Διεθνή

Milliyet: Στόχος της Τουρκίας η γρήγορη παραλαβή 120 μαχητικών F-35, F-16 και Eurofighter

Milliyet: Στόχος της Τουρκίας η γρήγορη παραλαβή 120 μαχητικών F-35, F-16 και Eurofighter

Πηγή Φωτογραφίας: Air Data News

Το σχέδιο της Άγκυρας βασίζεται στη στρατηγική να μην επιτραπεί κανένα ευάλωτο σημείο στον αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου μέχρι να παραχθεί επαρκής αριθμός μαχητικών Kaan και αυτά να μπουν στο ενεργό απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκιας

Έξι F-35 θα έρθουν άμεσα. Στόχος η γρήγορη παραλαβή 120 F-35, F-16 και Eurofighter” γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet, βάζοντας στο κάδρο την προστασία της… Ουράνιας Πατρίδας, το εναέριο ισοδύναμο της “Γαλάζιας Πατρίδας“. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Milliyet, “Η Τουρκία εφαρμόζει το σχέδιο ‘Χρυσή Τομή’ για την προστασία της ‘Ουράνιας Πατρίδας’. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη στρατηγική να μην επιτραπεί κανένα ευάλωτο σημείο στον αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου μέχρι να παραχθεί επαρκής αριθμός μαχητικών Kaan και αυτά να μπουν στο ενεργό απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκιας.

Όπως αναφέρεται: “Στην πραγματικότητα, οι πυλώνες και οι στόχοι του σχεδίου είναι σαφείς. 40 Eurofighter που θα αγοραστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, με το Λονδίνο να πείθει τις άλλες χώρες που είναι εταίροι στην πνευματική ιδιοκτησία του αεροσκάφους. 40 F-35 που θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ, έξι από τα οποία περιμένουν σε υπόστεγα και η υποδομή έχει δημιουργηθεί στη Μελητηνή. Και 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 που θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ. Από αυτά τα 120 αεροσκάφη, μόνο τα F-35 θεωρούνται μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Τα Eurofighter και τα F-16 Block 70 θεωρούνται αεροσκάφη 4,5 γενιάς στον κόσμο της αεροπορίας”.

Το ζητούμενο όμως για την Τουρκία είναι άλλο, και σε αυτό σχολιάζει ο Οζάι Σεντίρ, αρχισυντάκτης της Milliyet: “Πριν απαντήσω στο ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη για τόσα αεροσκάφη, θα πρέπει να γράψω ότι τα Eurofighter θα καλύψουν μια μεγάλη έλλειψη έναντι της Ελλάδας. Μαζί με τα αεροσκάφη Rafale, η Ελλάδα έχει αγοράσει από τη Γαλλία πυραύλους Meteor αέρος-αέρος. Το μέγιστο βεληνεκές αυτών των πυραύλων και το βεληνεκές τους “χωρίς ζώνη διαφυγής”, όπου είναι αδύνατο να διαφύγει ο στόχος μετά την εκτόξευση, είναι σχεδόν διπλάσιο από τους αμερικανικούς πυραύλους αέρος-αέρος που χρησιμοποιούμε. Η Τουρκία έχει συμπεριλάβει τους πυραύλους Meteor στην παραγγελία των Eurofihgter, μια εξέλιξη που θα μας βοηθήσει να μη χάσουμε αεροσκάφη σε μια πιθανή αεροπορική σύγκρουση”.

Συνεχίζοντας, ο Σεντίρ γράφει: “Επιτρέψτε μου να συνοψίσω τη δύναμη αυτών των πυραύλων ως εξής: Το Ισραήλ προσπαθεί να εμποδίσει την Αίγυπτο και την Ελλάδα να εμποδίσουν την Τουρκία να αποκτήσει πυραύλους Meteor. Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ την πληροφορία ότι οι πύραυλοι Meteor δεν μπορούν να εκτοξευθούν από τα F-16 και ότι οι δοκιμές του εγχώριας παραγωγής πυραύλου Gökdoğan συνεχίζονται”.

Εξαρτήματα παραγόμενα στην Τουρκία

Συνεχιζοντας, ο Σεντίρ θέλει να πείσει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ο κινητήρας του εγχώριου αεροσκάφους, αλλά τα εξαρτήματα τα οποία παράγει η Τουρκία, θελοντας να αυξήσει το μεγαλείο της αμυντικής παραγωγης της Τουρκιας: “Δυστυχώς, όχι η τουρκική πολεμική αεροπορία, αλλά το Kaan έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος που εξηγεί χαμογελώντας ότι ο κινητήρας του Kaan είναι αμερικανικής κατασκευής. Τα μαχητικά αεροσκάφη J-20 5ης γενιάς της Κίνας, τα οποία λέγεται ότι είναι πλέον καλύτερα από τα F-35, πέταξαν αρχικά με κινητήρα Saturn AL-31 turbo fan από τη Ρωσία. Σε όλα τα όπλα, αλλά ειδικά στην αεροπορία, ο κινητήρας δεν είναι το κριτήριο της επιτυχίας. Υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά στα μαχητικά αεροσκάφη. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η πλατφόρμα που φέρει το όπλο, δηλαδή η άτρακτος και ο κινητήρας του αεροσκάφους”.

“Η καθοδήγηση του μεταφερόμενου όπλου στο στόχο, η σύνδεση με άλλα αεροσκάφη στον αέρα, η παρακολούθηση του στόχου, όλα αυτά και το ραντάρ AESA είναι συστήματα αεροναυπηγικής που θεωρούνται η καρδιά του αεροσκάφους. Η Τουρκία δεν ξεκίνησε από το μηδέν. Η ASELSAN έγραψε τα αεροηλεκτρονικά για τα Block-30 F-16 με το πρόγραμμα Özgür. Θυμηθείτε ότι εγκαταλείψαμε μια παραγγελία από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών Block-50 σε επίπεδο Block-70. Ο λόγος για αυτό είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε εγχώριο ραντάρ και λογισμικό AESA. Φυσικά, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να πάρουμε άδεια από τον ιδιοκτήτη της πνευματικής ιδιοκτησίας, τον αμερικανικό κατασκευαστή. Το Kaan θα χρησιμοποιήσει εκατομμύρια γραμμές κώδικα που έχουν γραφτεί τόσο από την ASELSAN όσο και από την HAVELSAN.Ας μιλήσουμε για τα οπλικά συστήματα, ένα άλλο σημαντικό διακριτικό γνώρισμα των μαχητικών αεροσκαφών. Είτε Block 30 είτε Block 70, όλα τα F-16 στον κόσμο μπορούν να μεταφέρουν τον ίδιο αριθμό πυρομαχικών. Είναι οι δυνατότητες των πυρομαχικών που κάνουν τη διαφορά. Η ROKETSAN κάνει πολύ επιτυχημένη δουλειά σε αυτόν τον τομέα, και εκτός από το Gökdoğan και το Bozdoğan, εργάζεται επίσης για τις χερσαίες και ναυτικές μας δυνάμεις και ασχολείται με σημαντικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων εκτόξευσης δορυφόρων. Η TAI αύξησε τη διάρκεια ζωής του αεροσκάφους των F-16 από 8 χιλιάδες ώρες σε 12 χιλιάδες ώρες και παρήγαγε τα κεντρικά τμήματα των F-35 πριν αρχίσουν οι κυρώσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτού, το Kaan είναι ένα αεροσκάφος που βασίζεται σε χρόνια εμπειρίας, και όχι μια επιχείρηση που ξεκινήσαμε από το μηδέν. Στην επιχείρηση παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, η Νότια Κορέα προσπαθεί να προσθέσει αυτό το χαρακτηριστικό στο KF-21, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται αλλά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά stealth. Το KF-21 είναι ένα αεροσκάφος που υποβάλλεται σε δοκιμές με έξι πρωτότυπα και περισσότερες από χίλιες εξόδους εδώ και τέσσερα χρόνια και η βαφή RAM που θα παρέχει αορατότητα στο Kaan έχει παραχθεί στην Άγκυρα, έχει περάσει περισσότερες από 30 δοκιμές και είναι έτοιμο για χρήση. Φυσικά, το Kaan θα είναι η χρυσή τομή, αλλά η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για την υπεράσπιση της ουράνιας πατρίδας.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, δηλώνει: “Είμαστε κορυφαίοι παραγωγοί μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο”. “Την ίδια επιτυχία θα έχουμε και με τα μαχητικά KAAN”.

Ο Ερντογάν δήλωσε: “Έχουμε καταφέρει να γίνουμε μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο, ειδικά στα οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δύο στα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πωλούνται στον κόσμο παράγονται από τουρκικές εταιρείες. Στα τεθωρακισμένα χερσαία οχήματα, έχουμε γίνει μια παγκόσμια μάρκα. H ζήτηση για το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ας ελπίσουμε ότι θα επιτύχουμε την παγκόσμια επιτυχία που έχουμε πετύχει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στα μαχητικά αεροσκάφη”.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments