Η φήμη της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ως η πιο σκληρή ευρωπαία σοσιαλδημοκράτισσα στα θέματα μετανάστευσης, έχει προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις εναντίον της από την Αριστερά παρά από τη Δεξιά. Τώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει αυτή την προσέγγιση στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Καθώς αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, διπλωμάτες των Βρυξελλών αναφέρουν στο Politico ότι η Κοπεγχάγη θα προσπαθήσει να προωθήσει πολλά από τα ίδια ζητήματα που η Φρεντέρικσεν υποστηρίζει στη χώρα της – αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, και μια πιο ισχυρή προσέγγιση στην ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι σε μια επεκτατική Ρωσία.
Η δανή πρωθυπουργός θεωρεί ότι η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και η αποτροπή της Ρωσίας μέσω αυξημένων αμυντικών δαπανών δεν είναι ξεχωριστά ζητήματα – είναι οι δύο όψεις της ανησυχίας των ευρωπαίων ψηφοφόρων για τη βελτίωση της καθημερινής τους ασφάλειας. Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη απέχουν πολύ ψυχολογικά, παρατηρεί το Politico.
Η προσέγγιση της Δανίας στην προεδρία της ΕΕ είναι να λειτουργήσει ως «έντιμος διαμεσολαβητής» προς το συμφέρον της Ενωσης – αλλά μάλλον δεν αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τους δανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι από τους πιο ευρωσκεπτικιστές στην Ευρώπη.
Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, όμως, θα προσφέρει στην Φρεντέρικσεν τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι οι πολιτικές της κερδίζουν πλέον πολύ ευρύτερη αποδοχή στο μπλοκ. Αλλωστε, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες –από την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ντόναλντ Τουσκ, ως τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς– συμφωνούν μαζί της για μια αυστηρότερη προσέγγιση στο Μεταναστευτικό.
Εξάλλου, η Φρεντέρικσεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα «η προσέγγισή μου αρέσει στις Βρυξέλλες» όταν διεκδικήσει την επανεκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας. Θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο το επόμενο έτος, που θα είναι υποψήφια για επανεκλογή. Παρότι η 47χρονη, η οποία είναι ήδη η μακροβιότερη σοσιαλδημοκράτισσα επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρώπη, δεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία, οι παρατηρητές της δανέζικης πολιτικής πιστεύουν ακράδαντα ότι θα το κάνει.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, το κόμμα της προηγείται με 23%, έναντι 13% της Πράσινης Αριστεράς. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ακόμα και την πιθανότητα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν οι επιλογές της στην προεδρία της ΕΕ την ευνοήσουν πολιτικά.
Η Δανία αναμένεται να αναδείξει συζητήσεις σχετικά με τους αποκαλούμενους «κόμβους επιστροφής» – κέντρα εκτός των συνόρων του μπλοκ, που θα φιλοξενούν μετανάστες κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των αιτήσεών τους ή ακόμα και μετά την απόρριψή τους. Ενα τέτοιο κέντρο έχει δημιουργήσει η Μελόνι μέσω συμφωνίας στην Αλβανία και βρίσκεται στο επίκεντρο νομικής διαμάχης, αλλά η ιταλίδα και η δανή πρωθυπουργός συμφωνούν ότι συνιστά κατάλληλη λύση.
Η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία τέτοιων κόμβων τον περασμένο Μάρτιο και η Κοπεγχάγη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της ΕΕ για να προωθήσει έναν εσωτερικό διάλογο των κρατών-μελών γύρω από το ζήτημα – παρότι πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο, που λήγει η προεδρία της Δανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Παράλληλα, η δανέζικη προεδρία αναμένεται να επιδιώξει την αναζήτηση νέων και καινοτόμων τρόπων περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης προς την ΕΕ, προτρέποντας την Κομισιόν να επανεξετάσει την ερμηνεία της για τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο τη διευκόλυνση των απελάσεων – αλλά και συνάπτοντας νέες επενδυτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως αναφέρουν διπλωμάτες στο Politico.
Και οι δύο προσεγγίσεις κερδίζουν την υποστήριξη πολλών ηγετών της ΕΕ, με εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, να ζητούν τον Μάιο αναθεώρηση της ερμηνείας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής θα έχουν έναν σύμμαχο στην προεδρία των Βρυξελλών.
Το ζήτημα της κοινοτικής άμυνας
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα της Φρεντέρικσεν είναι η ευρωπαϊκή άμυνα. Το Politico αναφέρει ότι η Δανία αντιτίθεται σθεναρά στην πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, ενώ η δανέζα πρωθυπουργός τονίζει και την ανάγκη αμυντικής αυτονόμησης της ΕΕ για την αποτροπή των επεκτατικών βλέψεων της Ρωσίας.
Σε επίπεδο προεδρίας, αυτό σημαίνει προώθηση συζητήσεων για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, και απεξάρτηση από τις ΗΠΑ. Πέρα από το Μεταναστευτικό και την άμυνα, η Κοπεγχάγη αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για πιθανή ένταξη νέων χωρών στο μπλοκ, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.
Παράλληλα θα δώσει έμφαση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το απαισιόδοξο σενάριο του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για ύφεση αν δεν αναληφθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Συνολικά, κατά τους επόμενους έξι μήνες, η πρωθυπουργός της Δανίας θα επιδιώξει να σημειώσει νίκες στους τομείς που την έχουν ωφελήσει πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας της. Οι ιδέες της, που συνδυάζουν ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας με αυστηρούς ελέγχους μετανάστευσης, δείχνουν να βρίσκουν απήχηση σε μια ολοένα και ευρύτερη ομάδα ηγετών της ΕΕ.
Αυτό που μένει να φανεί, όπως επισημαίνει το Politico, είναι αν οι δανοί ψηφοφόροι θα ανταμείψουν την Φρεντέρικσεν για την όποια επιτυχία των ηγετικών πρωτοβουλιών της στις Βρυξέλλες το προσεχές εξάμηνο, όταν έρθει η ώρα να προσέλθουν στις κάλπες τον επόμενο χρόνο.
Πηγή: Pagenews.gr