Πολιτική

Στα κάγκελα η Αντιπολίτευση: Προ των πυλών η νέα Προανακριτική

Στα κάγκελα η Αντιπολίτευση: Προ των πυλών η νέα Προανακριτική
Το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ και το ΚΚΕ ζητά τη διεξαγωγή προανακριτικής. Ποια θα είναι η έκβαση της Νέας Αριστεράς; Ποια είναι η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου;

Ένας παρατεταμένος «καύσωνας» αναμένεται να κυριαρχήσει στη Βουλή, εξαιτίας των αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, ασκώντας έντονη πίεση στην κυβέρνηση μέσω διαδοχικών πολιτικών επιθέσεων από όλες τις πλευρές.

Ως εκ τούτου, το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη είναι κάτι που θα επαναληφθεί σε λίγες εβδομάδες. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και η προσπάθεια για μια κοινή στάση μεταξύ των όμορων παρατάξεων και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Σε ανεξάρτητη τροχιά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠαΣοΚ, λόγω της κοινοβουλευτικής του δύναμης, έχει τη δυνατότητα να δράσει αυτόνομα. Αυτό έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Ο γραμματέας του τομέα δικαιοσύνης, Χρήστος Κακλαμάνης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, παρείχε εκτενή ενημέρωση σχετικά με νομικά ζητήματα που αφορούν τη δικογραφία και τόνισε τα πιεστικά χρονικά περιθώρια για να αποφευχθεί η παραγραφή αδικημάτων.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι κρίσιμο να μην μείνει τίποτα αδιευκρίνιστο, καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε αμυντική θέση και προσπαθεί με ελιγμούς να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση, ζητώντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και αμέσως μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Έτσι, δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με την πρόταση του ΠαΣοΚ, εφόσον αυτή καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος υπό τις παρούσες συνθήκες. Πρέπει να διευκρινιστεί αν από τη δικογραφία προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης και άλλων κυβερνητικών στελεχών πέρα από τους Βορίδη και Αυγενάκη. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα», τόνισαν, τη στιγμή που η μελέτη του υλικού συνεχίζεται.

Φυσικά, αν δεν υπάρξει σημείο συνάντησης με το κείμενο του ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμάσει δικό του κείμενο.

Οι λοιπές αντιπολιτευτικές δυνάμεις

Το ΚΚΕ θα αναλάβει τις δικές του πρωτοβουλίες, διατηρώντας ωστόσο την απόσταση που το χωρίζει από τους υπόλοιπους. Ο Περισσός επιμένει σταθερά στην ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών τόσο των υπουργών όσο και άλλων υπευθύνων, ενεργώντας πάντα κατά την κρίση του, χωρίς να αναζητά συμμάχους από άλλες πολιτικές κατευθύνσεις.

Από την άλλη, η Νέα Αριστερά φαίνεται να βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με την καλύτερη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει. Αρχικά, είχε σκοπό να υποστηρίξει το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διευρυνθεί η έρευνα. Αυτή η πρόταση, την οποία έχει στα χέρια του ο Αλέξης Χαρίτσης από έμπειρους νομικούς, είχε μεταφερθεί στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το ποια είναι τελικά η πιο κατάλληλη προσέγγιση.

Όσον αφορά την Πλεύση Ελευθερίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει εκφράσει τη διάθεση να στηρίξει την προσπάθεια διαλεύκανσης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αντισταθούμε σε αυτούς που κατατρώνε το δημόσιο χρήμα, σε αυτούς που αυτή τη στιγμή αναζητούν άλλους τρόπους για να ροκανίσουν το δημόσιο ταμείο, σε αυτούς που δεν σέβονται τίποτα». Εν μέσω της διαρκούς αντιπαράθεσής της με τον Μάκη Βορίδη, φαίνεται δύσκολο να μην υποστηρίξει μια προσπάθεια που θα αφορά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο