Νομοθετική ρύθμιση-τομή για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων παρουσιάστηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.Η ρύθμιση – που κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή – δίνει οριστική πολεοδομική ασφάλεια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα δόμησης αλλά και τη δημογραφική βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου.
«Πρόκειται για μια παρέμβαση που προστατεύει τον τόπο, τους ανθρώπους του και τις περιουσίες τους. Δίνουμε ξανά προοπτική στα χωριά μας», τονίζει κυβερνητική πηγή.
✅ Τι προβλέπει η ρύθμιση
Η νέα παρέμβαση εισάγει δύο πολεοδομικά εργαλεία, καλύπτοντας το 93% των μικρών οικισμών:
1. Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ) Αφορά οικισμούς με έως 700 κατοίκους και προβλέπει ότι θα διατηρηθούν τα σημερινά όρια δόμησης. Με αυτόν τον τρόπο:
- Κατοχυρώνεται η δυνατότητα οικοδόμησης
- Διασώζονται τα υπάρχοντα οικόπεδα
- Θωρακίζεται το μέλλον των μικρών κοινοτήτων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας
2. Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ)
Αφορά οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους, στους οποίους θα ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι σε σχέση με την αυστηρή εκτός σχεδίου δόμηση.
Η ΠΕΧ θα επιτρέπει εύλογη ανάπτυξη, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του οικισμού, με έμφαση:
- Στην ισορροπία χρήσεων γης
- Στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
- Στην περιβαλλοντική προστασία με ορθολογική πολεοδόμηση
📌 Πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα
Η ρύθμιση έρχεται ως απάντηση στην αβεβαιότητα που επικρατούσε επί χρόνια για τη δυνατότητα δόμησης σε μικρούς οικισμούς, μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ και διοικητικές παλινωδίες.
Ενδυναμώνει τα δικαιώματα ιδιοκτητών που βρέθηκαν μετέωροι, εξασφαλίζει τη συνέχεια της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο και ενισχύει τη δημογραφική αντοχή της περιφέρειας.
«Δεν επιλέγουμε τη στασιμότητα, αλλά τη ζωή στα χωριά μας. Η περιφέρεια έχει μέλλον», σημείωσε ο Υπουργός ΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου.
Μητσοτάκης: Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού της υπαίθρου λύνεται μία σημαντική αβεβαιότητα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τις συνολικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα κρίσιμα ζητήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Δρομολογείται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, όπου η χώρα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ειδικά χωροταξικά πλαίσια σε ολόκληρη την επικράτεια. Και στα πλαίσια αυτής της πολύ μεγάλης, συχνά την αποκαλώ “σιωπηλή”, μεταρρύθμισης, γιατί δεν αναδεικνύεται τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ερχόμαστε και επιλύουμε και το ζήτημα το οποίο απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη πρόσφατα, με τα όρια των οικισμών, όπου υπήρχε και αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με το τι κάνει και με το τι δεν κάνει το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε σχετικά πρόσφατα.
Πηγή: pagenews.gr