Πολιτική

Πομπέο: Ο Μητσοτάκης θέτει τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στη Μεσόγειο 

Πομπέο: Ο Μητσοτάκης θέτει τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στη Μεσόγειο 
Η Χαμάς δεν είναι οργανικό κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας αλλά εργαλείο τρομοκρατίας του Ιράν. Οι Ιρανοί ήταν αυτοί που σκότωσαν Αμερικανούς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Τι λέει για τα Ελληνοτουρκικά και τη στάση Τραμπ

Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να αντιδράσουν -και πώς- ώστε να μην αμφισβητούνται θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα στην ΝΑ Μεσόγειο με «κατασκευές» τύπου τουρκολιβυκού μνημονίου; Στο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει σε συνέντευξή του στο powergame.gr, στο περιθώριο συνεδρίου του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Μπομπέο, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές της, «όπως ήδη πράττει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Υπό μια έννοια, δεν είναι πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση. Η διαμάχη για τον έλεγχο ζωνών στη Μεσόγειο είναι παλαιά και τη συνάντησα κι εγώ όσο ήμουν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη θητεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε αρχικά ο κ. Πομπέο και ακολούθως χαρακτήρισε σημαντικό για την Ελλάδα «να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της, όπως ήδη πράττει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι πολύτιμο να υπάρχει αυτή η σαφήνεια από την αρχή».

«Εν συνεχεία -συμπλήρωσε- να αναζητήσει η Ελλάδα την επίλυση του ζητήματος με έναν ειρηνικό, μη συγκρουσιακό τρόπο αλλά με ισχυρή υποστήριξη των δικαιωμάτων της. Με αυτόν τον συνδυασμό θα οριοθετήσει η Ελλάδα το πλαίσιο των συζητήσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της».

Και στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την Τουρκία στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε πρώτα το προφανές : «Η στάση της Τουρκίας -είπε- δεν θα αλλάξει, πιέζοντας πάντα τα όριά της. Ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ συνεχίζει να κρατά τα ρωσικά αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα». «Στην πρώτη θητεία του –υπενθύμισε- ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Τότε υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. »

Οι κινήσεις Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά -επεσήμανε- η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στην ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ, δηλαδή τη Φιλανδία και τη Σουηδία, ενώ θα μπορούσε να τις εμποδίσει. Οπότε υπάρχουν διπλωματικοί μέθοδοι για να ενεργεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τρόπο που έχει νόημα για τις ΗΠΑ, για τη χώρα του και για όλη τη Δύση που πιστεύει στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το πλαίσιο που θα διαμορφώσει ο πρόεδρος Τραμπ στις σχέσεις με την Αγκυρα».

Αντίστοιχα, και για την κατάσταση στη Συρία με την de facto κυβέρνηση του Αλ Τζολάνι (Αχμέντ αλ Σάρα), ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός επικάλεστηκε πληροφορίες που θέλουν τη Δαμασκο να συνάπτει συμφωνία ασφλείας με το Ισραήλ, με όρους όπως υπέθεσε ο ίδιος, που θα είναι αποδεκτοί και από τις δυο πλευρές. «Αλλοι, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, πιθανότατα έχουν τη δική τους φωνή επί του θέματος. Θα είναι εκπληκτικό να υπάρξει ένα καθεστώς στη Συρία που δεν θα απειλεί το Ισραήλ ή τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Μια τέτοια εξέλιξη αναπόφευκτα θα συνδεθεί με την Τουρκία και το πώς η ίδια η χώρα βλέπει τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Πομπέο.

Οσον αφορά εξάλλου την αμερικανική εμπλοκή τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και τον ρόλο που (δεν) επιθυμούν να έχουν οι ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, ο κ. Πομπέο ήταν σαφής: «Κανείς δεν επιθυμεί να έχει ανάμειξη σε πολέμους. Σίγουρα δεν είναι πρόθεση του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο θα αναμειχθεί εάν έχει νόημα για τις ΗΠΑ, όπως έγινε σε αυτήν την περίπτωση. Υποστήριξε τις προσπάθειες του Ισραήλ να αποδυναμώσει τους Χούθι στην Υεμένη, τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο». «Ειλικρινά, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν υπάρξει αποτελεσματικοί σε αυτά τα ζητήματα. Πίστεψαν στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (GSP) που ήταν γελοία. Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν λιγότερο αφελής», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε, ο Τραμπ «δεν έστειλε στρατεύματα, αλλά χρησιμοποίησε μια αποτελεσματικότερη μέθοδο για την άσκηση ισχύος, με μεγάλες επιπτώσεις στην ηγεσία του Ιράν. Θα δούμε πόσο έχει πληγεί όλο και το πυρηνικό σύστημα της χώρας από τις υποδομές μέχρι το ανθρώπινο δυναμικό που το υποστήριζε, και βέβαια εάν θα προχωρήσουν με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουράνιου».

Σε παρεπόμενο ερώτημα δε για τη στάση της Ουάσιγκτον έναντι της κυβέρνησης Νετανιάχου και δη αν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μάικ Πομπέο δεν άφησε πολλά περιθώρια : «Θα με εξέπληττε -είπε- εάν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ισραηλινών να διατηρήσουν ασφαλείς του πολίτες τους.

Εξάλλου, αυτή είναι η ουσία. Η Χαμάς δεν είναι ένα οργανικό κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας αλλά ένα εργαλείο τρομοκρατίας του Ιράν. Οι Ιρανοί ήταν αυτοί που σκότωσαν Αμερικανούς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Φανταστείτε τις ΗΠΑ να υπαναχωρούν από την προστασία Αμερικανών έναντι της ιρανικής τρομοκρατίας. Ελπίζω να υπάρχει ένα διαφορετικό μονοπάτι στη Γάζα αλλά θα πρέπει να το διαλέξει ο λαός της Γάζας. Δεν επιθυμούμε να κρύβονται μαχητές στα υπόγεια τούνελ και οι άμαχοι να μένουν πάνω».

Τέλος, για το Ουκρανικό, διαχωρίζοντας εκ νέου τη θέση του από αυτή του προέδρου Τραμπ, ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε πως είναι απαραίτητο να μην αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία σε εδάφη της Ουκρανίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο