Ευριπίδης Στυλιανίδης - Θανάσης Γλαβίνας

Στυλιανίδης: Να ζητηθούν τα κλεμμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ–Γλαβίνας: Απογοητευτικός ο τρόπος προσέγγισης από τη ΝΔ

Συνέντευξη με κύριο άξονα τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ παραχώρησαν οι κ. κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Θανάσης Γλαβίνας στο Pagenews.gr και στους δημοσιογράφους κ. κ. Νίκο Ελευθερόγλου και Σοφία Χύτου.

Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση της Χώρας μας στο σημερινό διεθνοπολιτικό περιβάλλον, τοποθετήθηκαν σε σχέση με το εν εξλίξει σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τα αποτελέσματα του νέου γύρου δημοσκοπήσεων.

Στυλιανίδης: «Θα ήταν χρήσιμο στον Μητσοτάκη να συμβουλεύεται τους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή – Σαμαρά»-Γλαβίνας: «Να εξετάσουμε τι ακριβώς συνέβη με τη Μονή του Σινά και τη Λιβύη του Χαφτάρ»

Ερωτηθέντες, ειδικότερα, για το ρόλο της Ελλάδας μέσα στο διαρκώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι δύο πολιτικοί απάντησαν τα ακόλουθα.

Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΕΣ): «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές, γιατί δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Μετά το 1975, έχουμε αναγνώσει σωστά τις ιστορικές αλλαγές, ιδίως όταν υπήρχε εθνική συνεννόηση και εθνική στρατηγική. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Έχουμε κάνει σωστές επιλογές, προς τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Όμως, έχουμε κάνει λάθη και παραλείψεις, που θα κοστίσουν. Ένα λάθος είναι ότι κάποιοι βουλευτές και υπουργοί έσπευσαν να πάρουν τη θέση ενός συγκεκριμένου υποψηφίου στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα διορθώσιμο λάθος. Ορθώς ταχθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας. Κακώς, δεν υπενθυμίσαμε σε όλα τα fora ότι είμαστε και εμείς, ο Ελληνισμός, θύμα μιας τέτοιας πολιτικής που όλοι τότε καταδίκαζαν. Δεν υπενθυμίσαμε ότι ο διεθνής παράγων ήταν σχεδόν αδιάφορος. Δεν είχαμε κανένα λόγο να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας με την ομόδοξη Ρωσία. Θα μπορούσαμε να παίξουμε εμείς το διαμεσολαβητικό ρόλο, και όχι η Τουρκία, η οποία θέλει να επιβάλει ένα sui generis δίκαιο στην περιοχή.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς, έχουν μια συμπυκνωμένη εμπειρία και είναι χρήσιμο σε έναν πρωθυπουργό, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να τους ακούει και να τους συμβουλεύεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να γίνει καλύτερος, αν τους συμβουλευόταν».

Θανάσης Γλαβίνας (ΘΓ): «Αν θα έπρεπε να γίνεται κάπου διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αυτός είναι ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής. Περιμένουμε την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Το ερώτημα που τίθεται και υπερβαίνει τα πολιτικά κόμματα είναι το «ποια είναι η Δύση σήμερα;». Τι εννοούμε με τον όρο «Δύση»; Δεν θα έπρεπε να δούμε την αποτυχία με την Λιβύη του Χαφτάρ; Τι συμβαίνει με τη Μονή του Σινά;».

Γλαβίνας: «Δεν είναι απαραίτητα αμοιβαία επωφελείς οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ» –Στυλιανίδης: «Δεν μας ωφελεί η διαρκής αναβολή της πόντισης του καλωδίου»

Στο σημείο αυτό τα συνέντευξης, τέθηκε το ερώτημα για το το πώς θα χειριζόταν το ΠΑΣΟΚ τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, με τον κ. Γλαβίνα να απαντά:  «Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι κρίσιμες, στρατηγικής σημασίας, αλλά εδώ δημιουργείται το ερώτημα αν είναι αμοιβαία επωφελείς. Ο Νετανιάχου δεν είναι και το πιο ηθικό άτομο του κόσμου. Στο ζήτημα της Γάζας η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι επισπεύδουσα. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει βάλει «πόδι», για να το πω. Η κ. Λάμψα δεν έπρεπε να βρίσκεται στα κατεχόμενα. Η ίδια δικαιολογήθηκε για τη στάση της αυτή, επικαλούμενη την ακαδημαϊκή ιδιότητά της. Είναι αρμοδιότητα των κομματικών οργάνων η επιβολή κομματικών κυρώσεων».  Από τη μεριά του, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε: «Συνήθως αυτός που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού έχει ορατότητα προς όλες τις πλευρές. Είμαστε στη μια πλευρά του βουνού. Έτσι δεν βλέπουμε την άλλη πλευρά του βουνού. Για αυτό το λόγο, είμαι πάντα πολύ φειδωλός στην κριτική την οποία ασκώ προς τον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών. Αναφέρομαι στη σχέση μας που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ και της ανθρωπιστικής παρέμβασης υπέρ των Παλαιστινίων που υπέστησαν ό,τι έχουν υποστεί. Δεν ξέρω πού είναι τα όρια. Διότι έχουμε μείνει με πολύ λίγους συμμάχους στην περιοχή. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος με τη συμμαχία του «3+1», δηλαδή το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος και κατά καιρούς, οι ΗΠΑ επεδίωξαν να δημιουργήσουν μια ενδοχώρα στην Ανατολική Μεσόγειο πιο σημαντική για τα δυτικά συμφέροντα. Ωστόσο, η διαρκής αναβολή της πόντισης του καλωδίου δεν νομίζω ότι μας ωφελεί. Η Ελλάδα δεν τολμά να προχωρήσει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Στυλιανίδης: «Απαράδεκτα τα όσα γίνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ»-Γλαβίνας: «Ήταν γνωστό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Μιλώντας για το νέο σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΣ είπε: «Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τώρα είναι μια κορύφωση πολύ σοβαρή. Είναι μια στρεβλή εφαρμογή των αγροτικών επιδοτήσεων. Πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες, οι πολιτικές και αν υπάρχουν και οι ποινικές. Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες. Θα πρέπει να ζητηθούν πίσω τα χρήματα που δόθηκαν παρανόμως σε κάποιους «έξυπνους και επιτήδειους», οι οποίοι διακυβεύουν και την εικόνα της Χώρας διεθνώς αλλά και τα συνολικά συμφέροντα του αγροτικού κόσμου. Και βεβαίως, αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, θα πρέπει να αποδοθούν. Θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα στον αγροτικό κόσμο».

ΘΓ: «Οι συγκρίσεις με το απώτερο παρελθόν σημαίνει διάθεση να πετάξουν ΄κάποιοι τη μπάλα στην εξέδρα. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης είχε φέρει κατά το παρελθόν το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε πει στον πρωθυπουργό ότι «κάτι συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα πρέπει να το δεις». Υπήρχαν καταγγελίες και παρεμβάσεις για όσα συνέβαιναν στον οργανισμό. Ήταν γνωστό ότι κάτι κακό συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι κάτι πηγαίνει λάθος. Πρέπει να περιμένουμε τη δικογραφία, η οποία έρχεται για μι ακόμη φορά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Με απογοητεύει η στάση της Νέας Δημοκρατίας και ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα. Υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά και συγκεκριμένοι αγρότες που εμπλέκονται και αναφέρονται στην υπόθεση. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε μια οργάνωση, η οποία απομυζούσε τον οργανισμό. Όλα είναι στο τραπέζι όσον αφορά τη στάση μας για τη διερεύνηση του θέματος. Και θέλω να προσθέσω πως είναι σημαντικό και θετικό το να μπορεί η αντιπολίτευση να προχωρά σε εξεταστικές επιτροπές, μόνο που το δικαίωμα αυτό έμεινε κολοβό. Το δικαίωμα της μειοψηφίας να ζητεί αποδεικτικά μέσα δεν έχει πραγματικά κατοχυρωθεί. Το πρώτο βήμα έγινε με την αναθεώρηση του κειμένου του Συντάγματος. Πρέπει όμως να γίνει και το δεύτερο βήμα, το οποίο σχετίζεται με τον Κανονισμό της Βουλής».

ΕΣ: «Συμφωνώ μαζί σας όσον αφορά τις προσκλήσεις των εξεταζόμενων μαρτύρων. Διαφωνώ με τη λογική αυτών που ζητούσαν να έρθει υλικό από τη δικογραφία από τον φυσικό δικαστή στη Βουλή, γιατί η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από τις άλλες εξουσίες και γιατί εμείς αναζητούμε στοιχεία για να τα στείλουμε στη δικαιοσύνη. Δεν δικάζουμε εμείς. Εμείς κάνουμε μια προκαταρκτική εξέταση, έτσι ώστε να βοηθούμε το έργο της δικαιοσύνης».

Στυλιανίδης: «Χαρακτηριστική η υστέρηση της Αριστεράς σε ιδέες και προγράμματα» –Γλαβίνας: «Χτίζουμε σιγά – σιγά ένα εναλλακτικό αφήγημα»

Αναφερόμενος στα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως «η μελέτη των πρόσφατων μετρήσεων με οδηγεί σε τρία συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι η  χαρακτηριστική εκλογική ανθεκτικότητα της Νέας Δημοκρατίας μετά από έξι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης. Το δεύτερο στοιχείο που εντοπίζω είναι ότι είναι πολύ αυξημένο το ποσοστό της αποχής και το ποσοστό των αναποφάσιστων. Και το τρίτο στοιχείο είναι η απειλή της πολυδιάσπασης του πολιτικού συστήματος. Μια Βουλή με δέκα ή έντεκα κόμματα θα δυσκολεύεται να δημιουργήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχουμε κουλτούρα πολιτικών συνεργασιών στην Ελλάδα. Στην Αριστερά, δεν έχουν καταφέρει να προβάλουν πειστικά μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό δείχνει και μια υστέρηση σε πολιτικές ιδέες και σε προγράμματα. Δεν υπάρχουν μόνο τα Τέμπη. Η Αριστερά θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη μονοθεματική προσέγγιση».

Από τη σκοπιά του, ο ΘΓ σημείωσε: «Υπάρχει έλλειμα κουλτούρας πολιτικών συνεργασιών στη Χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει σημειώσει βήματα προόδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια ήταν η αφετηρία μας. Θέλουμε να κάνουμε σαφώς ακόμη περισσότερα. Χτίζουμε σιγά – σιγά ένα εναλλακτικό αφήγημα, μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η αγωνία μας είναι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και στα αιτήματα της κοινωνίας. Ο αντίπαλος πόλος πρέπει να δημιουργηθεί. Πρέπει να υπάρχει ένας αντίπαλος πολιτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας»

Ένα νέο, άκρως επίκαιρο και πολυπρισματικό πόνημα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, κληθείς να μιλήσει για το πρόσφατο συγγραφικό πόνημα με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι «πρόκειται για μια συλλογική δουλειά. Βασίζεται σε μια έρευνα, η οποία διήρκεσε περί τα δύο χρόνια. Γράφουν 43 διακεκριμένοι επιστήμονες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Αυτοί οι 43 επιστήμονες προέρχονται από 10 διαφορετικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, της Ευρώπης και της Αμερικής. Είναι μια συνθετική δουλειά για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την εφαρμογή του Συντάγματος. Τίθεται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας σήμερα. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος προλογίζει το έργο. Και καταλήγουμε σε μια πρόταση εν  όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το βιβλίο εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο «Νομική Βιβλιοθήκη». Συνάδελφοι συνταγματολόγοι έχουν εκφραστεί με θετικά σχόλια στο βιβλίο».

 Πηγή: pagenews.gr