Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε το Κογκρέσο για τα σχέδιά της να πουλήσει σε αξία 510 εκατομμυρίων δολαρίων κιτ καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition για τις βόμβες αέρος-εδάφους της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρει το al monitor, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ενέκριναν την πώληση περισσότερων από 7.000 κιτ καθοδήγησης JDAM που έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετηθούν στις μη κατευθυνόμενες βόμβες BLU-109 2.000 λιβρών και Mk-82 500 λιβρών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η προγραμματισμένη πώληση έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο την επόμενη Δευτέρα, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Al-Monitor. Ο Τραμπ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του την τελευταία εβδομάδα για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Την Κυριακή, ο πρόεδρος δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προτρέποντας τον Νετανιάχου να «κλείσει τη συμφωνία στη Γάζα» προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων.
“Ευρείες περιφερειακές δυνατότητες”
Ο πρωθυπουργός την Κυριακή άφησε να εννοηθεί αόριστα ότι το τέλος του 12ήμερου πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν άνοιξε «ευρείες περιφερειακές δυνατότητες».
«Πρώτον, προτεραιότητά μας είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο αρχηγείο της Σιν Μπετ στο νότιο Ισραήλ την Κυριακή.
Ισραηλικός ναυτικός βομβαρδισμός που είχε ως στόχο ένα καφέ που συχνάζουν δημοσιογράφοι στην πόλη της Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 30 άτομα τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε περιοχές στην ανατολική πόλη της Γάζα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός σχολείου όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι πολίτες, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ισραήλ θέλει να ομαλοποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον Λίβανο και τη Συρία, και η κυβέρνηση Τραμπ διεξάγει, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, «προκαταρκτικές» συνομιλίες για το θέμα, όπως ανέφερε το Axios.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το καθεστώς των Υψωμάτων του Γκολάν — τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 και αργότερα προσάρτησε παράνομα το 1981 — δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ελπίζουν προφανώς ότι ο ισλαμιστής ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαρά, θα πειστεί να προχωρήσει ανεξάρτητα.
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που τερματίζει το ευρύ και πολύπλοκο φάσμα των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τις πρώτες δεκαετίες της διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ.
Το διάταγμα δίνει επίσης εντολή στον διπλό ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, να επανεξετάσει τον επίσημο χαρακτηρισμό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και τον επίσημο καθεστώς της Συρίας ως κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η εντολή διατηρεί τις κυρώσεις κατά της οικογένειας αλ-Άσαντ, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.
Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους τις επόμενες ημέρες.
Ο υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, έφτασε στη Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να ξεκινήσει τις συζητήσεις.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων της κυβέρνησης Τραμπ προς το Ισραήλ από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου για δεύτερη θητεία τον Ιανουάριο.
Η Γερουσία απέρριψε ένα ψήφισμα για τα πολεμικά δικαιώματα που υπέβαλε ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν (Δ-Βιρτζίνια) με σκοπό να εμποδίσει τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη κατά του Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Εάν είχε περάσει, το μέτρο, το οποίο απορρίφθηκε με 47 ψήφους έναντι 53, θα είχε αναγκάσει την κυβέρνηση Τραμπ να δικαιολογήσει την προσφυγή της στο άρθρο II του Συντάγματος για να ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις μακράς εμβέλειας με στόχο να διαταράξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στις 22 Ιουνίου.
Η κυβέρνηση δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι το Ιράν αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.
Πηγή: Pagenews.gr