Μυτιληναίος – Ντράγκι: Στην καρδιά της γεωπολιτικής σκακιέρας η ενέργεια και η ευρωπαϊκή άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ---(Δευτερη Μερα)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, όπου η ενεργειακή αυτάρκεια και η αμυντική στρατηγική αποκτούν χαρακτήρα υπαρξιακής προτεραιότητας για την Ευρώπη, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της Metlen και πρόεδρος της Eurometaux, άνοιξε ευθέως το ζήτημα του δυσανάλογου ενεργειακού κόστους στην ΕΕ κατά τη δημόσια συζήτησή του με τον Mario Draghi, στο συνέδριο του Economist.
«Η Ευρώπη προσπαθεί να λύσει το θέμα της πράσινης μετάβασης πολύ γρήγορα και χωρίς σχέδιο. Και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αντίθετα αποτελέσματα», προειδοποίησε ο κ. Μυτιληναίος, ασκώντας κριτική στη βεβιασμένη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Οι αριθμοί που παρουσίασε ήταν αποκαλυπτικοί: «Πληρώνουμε τριπλάσιο κόστος ενέργειας από άλλες περιοχές του κόσμου. Η Κίνα έχει πλεονέκτημα στην παραγωγή χάλυβα — και χωρίς χάλυβα, η Ευρώπη δεν μπορεί να χτίσει την άμυνά της».
Ο κ. Μυτιληναίος καταλόγισε πολιτική αδράνεια στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι «η Ενέργεια είναι πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής. Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός μας. Και δεν έχουμε σήμερα ηγέτες όπως ο Mario Draghi για να απαντήσουν σε αυτό».
Draghi: Πράσινη μετάβαση με φθηνότερη ενέργεια ή αποτυχία
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ επικρότησε τις ανησυχίες του Έλληνα βιομηχάνου και υπογράμμισε ότι «ο μόνος τρόπος για να μη χάσει η Ευρώπη την αυτονομία της είναι η πράσινη μετάβαση», αλλά με ρεαλισμό στις τιμές και στις υποδομές.
«Αν δεν φροντίσουμε τις τιμές της ενέργειας, η απανθρακοποίηση θα καθυστερήσει, οι βιομηχανίες χάλυβα δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν», προειδοποίησε ο Draghi.
Ο Ιταλός ηγέτης έδειξε ως λύση τον επανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό η πράσινη ενέργεια ή τα υδροηλεκτρικά έργα που έχουν αποσβεστεί να τιμολογούνται με τις τιμές του φυσικού αερίου».
Ενέργεια, άμυνα και επενδύσεις: Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι η άμυνα και η ενέργεια είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της ευρωπαϊκής επιβίωσης: «Αν η αμυντική στρατηγική μείνει στα χέρια 3-4 χωρών, δεν υπάρχει μέλλον. Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για να συνεργαστούν οι μεγάλες εταιρείες με μικρότερες».
Ο Mario Draghi, αναφερόμενος στην ανάγκη για ενοποιημένη αμυντική βιομηχανία, επανέφερε το μοντέλο της Airbus ως παράδειγμα και πρότεινε μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική ανεξαρτησία χρειάζεται κοινή δράση, επενδύσεις και θάρρος.
Κλείσιμο με μήνυμα για την Ελλάδα
Η συζήτηση έκλεισε με θετικά σχόλια και για την πορεία της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, με τον Draghi να δίνει συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για την έξοδο από την κρίση, ενώ ο Μυτιληναίος σημείωσε «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Το σημαντικό είναι να παραμείνει πολιτικά σταθερή».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας