Γεωπολιτικά

Πούτιν σε Μακρόν: Αγνοήσατε τις ανησυχίες της Ρωσίας

Πούτιν σε Μακρόν: Αγνοήσατε τις ανησυχίες της Ρωσίας
Ο Πούτιν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, αποδίδοντας τη συνέχιση του πολέμου στη «δυτική παρέμβαση»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια «ουσιαστική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή –συμπεριλαμβανομένου του Ιράν– και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία των δύο προέδρων από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν «το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των δυτικών κρατών» η οποία «αγνόησε τις ανησυχίες για την ασφάλεια» της Ρωσίας, τα προηγούμενα χρόνια. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να έχει «συνολικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», να εξαλείψει τις ουσιαστικές αιτίες της κρίσης και να βασίζεται «στις νέες εδαφικές πραγματικότητες», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Στο παρελθόν ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Πούτιν είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του στην ειρηνική ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και να ληφθεί υπόψη η συνεχιζόμενη συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις του με βάση τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Ιστορική συνομιλία μετά δυόμισι έτη

Υπενθυμίζεται ότι σε μια απρόσμενη αλλά ιστορική κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη τους από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται αμείωτος και τη διεθνή κοινότητα να αναζητά διπλωματικές διόδους για αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, αποδίδοντας τη συνέχιση του πολέμου στη «δυτική παρέμβαση» και στην «κατασκευή ενός αντιρωσικού προγεφυρώματος στην Ουκρανία». Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση, με την οικονομική και στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο, απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, εντείνοντας τα δεινά για τον ουκρανικό λαό και επιβαρύνοντας την παγκόσμια ασφάλεια.

Από τη γαλλική πλευρά, ο πρόεδρος Μακρόν έθεσε με έμφαση την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανεκκίνηση ουσιαστικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ζήτησε εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων, την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες ζώνες και την αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Πηγή: Pagenews.gr