Ελλάδα – Κύπρος: Αντίθετες στο αγγλογαλλικό σύμφωνο για τη μετανάστευση

Πηγή Φωτογραφίας: PBS, Number of migrants entering Europe will continue to grow, UN says
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να επιλύσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία – οι λεγόμενες “Med 5” – σε επιστολή τους σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση αγγλογαλλικό σύμφωνο για τη μετανάστευση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ. Η επιστολή των Med 5 προς την Επιτροπή αναφέρει “σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες [της συμφωνίας] για άλλες χώρες της ΕΕ, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή”, δήλωσαν πηγές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις πηγές, στην επιστολή επισημαίνονται ζητήματα σχετικά με το γεγονός ότι η συμφωνία διαπραγματεύεται εκτός του πλαισίου της ΕΕ και ότι ενδέχεται να αυξήσει τη μεταναστευτική πίεση στα νότια σύνορα της ΕΕ.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι κύριοι ενορχηστρωτές της επιστολής, ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα την υποστήριξαν κυρίως από αλληλεγγύη προς τις άλλες μεσογειακές χώρες.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση συζητούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα “ένα προς ένα”, το οποίο θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέφει στη Γαλλία τους παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στη Γαλλία και αναζητούν οικογενειακή επανένωση στη Βρετανία.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι το σχέδιο αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των δικτύων λαθρομεταναστών. Αν και δεν έχει δοθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα, οι γαλλικές και οι βρετανικές αρχές φέρονται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.
Πιθανή αφορμή θεωρείται η γαλλοβρετανική σύνοδος κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου. Η εταιρική σχέση αποσκοπεί στην ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας παράλληλα στη Γαλλία μια νόμιμη οδό για τη μετεγκατάσταση μεταναστών που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.
Ωστόσο, άλλες χώρες της ΕΕ ανησυχούν ότι οι μετανάστες που επιστρέφονται στη Γαλλία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν τελικά να μεταφερθούν νοτιότερα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται. Πολλοί από αυτούς που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διασχίσουν τη Μεσόγειο ή ακολουθήσουν τη βαλκανική διαδρομή έχουν περάσει από πολλές χώρες της ΕΕ πριν φτάσουν στη Γαλλία. Όσοι επιστρέφουν στην ηπειρωτική Ευρώπη και αποφασίζουν να ζητήσουν άσυλο εντός της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου τους – πιθανότατα σε μία από τις χώρες της Μεσογείου 5 – πράγμα που σημαίνει ότι οι μετανάστες που απορρίφθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να καταλήξουν να μετεγκατασταθούν από τη Γαλλία σε κράτη της νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξαν 44.125 παράτυπες διελεύσεις από τη Μάγχη κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2025 – αύξηση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, υπήρξαν περίπου 14.800 διελεύσεις με μικρές βάρκες, σηματοδοτώντας τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι διαδρομές της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου για την παράτυπη μετανάστευση – που οδηγούν στην Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα – παρουσίασαν μικρή αύξηση τους πρώτους μήνες του 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (7% και 6%, αντίστοιχα), σύμφωνα με τον Frontex. Η Ελλάδα, αντίθετα, παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 30% στις παράτυπες διελεύσεις από τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου σε σύγκριση με το 2024 κατά την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Γαλλία ανέφερε το 2023 τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εξερχόμενων αιτήσεων μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, 48.724. Αντίθετα, η Ιταλία έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων αιτήσεων για την υποδοχή παράτυπων αγορών από όλες τις χώρες της ΕΕ: 42 468.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας