Ο Φρανσουά Μπαϊρού επέζησε τελικά της τελευταίας πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησής του, καθώς οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) απέφυγαν να υποστηρίξουν την πρόταση που κατέθεσαν οι αντίπαλοί του από την αριστερά. Η πρόταση έλαβε 189 ψήφους από τις 289 που απαιτούνται για να πέσει η κυβέρνηση.
Παρότι επέζησε της όγδοης πρότασης μομφής μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Δεκέμβριο, η πρωθυπουργία του Μπαϊρού φαίνεται ολοένα και πιο αδύναμη. Ο Μπαϊρού βρίσκεται στην ίδια θέση με τον προκάτοχό του Μισέλ Μπαρνιέ, του οποίου η τρίμηνη θητεία στην πρωθυπουργία έληξε αφότου ο Εθνικός Συναγερμός ζήτησε το τέλος της θητείας του.
Αξιωματούχοι του RN — του μεγαλύτερου κόμματος στην Εθνοσυνέλευση που δεν έχει εξασφαλίσει ωστόσο την πλειοψηφία — δήλωσαν ότι δεν θα υποστήριζαν την πρόταση μομφής. Προτιμούν να απέχουν μέχρι αργότερα φέτος, όταν ακόμη πιο περίπλοκες συνομιλίες για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2026 απειλούν να ανατρέψουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ο Μπαϊρού αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση για να εξασφαλίσει περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2026.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τους Σοσιαλιστές μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Κυβερνητική αστάθεια
Επισημαίνεται ότι η Γαλλία έχει αλλάξει τρεις κυβερνήσεις τον τελευταίο χρόνο, και κάθε μία από αυτές απέτυχε να περάσει έναν δημοσιονομικά υπεύθυνο προϋπολογισμό. Σημαντικό εμπόδιο είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού – πριν από δύο χρόνια η πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης βρήκε απέναντί της μαζικές διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι γαλλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να αντισταθμίσουν το βάρος των συντάξεων – μια αξιοσημείωτη στρατηγική είναι η κατάργηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό.
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού προσπάθησε να “χτίσει” γέφυρες συναίνεσης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη, όπου κυρίαρχο θέμα ήταν η ιδέα να αυξηθεί η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Πρόταση που έχει προσκρούσει σε αδιέξοδο, με τους Σοσιαλιστές να αντιδρούν (οι ψηφοφόροι τους είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτό θέμα) και να απειλούν πως θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση αν η Αριστερά κινήσει τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) έχει δηλώσει πως δεν θα υποστήριζε μια τέτοια ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παραμείνει στην εξουσία μέσω μιας συμφωνίας “μη διάλυσης” με τους Σοσιαλιστές, οπότε αν σε μια ψηφοφορία οι Σοσιαλιστές καταψηφίσουν την κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να πέσει, σε μια εξέλιξη που θα ήταν μοιραία και για τον πρόεδρο Μακρόν.
Πηγή: Pagenews.gr