Από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου 2025, θα διεξαχθεί στην Αθήνα η 1η Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών, με θέμα: «Προασπίζοντας τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη – Παγκόσμιες Προκλήσεις και ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης».Η διοργάνωση γίνεται από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης (Hellenic Lawyers Association), την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Αυστραλίας (Hellenic Australian Lawyers Association) και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η συνδιάσκεψη αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο νομικό ελληνισμό, με τη συμμετοχή κορυφαίων νομικών, καθηγητών, δικαστών και δικηγόρων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κύπρο.
Οι ομιλητές θα εστιάσουν σε καίρια ζητήματα, όπως η διαφύλαξη του κράτους δικαίου, η δικαστική ανεξαρτησία και οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στα σύγχρονα νομικά συστήματα.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας την ιστορική και θεσμική σημασία της συνάντησης: «Με υπερηφάνεια καλωσορίζουμε νομικούς ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Ενωμένοι, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες προκλήσεις, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες του δικαίου και την πρόοδο της τεχνολογίας».
Ο κ. Βερβεσός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τους συνδιοργανωτές φορείς από το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υψηλού επιπέδου και εμπνευσμένο πρόγραμμα εργασιών.
Για περισσότερες πληροφορίες, το επίσημο site της συνδιάσκεψης είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://helleniclawyers.org
Άλλες ειδήσεις
Για την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έχει κηρύξει καθολική αποχή, ως διαμαρτυρία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τις ασκηθείσες παρεμβάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα.
Ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί, οι δικηγόροι θα καταθέσουν στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωριδη, το αίτημα της Ολομέλειας για την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022), για τις μέχρι σήμερα ασκηθείσες παρεμβάσεις της.
Πηγή: pagenews.gr