Η Γερμανία και η Βρετανία αναμένεται να υπογράψουν στις 17 Ιουλίου αμυντική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση απειλής για οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, ανέφερε την Τετάρτη το Politico. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχαν προβεί σε κοινή δήλωση τον περασμένο Αύγουστο, υποσχόμενοι στενότερη συνεργασία σε θέματα από το εμπόριο, μέχρι και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Politico, μια ευρεία συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης και το βασικό κομμάτι της αφορά στην άμυνα. Θα περιλαμβάνει μάλιστα ένα τμήμα που θα αναφέρει ότι οποιαδήποτε στρατηγική απειλή για τη μία χώρα θα αποτελεί απειλή για την άλλη και η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.
Αν και οι δύο χώρες δεσμεύονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η αμυντική συμφωνία υπογραμμίζει μια “στροφή” μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας του Φρίντριχ Μερτς, να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους και να βασίζονται λιγότερο στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, τις μεταφορές και την έρευνα και καινοτομία. Θα περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση για την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών – θέμα που αποτελεί αγκάθι για την κυβέρνηση Στάρμερ, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις για τη μείωση τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης μετανάστευσης.
Η συμφωνία αυτή είναι ο καρπός 18 γύρων διαπραγματεύσεων, τρεις από τους οποίους διεξήχθησαν πρόσωπο με πρόσωπο στο Βερολίνο και δύο στο Λονδίνο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι “θα αφορά όλο το φάσμα των σχέσεών μας”.
Μερτς: “Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την άμυνα”
Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι οι πολίτες ζουν με μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας προκαλεί σοβαρές διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη και την ελευθερία μας. Οφείλουμε να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο Μερτς κατά την επίσκεψή του στην Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στο Σίλοβζεε του Βρανδεμβούργου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Bundeswehr. Πρόκειται για το επιτελικό κέντρο που σχεδιάζει, διοικεί και αξιολογεί τις αποστολές όλων των σωμάτων (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό και Δύναμη Κυβερνοχώρου), ενώ συντονίζει και τις αποστολές στο εξωτερικό.
Πηγή: Pagenews.gr