Την ώρα που ακραία ζέστη πλήττει τη δυτική Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αποφασίσει αν θα προωθήσει τους στόχους της για το κλίμα, επιλέγοντας τελικά μία πιο «ευέλικτη και ρεαλιστική λύση». Το προτεινόμενο σχέδιο αφορούσε τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040, αλλά ορισμένοι επίτροποι φοβήθηκαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λάβουν μια τολμηρή απόφαση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Τη Δευτέρα, η συνάντηση των εκπροσώπων των 27 επιτρόπων ξεπέρασε κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο, καθώς πολλοί εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την πρόταση, σύμφωνα με πηγές του Politico. Τουρίστριες κρατούν ομπρέλες για προστασία από τον καυτό ήλιο, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, την Τέταρτη -REUTERS/Lisi Niesner Ενας αξιωματούχος της Κομισιόν είπε στο Politico ότι περίπου οι μισοί προσωπάρχες των επιτρόπων εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον στόχο για το 2040 κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας.
Η Επιτροπή έχει ήδη κάνει αρκετές παραχωρήσεις στην πρότασή της, υποκύπτοντας στον φόβο πολιτικής αντίδρασης για τους νέους, φιλόδοξους στόχους της για το κλίμα. Μία αμφισβητούμενη πρόταση είναι να επιτραπεί στις χώρες να κάνουν επενδύσεις σε φτωχότερες χώρες και να γλιτώσουν έτσι ένα μέρος της απαιτούμενης μείωσης εκπομπών θερμοκηπικών αερίων. Την περασμένη εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πρόταση.
Τι αλλάζει στην πρόταση της Κομισιόν
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διατηρηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% ως το 2040, αλλά με έναν πιο ρεαλιστικό και «ευέλικτο» τρόπο.
«Σήμερα δείχνουμε ότι τηρούμε σταθερά τη δέσμευσή μας για απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050. Ο στόχος είναι σαφής, το ταξίδι είναι ρεαλιστικό και ευέλικτο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και αναμένουν από την Ευρώπη να αναλάβει δράση. Όπως συνέστησε πριν από ένα χρόνο, η Επιτροπή εξακολουθεί να στοχεύει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040 σε σύγκριση με το 1990, με σκοπό μια ευρωπαϊκή οικονομία απαλλαγμένη από ανθρακούχες εκπομπές ως το 2050.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Μαρία Αρώνη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν πρότεινε από το 2036 να δοθούν στα κράτη-μέλη «μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας σε όλους τους τομείς, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων με οικονομικά αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο».
Αυτές οι ευελιξίες περιλαμβάνουν περιορισμένο ρόλο για υψηλής ποιότητας διεθνή πιστωτικά μόρια και τη χρήση εγχώριων μόνιμων απορροφήσεων στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ). Πρότεινε επίσης, καλύτερη ανταμοιβή των εταιρειών που δεσμεύουν και αποθηκεύουν CO2 και δυνατότητα στα κράτη να αντισταθμίζουν τους τομείς στους οποίους ρυπαίνουν περισσότερο, με εκείνους στους οποίους είναι πιο αποδοτικοί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η πρότασή της αυτή βασίζεται σε εμπεριστατωμένη εκτίμηση επιπτώσεων και σε συμβουλές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ παράλληλα ακολουθεί τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες.
Επιπλέον, η Επιτροπή τόνισε τη σημασία της επιτάχυνσης και της ενίσχυσης των κατάλληλων ευνοϊκών συνθηκών για τη στήριξη του στόχου του 90 %. Σε αυτές περιλαμβάνονται μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία, μια δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τους διεθνείς εταίρους.
«Με τον στόχο μας για το 2040, παραμένουμε στην πορεία προς την καθαρή μετάβαση. Γνωρίζουμε γιατί το κάνουμε —για οικονομικούς λόγους, λόγους ασφάλειας και γεωπολιτικούς λόγους. Εχουμε ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει, ένα ισχυρό ευνοϊκό περιβάλλον, η συμφωνία για καθαρή βιομηχανία και τρεις αποτελεσματικές δυνατότητες ευελιξίας», ανέφερε ο Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα.
Με τον προτεινόμενο στόχο του 90 %, η ΕΕ στέλνει επίσης ένα «μήνυμα» στην παγκόσμια κοινότητα: θα συνεχίσει την πορεία της όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, θα υλοποιήσει τη συμφωνία του Παρισιού και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις χώρες εταίρους για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Τα επόμενα βήματα Ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP30) στο Μπελέμ (Βραζιλία) τον Νοέμβριο, η Επιτροπή θα συνεργαστεί τώρα με τη δανέζικη προεδρία του Συμβουλίου για την οριστικοποίηση της ανακοίνωσης σχετικά με την εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της ΕΕ.
Η πρόταση της Επιτροπής για τον καθορισμό κλιματικού στόχου για το 2040 θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, προς συζήτηση και έγκριση στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας. Το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη αναμένεται να ξεκινήσει στο άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ στα μέσα Ιουλίου, πριν από μια πιθανή ψηφοφορία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια το κείμενο θα υποβληθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους είτε κατά τη διάρκεια του καύσωνα που πλήττει αυτές τις ημέρες μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, είτε από επιπλοκές πολύ αργότερα.
Ο θερμικός θόλος, το καιρικό φαινόμενο που παγιδεύει τον καυτό αέρα, έχει εγκατασταθεί σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, «εκθέτοντας εκατομμύρια Ευρωπαίους σε υψηλό θερμικό στρες», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέργκες, ειδική σε θέματα κλίματος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων. Ηδη, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία ανέφεραν τα πρώτα θύματα από τον καύσωνα.
Πηγή: Pagenews.gr