Διεθνή

Πώς ο Πούτιν έπεσε στην παγίδα του Τραμπ

Πώς ο Πούτιν έπεσε στην παγίδα του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: The Globe and Mail, Russia's Putin skeptical about the quality of repaired Nord Stream 1 equipment

Η απόφαση του ρώσου προέδρου να μην στηρίξει το ιρανικό καθεστώς στη σύγκρουση με το Ισραήλ υποδηλώνει τον φόβο του για αντίποινα από τις ΗΠΑ μέσω προμήθειας οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Θα είναι αυτό το κρυφό χαρτί της Ουάσινγκτον για να τελειώσει ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη;

Εχουν περάσει οκτώ ημέρες από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η Ρωσία εξακολουθεί να παραμένει αμέτοχη. Πέρα από τις έντονες καταδίκες των αμερικανικών επιθέσεων και τις υποσχέσεις για αόριστη βοήθεια προς τον ιρανικό λαό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ανακοινώσει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τεχεράνη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν μια 20ετή συμφωνία συνολικής στρατηγικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικοτεχνική συνεργασία. Προς το παρόν, η ένταση φαίνεται να έχει υποχωρήσει, αλλά ο Πούτιν εξακολουθεί να βρίσκεται σε δίλημμα, σύμφωνα με την Telegraph.

Το ιρανικό καθεστώς παραμένει σε επισφαλή θέση και δεν είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα εκεχειρία θα διατηρηθεί. Η αποτυχία να προσφέρει απτή υποστήριξη στο Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία στην απώλεια ενός φαινομενικά πολύτιμου συμμάχου.

Η Μόσχα επιδεικνύει τη φιλία της με την Τεχεράνη ως φόβητρο όποτε θέλει να απειλήσει τη Δύση. Αλλά αν ο Πούτιν αποφασίσει να βοηθήσει την Τεχεράνη να επανεξοπλιστεί, ίσως παρέχοντας νέα συστήματα αεροπορικής άμυνας για να αντικαταστήσει αυτά που καταστράφηκαν τους τελευταίους μήνες, αυτό πιθανότατα θα εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει να ενισχύσει τους Ουκρανούς στον αγώνα τους ενάντια στη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα The Gazette, ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, διακεκριμένος ρώσος πολιτικός επιστήμονας, σχολίασε την απόφαση του Πούτιν να μην κάνει τίποτα.

Στρατηγική η συνεργασία Ρωσίας – Ιράν

«Η Ρωσία έχει στρατηγική συνεργασία με το Ιράν, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πολύ εύθραυστες και σημαντικές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση». Επιπλέον, όμως, ο Πούτιν έχει σχέσεις συνεργασίας με την ισραηλινή ηγεσία. Η λήψη μιας απόφασης «σαφώς δεν ήταν μέρος των σχεδίων του Κρεμλίνου», είπε. Πράγματι, ο Πούτιν, με ρεαλιστική πολιτική αντίληψη, διατηρούσε εγκάρδιες σχέσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έναν ομόφρονα ρεαλιστή, έως ότου ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ρήξη μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ, πιέζοντας το Ισραήλ να παράσχει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν διατηρεί από καιρό μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διατηρώντας μια ανοιχτή συνεργασία με τους Αγιατολάχ και μια αδήλωτη συμμαχία με το Ισραήλ. Θεωρεί και τις δύο πλευρές πολύτιμες στρατηγικά για τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση του Πούτιν επηρεάζεται επίσης από το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρωσόφωνους πληθυσμούς εκτός Ρωσίας. Ο ρώσος πρόεδρος, με την πρακτική του νοοτροπία, προχωρά προσεκτικά, δίνοντας υποσχέσεις στην Τεχεράνη μέσω διπλωματικών χειρονομιών. Πριν από τις επιθέσεις, ο Πούτιν προσφέρθηκε στον Τραμπ να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μια προσφορά που ο αμερικανός ηγέτης απέρριψε άμεσα.

Μια μέρα μετά τις επιθέσεις, μετά από συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες «για να παρέχουμε υποστήριξη στον ιρανικό λαό», χωρίς να εγκρίνει την παροχή συγκεκριμένων πολεμικών δυνατοτήτων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το είδος της βοήθειας που η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν, ήταν εξίσου αινιγματικός και ασαφής: «Ολα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες του Ιράν». Οταν πιέστηκε να απαντήσει εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει όπλα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 και S-400, ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι «όλα εξαρτώνται από την ιρανική πλευρά, από το τι θα πουν οι ιρανοί φίλοι μας».

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του ετήσιου διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την ουδέτερη στάση της Ρωσίας στη σύγκρουση, λέγοντας ότι «σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία κατοικούν στο Ισραήλ», χαρακτηρίζοντάς το ως «σχεδόν ρωσόφωνη χώρα». Κατηγόρησε επίσης, όσους αποκαλούν τη Ρωσία αναξιόπιστο σύμμαχο, ως «προβοκάτορες». Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι η απόφαση του Πούτιν είναι ανεξάρτητη της στάσης της Ουάσινγκτον. Αλλα όμως αναφέρθηκαν σε ανησυχία του Κρεμλίνου για πιθανά αντίποινα από τον Τραμπ.

Ένα ρωσικό Μέσο εξέφρασε τον φόβο ότι, αν η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν διατηρηθεί, ο Τραμπ θα έχει το πλεονέκτημα να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η απόφαση του Πούτιν να μη βοηθήσει άμεσα το Ιράν –τουλάχιστον προς το παρόν– είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το Ιράν έστειλε σημαντικά όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, το σύστημα πυραύλων Fath 360 και τα «καμικάζι» drones Shahed-136 και Shahed-131. Η βοήθεια του Ιράν επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει πιο προηγμένους πυραύλους με μεγαλύτερη εμβέλεια για άλλους σκοπούς, επιτρέποντας στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει καλύτερα το οπλοστάσιό της σε όλο το πεδίο μάχης στην Ουκρανία.

Η έλλειψη αμοιβαιότητας από τη Μόσχα υποδηλώνει ότι ο Πούτιν ανησυχεί σοβαρά για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Υποδηλώνει επίσης ότι ο Τραμπ κρατά στο χέρι του ένα όπλο εναντίον του Πούτιν, που μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ισως αυτό τον βοηθήσει να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments