η αστυνομία μας έχει υποδείξει ως επικίνδυνα και για αρχή αφορούν την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον προσωπικό αριθμό, αναφέροντας ότι οι εκδόσεις έχουν ξεπεράσει τις 400.000 εκδόσεις και πηγαίνουν για 500.000.
Πηγή: pagenews.gr