Πιθανόν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και πάντως εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αναμένεται η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η βασική ρύθμιση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση αναμένεται να προβλέπει μετατροπή των δανείων σε ευρώ και σταθερά ευνοϊκά επιτόκια από μεταξύ 2,30%-2,90% και πάντως κάτω από 3%.
Ήδη εδώ και μήνες τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων έτσι κι αλλιώς έχουν μειωθεί σημαντικά, οπότε η διαμόρφωση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα δεν είναι το πρόβλημα. Η μετατροπή των δανείων σε ευρώ θα γίνει με “κούρεμα” των οφειλών, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 10% έως και 25% (οπότε προκύπτει και η μέση μείωσης της οφειλής 15%).
Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος που έχει επιλεγεί για να μειωθεί η οφειλή είναι η κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών με οικονομικά και εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι για τα ασθενέστερα εισοδήματα προβλέπεται ρύθμιση με μεγαλύτερη μείωση του υπολοίπου του δανείου κατά τη μετατροπή της ισοτιμίας.
Η μεγαλύτερη ελάφρυνση έως και 25% της οφειλής που θα αφορά τα ασθενέστερα εισοδήματα ενδέχεται να αποτελέσει σημείο τριβής και αντίθεσης με τους δανειολήπτες όπως και τα ποσά που διαρρέονται για τα χαμηλά κλιμάκια. Είναι πιθανόν τα ποσά να μην ταιριάζουν με το προφίλ των δανειοληπτών, οπότε το “κούρεμα” τελικά μπορεί να μην προσφέρει ελάφρυνση, δεδομένου ότι η αύξηση των οφειλών για τα περισσότερα από τα δάνεια ξεπερνά το 50%, λόγω της ανόδου στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.
Τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών
Η ρύθμιση είναι γνωστό από καιρό ότι χωρίζει τους δανειολήπτες σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία. Υπάρχει βεβαίως κόστος για τις τράπεζες και τα funds που έχουν αποκτήσει δάνεια έως και 2 δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο δανείων κάτω των 5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν στις τράπεζες.
Το κόστος δεν είναι αμελητέο αλλά πάντως θεωρείται διαχειρίσιμο για τις τράπεζες. Εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 300-350 εκατ. ευρώ συνολικά για τις τράπεζες ενώ περίπου σε 50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers.
Πηγή: Pagenews.gr