Ο ευρωπαϊκός αμυντικός τομέας προχώρησε στην έναρξη μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη ενός άρματος μάχης επόμενης γενιάς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Rheinmetall. Το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία MARTE (Main Armoured Tank of Europe), υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) και συγκεντρώνει 51 φορείς από 12 χώρες υπό το συντονισμό της MARTE ARGE — μιας κοινοπραξίας των KNDS Deutschland GmbH & Co. KG και Rheinmetall Landsysteme GmbH.
Η υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης μεταξύ MARTE ARGE και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2024, σηματοδοτώντας επίσημα την έναρξη του έργου. Ακολούθησε εναρκτήρια συνάντηση στη Στοκχόλμη, με συμμετοχή εκπροσώπων από βασικές αμυντικές βιομηχανίες, ερευνητικά ιδρύματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια της συνεργασίας. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπόνηση μελετών και σχεδιασμών για ένα μελλοντικό σύστημα άρματος μάχης, ικανό να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες απειλές και να εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν.
Σύμφωνα με τη Rheinmetall, το EDF χρηματοδοτεί το πρόγραμμα MARTE με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό έχει προβλεφθεί για το παράλληλο έργο FMBTech, το οποίο επικεντρώνεται σε τεχνολογίες αρμάτων μάχης και υλοποιείται κυρίως υπό γαλλική ηγεσία. Παρά το ότι τα δύο προγράμματα υποστηρίζονται ξεχωριστά από το EDF, η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθούν να συνεργάζονται στο κοινό τους εγχείρημα για το Main Ground Combat System (MGCS), κάτι που υποδεικνύει μια στρατηγική πολλαπλών διαδρομών ως προς τις μελλοντικές ανάγκες στον τομέα των τεθωρακισμένων.
Το MARTE προβλέπεται να διαρκέσει 24 μήνες και υλοποιείται με την υποστήριξη της συμβουλευτικής εταιρείας Erdyn και πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών αμυντικών εργολάβων: KNDS Deutschland και Rheinmetall (Γερμανία), Leonardo S.p.A. (Ιταλία), Indra Sistemas S.A. (Ισπανία) και Saab AB (Σουηδία). Κάθε εταιρεία είναι υπεύθυνη για την ηγεσία ενός από τα πέντε τεχνικά σκέλη του έργου.
Το εταιρικό σχήμα του MARTE καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, από μεγάλες επιχειρήσεις και ΜΜΕ μέχρι ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς εταιρείες. Η συμμετοχή 51 νομικών προσώπων από 11 κράτη-μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία επιδιώκει την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, αν και αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο παρελθόν αντιμετώπισαν προκλήσεις στον συντονισμό και την εκτέλεση.
Η Rheinmetall τόνισε πως το πρόγραμμα MARTE έχει λάβει ισχυρή στήριξη από 11 ευρωπαϊκά υπουργεία Άμυνας, ανάμεσά τους και εκείνα της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας εκτιμούν ότι το MARTE αντανακλά την αυξανόμενη επιδίωξη για στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας, μέσα σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Προσπάθεια ενδυνάμωσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.
Το έργο εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ένωσης, να μειωθεί η εξάρτηση από εξωκοινοτικά οπλικά συστήματα και να διασφαλιστεί η ετοιμότητα για μελλοντικές συγκρούσεις με τεθωρακισμένα. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, που ιδρύθηκε για να ενισχύσει την κοινή έρευνα και ανάπτυξη στον αμυντικό τομέα, έχει δώσει αυξανόμενη έμφαση σε έργα υψηλού αντίκτυπου στον τομέα των χερσαίων συστημάτων — μια τάση που ενισχύεται περαιτέρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες επανακαθορίζουν τις προτεραιότητες άμυνας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: Pagenews.gr