Πολιτική

Βορίδη “δείχνει” το Μαξίμου για την πολιτική ευθύνη

Βορίδη “δείχνει” το Μαξίμου για την πολιτική ευθύνη

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε έμμεσες, αλλά σαφείς πολιτικές ευθύνες στον Μ. Βορίδη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση διατηρεί ασαφή τη στάση της σχετικά με την προανακριτική διαδικασία, ισορροπώντας ανάμεσα στον «οδηγό-μοντέλο Τριαντόπουλου» και την άποψη ότι «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες»

Το μέγαρο Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, μπορεί να επιμένει ότι οι παραιτήσεις των υπουργών του σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν υποδηλώνουν ποινική εμπλοκή», ωστόσο ο Παύλος Μαρινάκης υπαινίχθηκε πολιτική ευθύνη του Μάκη Βορίδη για το εν λόγω σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση  σχετικά με το αν η κυβέρνηση αποδίδει πολιτική ευθύνη στον κ. Βορίδη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με μια απάντηση που αποκαλύπτει την αμηχανία της κυβέρνησης, δήλωσε τα εξής.

Αρχικά υποστήριξε ότι «η παραίτηση του κ. Βορίδη είναι για τους λόγους που εξηγεί η παραίτησή του», προσθέτοντας ωστόσο πως «από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχει μια συνολική πολιτική ευθύνη στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε όλες τις περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρχαν καλές προθέσεις εξυγίανσης και σταματήματος αυτής της κατάστασης, σε πολιτικό ξαναλέω επίπεδο, και αυτό δεν έγινε αποτελεσματικά. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι κάτι δεν έχει αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα της αποτυχίας σε μια κατηγορία πολιτικής, όσοι κατά καιρούς διαχειρίστηκαν, λιγότερο ή περισσότερο, δε σημαίνει ότι όλοι είχαν την ίδια αντιμετώπιση, δεν πάω να τα βάλω όλα σε ένα τσουβάλι, ούτε είμαι εγώ αυτός που αξιολογεί, προφανώς αυτό είναι σκέλος του πολιτικού ζητήματος, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη θητεία του καθενός σε μία θέση, η οποία έχει να κάνει πολιτικά με τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής».

Με αυτόν τον τρόπο, το μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι αναγνωρίζει πολιτική ευθύνη στον κ. Βορίδη (και όχι μόνο σε αυτόν) για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, σχετικά με την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, εξακολουθεί να αποφεύγει να δηλώσει αν θα αποδεχθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

 Η περίπτωση της Προανακριτικής

Σε αυτό το πλαίσιο, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί την προανακριτική διαδικασία, δεδομένου ότι έχει χαρακτηρίσει το «μοντέλο Τριαντόπουλου» ως «οδηγό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «αν καταλήξουμε στο “Ναι”, τότε αυτό το μοντέλο είναι οδηγός για εμάς. Τι σημαίνει ότι είναι οδηγός; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριάσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας, εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, αυτό θα πρέπει να γίνεται από τον φυσικό δικαστή».

Ωστόσο, άφησε ασαφές αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραπέμψει τους υπουργούς της σε προανακριτική, τονίζοντας ότι «δεν είναι κάθε υπόθεση ίδια» και υποστηρίζοντας ότι «το γεγονός ότι μια δικογραφία φτάνει στη Βουλή δεν σημαίνει ότι πληροί τα κριτήρια για να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Ένα συγκεκριμένο μοντέλο ακολουθείται όταν, χωρίς να θεωρεί κάποιος ότι είναι ένοχος, υπάρχουν ενδείξεις που δικαιολογούν τη συζήτηση της υπόθεσης σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου. Χωρίς αυτό να σημαίνει, το επαναλαμβάνω, ότι τον θεωρείς ένοχο. Αυτό δεν ισχύει για κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή».

Η θέση του Μάκη Βορίδη

Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Μ. Βορίδης εκφράζει αντίθεση στο μοντέλο Τριαντόπουλου και είναι αρνητικός στην απευθείας παραπομπή του μέσω fast track προανακριτικής στο δικαστικό συμβούλιο, γίνεται σαφές πόσο δύσκολη είναι η θέση της κυβέρνησης. Αυτή η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσει να μεταχειριστεί διαφορετικά τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη, καθώς παραμένει αβέβαιο πώς θα αντιδράσει ο τελευταίος.

Αναφορικά με το ερώτημα αν οι περιπτώσεις Βορίδη και Αυγενάκη θα εξεταστούν ξεχωριστά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε το θέμα ανοιχτό, δηλώνοντας ότι «η ποινική αξιολόγηση ενός προσώπου είναι μια ατομική υπόθεση, ξεχωριστή για κάθε άτομο. Ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να μας πείσουν ότι η ποινική ευθύνη επεκτείνεται με βάση την ιεραρχία ή άλλες ατεκμηρίωτες νομικές λογικές. Ωστόσο, η ποινική αξιολόγηση ενός προσώπου είναι ατομική».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments