Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης, που ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κενρικής Τράπεζας έβαλε τα στήθια του για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά την εφαρμογή των επενδυτικών του προτάσεων, δεν έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομική πλευρά όσο με την μεταρρυθμιστική. Και αυτό έρχεται να κουμπώσει σε αυτό ακριβώς που παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος, δηλαδή, στο ότι η πολιτική στην Ευρώπη διαμορφώνεται από το διευθυντήριο της Κομισιόν, όπου οι διάφοροι Αρμόδιοι Επίτροποι δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για να να φέρουν εις πέραν από δοικητικής πλευράς την δουλειά.
Αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στον συντονισμό των υπουργών για τα επιμέρους θέματα που προκύπτουν. Εμείς θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά την αντμετώπιση που υπήρχε πέρυσι το καλοκαίρι με την μάυρη τρύπα της Ουκρανίας, που έπρεπε να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές αλλά και αυτοί της ΝΑ Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται η κυρία Von der Leyen ως πρόεδρος των “Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”, πράγμα που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει.
Ντράγκι: Το σημερινό μοντέλο είναι ξεπερασμένο
Ο Ντράγκι, που ως τραπεζίτης άφησε εποχή, αλλά από πολιτικής πλευράς έχει αποκτήσει αρκετή σοφία μέσα από την ευαίσθητη διαχείριση πραγμάτων ομολόγησε ότι, “η Ευρώπη είναι σε κρίση, γιατί το σημερινό της μοντέλο που έχει παραμείνει από την δεκαετία του 50, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. Οι αγορές δεν έχουν ομογενοποιηθεί, υφίστανται εμπόδια εισόδου και περιορισμοί, διαφορετικά θεσμικά πλαίσια και δεν έχουν καμία σχέση με την μορφή που έχει η μεγάλη αμερικανική αγορά. Ένα παράδειγμα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, που αποτελεί την πρόκληση της εποχής και για την οποία δεν υπάρχει καμία ενιαία αγορα.
Όπως ανέφερε, “έχουμε κοινή αγορά για τις οδοντόκρεμες, αλλά όχι για την τεχνητή νοημοσύνη”. Υπερβολική και κατακερματισμένη ρύθμιση, διαφορές στις ηλικίες συναίνεσης για ψηφιακές υπηρεσίες, και απουσία κλίμακας είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εκροή κεφαλαίων και ταλέντου προς τις ΗΠΑ. “Δεν μας λείπει το χρήμα. Μας λείπει η δυνατότητα να μεγαλώσουμε ιδέες και να τις κάνουμε επενδύσιμες”, σημείωσε.
Πως θα ξαναγίνει η Ευρώπη ισχυρός παίκτης
O πρόεδρος της Metlen αφού έκανε τον απολογισμό του για τις σημερινές διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρώπης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει κοντά στις ΗΠΑ, στην περίοδο προσαρμογής της με στόχο να ανακτήσει ή πιο σωστά να αποκτήσει την δυναμική της hard power από soft power, που είναι σήμερα.
Ποιές θα είναι όμως οι συνισταμένες που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να γίνει hard power;
Υπάρχει πρώτα από όλα το ενεργειακό, που αυτήν την στιγμή δεν έχει λυθεί και το υπογράμμισε ο κύριος Μυτιληναίος με τον πιο εμφατικό τρόπο σε σχέση με τον στόχο απομάκρυνσης της Ευρώπης από το φθηνό ρώσικο φυσικό αέριο, που τελικά θα εδραιώσει την τριπλά ακριβή ενέργεια σε σχέση με την περίοδο προ του ουκρκανικού. Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για την παραγωγή, την βιομηχανία με δεδομένο το κλείσιμο πολλών μονάδων – μελών της Eurometaux, αλλά θα είναι μελλοντικα πρόβλημα και για αμυντικές βιομηχανίες.
Απανθρακοποίηση με ρεαλισμό και όχι ανατροπές
Ο Ντράγκι πολύ σωστά επεσήμανε, “ναι η απανθρακοποίηση πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, γιατί η Ευρώπη δεν έχει ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτή που θα δράσει ανασταλτικά στην πορεία ανάπτυξης. Προσδιορίστε πρώτα τις ανάγκες της βιομηχανίας, μετασχηματίστε και μεταρρυθμίστε τις ενεργειακές αγορές για φθηνότερες τιμές”, τόνισε.
Εδώ βρίσκονται και οι μεγάλες ανάγκες διαχείρισης των σημερινών ζητημάτων, με τα προβλήματα να φαίνονται ανάγλυφα και με την Arcelor να κάνει πίσω στην πράσινη παραγωγή, επισφραγίζοντας και την δυστοκία της σημερινής πολιτικής σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο.
Ο οποίος και διερωτήθηκε,” αν οι βιομηχανίες κλείνουν με ποιόν θα γίνουν οι επανεξοπλισμοί στην Ευρώπη, με τους Κινέζους;”
Το μοίρασμα της άμυνας
Όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας ο πρόεδρος της Metlen επεσήμανε, ότι οι βιομηχανικές εργασίες δεν θα πρέπει να μοιραστούν στους κολοσσούς 4-5 χωρών και κυρίως γερμανικών και γαλλικών, όπως η Rheinmetall, η Thyssenkrup και άλλες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ισομερής κατανομή, που θα δώσει εργασία και στις κοινωνιές των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες δεν θα κληθούν μόνο να υποβληθούν στις θυσίες των αμυντικών δαπανών, ενδεχόμενα σε βάρος τομέων όπως η υγεία και η πρόνοια.
Αυτό είναι ένα ακόμη πολύ κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά του κ. Μυτιληναίου και έχει να κάνει με το ποιά στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές εταιρίες, όσον αφορά τους επανεξοπλισμούς με στόχο να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια διεθνώς και με βάση συνεργασίες.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Metlen έθεσε σε προτεραιότητα το προβάδισμα που διαθέτει η Βρετανία στην αμυντική βιομηχανία, ανοίγοντας το θέμα της σχέσης της με την Ευρώπη. ” Η Βρετανία και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν στα αμυντικά θέματα, γιατί η θέση της Βρετανίας είναι μαζί με την Ευρώπη και ευχήθηκε να δει την αντιστροφή του BREXIT, το οποίο αποδείχθηκε επιζήμιο και για τις δυο πλευρές
Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα υπήρξαν αισιόδοξες με τον κ. Μυτιληναίο να χαρακτηρίζει το σταθερό πολιτικό περιβάλλον ελπιδοφόρο και να αναγνωρίζει την συμβολή του σημερινού πρωθυπουργού.
Πηγή: pagenews.gr