ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το ελληνικό σχέδιο για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο-3 ταμεία που φέρνουν δράσεις 8 δισ.

Το ελληνικό σχέδιο για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο-3 ταμεία που φέρνουν δράσεις 8 δισ.
Με το βλέμμα στην ενεργοποίηση του «νέου ΣΕΔΕ» (ή ETS 2 στην αργκό των Βρυξελλών), οι χώρες της ΕΕ έχουν κληθεί να υποβάλλουν στην Κομισιόν το αμέσως επόμενο διάστημα το σχέδιό τους για την αξιοποίηση των πόρων από το διευρυμένο Ταμείο Ρύπων μέσω των εθνικών Κοινωνικών Κλιματικών Ταμείων.

Το πλάνο που φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος συντόνισε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προεξάρχοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το οποίο θα «περάσει» η υλοποίηση των περισσότερων δράσεων, θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και ακολούθως σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή των Υπουργών ΠΕΝ Σταύρου Παπασταύρου, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται επιδιώκεται η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. μέσα από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Κατοικίας που έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης) των πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και η αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών έως μονάδες αφαλάτωσης και έργα ΑΠΕ σύμφωνα με το energygame.gr και τη Λαλέλα Χρυσανθακοπούλου

Κοινός παρονομαστής των τριών ταμείων είναι ότι όλα αντλούν πόρους από τις δημοπρασίας ρύπων (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών-ΣΕΔΕ ή ETS), το οποίο στην παρούσα φάση αφορά κατά κύριο λόγο στις βιομηχανίες, αλλά το 2027 προβλέπεται να επεκταθεί -σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία- στα κτίρια (συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο κα πετρέλαιο) και τις οδικές μεταφορές (συμβατικά καύσιμα) κάτι που προδιαγράφει την αύξηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους πλέον ευάλωτους, η Κομισιόν δρομολογεί τη δημιουργία του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου (Social Climate Fund) που «μπαίνει στην πρίζα» την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα αξιοποιεί πόρους από τα δικαιώματα ρύπων ελέω της επέκτασης του ΣΕΔΕ για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για τους «ενεργειακά και μεταφορικά ευάλωτους» όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός, μια διατύπωση που αφήνει σημαντικά περιθώρια δράσεων.

Το ελληνικό σχέδιο για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

Με το βλέμμα στην ενεργοποίηση του «νέου ΣΕΔΕ» (ή ETS 2 στην αργκό των Βρυξελλών), οι χώρες της ΕΕ έχουν κληθεί να υποβάλλουν στην Κομισιόν το αμέσως επόμενο διάστημα το σχέδιό τους για την αξιοποίηση των πόρων από το διευρυμένο Ταμείο Ρύπων μέσω των εθνικών Κοινωνικών Κλιματικών Ταμείων. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού – που στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά σε πόρους άνω των 4 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια- θα παρουσιαστούν σήμερα και το συνολικό κείμενο θα δοθεί εντός του Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση πριν σταλεί στις Βρυξέλλες.

Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, στο οποίο θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που θα δεσμευτούν στα 3 ταμεία (και καταλαμβάνει κεντρική θέση στον συνολικό σχεδιασμό) θα χρηματοδοτήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- τη νέα γενιά των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, τα οποία θα είναι στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά (χωρίς η ευαλωτότητα να στηρίζεται αποκλειστικά σε εισοδηματικά κριτήρια) και μικρές επιχειρήσεις. «Κλειδί» εδώ θα είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το νέο μοντέλο υλοποίησης που σχεδιάζεται, ώστε να ξεπεραστούν οι γνωστές σε όλους τους εμπλεκομένους αγκυλώσεις των προηγούμενων προγραμμάτων που οδηγούν σε τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι για τα διάφορα προγράμματα «Εξοικονομώ» εξαιρουμένων αυτών που ξεκίνησαν εντός του έτους, σε σύνολο εγκεκριμένων αιτήσεων που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, οι πληρωμές είναι της τάξης των  270 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό κάτω του 10%, Το πρόβλημα αυτό θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με τα νέα Εξοικονομώ. Από εκεί και πέρα, υπό την «ομπρέλα» του Κλιματικού Ταμείου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν δράσεις Κοινωνικής Κατοικίας, παρεμβάσεις που να αφορούν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων (π.χ. με αύξηση των ηλεκτρικών λεωφορείων)  καθώς και νέες δράσεις ηλεκτροκίνησης που θα κινούνται σε διαφορετική λογική από τα προηγούμενα προγράμματα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», με έμφαση στο γαλλικό μοντέλο του «social leasing” που προώθησε με επιτυχία την χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments