Nέα της αγοράς

Εξάρχου: Έργα 16 δισ. τα επόμενα 6 χρόνια στις κατασκευές

Εξάρχου: Έργα 16 δισ. τα επόμενα 6 χρόνια στις κατασκευές

Πηγή Φωτογραφίας: [378486] ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΛΛΑΔΑ 2025-2030" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για το «ελληνικό θαύμα», αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο που θα συνεχίσει να ανθεί τα επόμενα χρόνια μίλησε ο Αλ. Εξάρχου

Στο 29ο Ετήσιο Κυβερνητικό Συνέδριο του Economist, μίλησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος παρουσίασε την αισιόδοξη, αλλά και ρεαλιστική, αποτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεών του. Μέσα από τις παρεμβάσεις του, ανέδειξε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρθηκε στις στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις μελλοντικές προκλήσεις και τη σημασία της γεωπολιτικής σταθερότητας.

«Η ελληνική οικονομία είναι ένα μικρό θαύμα μετά από όσα συνέβησαν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα συγκυρία και τη δράση του ομίλου σε τράπεζες και κατασκευές. «Έπρεπε η Ελλάδα να επιβιώσει με ένα σκληρό νόμισμα και μια οικονομία σε χρεοκοπία – και τα κατάφερε. Οι Έλληνες βίωσαν αρκετά χτυπήματα, έδειξαν ανθεκτικότητα και νίκησαν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η ανθεκτικότητα αντανακλάται σήμερα τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στον κατασκευαστικό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απόκτηση δύο μικρών τραπεζών και τη συγχώνευσή τους, λέγοντας πως «κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μία καθαρή τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία». Εξήρε μάλιστα τη διαδικασία ενοποίησης λέγοντας: «Η συγχώνευση των δύο τραπεζών και η δημιουργία μίας νέας υγιούς ήταν ένα ακλόνητο παράδειγμα σωστής διαχείρισης. Πολλοί λένε ότι δύο λάθη δεν κάνουν κάτι σωστό, όμως τώρα προέκυψε και στις δύο περιπτώσεις. Δεν είχαμε αρκετό καλό υλικό στην αρχή, όμως φτιάξαμε κάτι εξαιρετικό».

Αναφορικά με τη συνολική θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Εξάρχου έκανε λόγο για μια «ελληνική εξαίρεση στον κανόνα», επισημαίνοντας ότι η χώρα λειτούργησε αυτόνομα στις κρίσεις και άντεξε, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες. «Δεν εξαρτόμαστε από τη Ρωσία όπως άλλα κράτη και αναγκαστήκαμε να επενδύσουμε νωρίς και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας», είπε. «Αυτό μας επιτρέπει τώρα να μεγαλώνουμε σε συνθήκες δύσκολες».

Ο Εξάρχου μίλησε εκτενώς και για τις προοπτικές των κατασκευών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η AKTOR είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. «Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές πρέπει στα επόμενα χρόνια να ολοκληρώσουν έργα 16 δισ. ευρώ. Δεν περιμένω όλα αυτά να ολοκληρωθούν αμέσως, κάποια πρότζεκτ θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους, κάποια αργότερα, όμως τα επόμενα χρόνια οι κατασκευές θα συνεχίσουν να ανθούν», τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου μετά από αυτόν τον κύκλο έντονης δραστηριότητας.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις, σημείωσε ότι ο όμιλός του σχεδιάζει την επόμενη ημέρα δημιουργώντας έσοδα και από άλλους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να θωρακιστεί ενόψει πιθανής κάμψης. Ειδική μνεία έκανε στη Ρουμανία, λέγοντας πως η χώρα αυτή θα απορροφά όλο και μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ομίλου, καθώς έχει μεγαλύτερη ανάγκη για υποδομές και παρουσιάζει πιο βιώσιμη προοπτική από την Ελλάδα. «Στον όμιλό μας αυτά που προσπαθούμε να επιλύσουμε είναι ότι τα επόμενα 6 χρόνια μπορεί να έχουμε μία κάμψη, οπότε δημιουργούμε έσοδα από άλλους τομείς. Κάνουμε επενδύσεις στις ΑΠΕ και κάπως έτσι παράγουμε έσοδα για το μέλλον και κάπως έτσι προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί όταν τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Επενδύουμε στη Ρουμανία, σε διαφορετικές οικονομίες, αλλά η Ρουμανία είναι πιο βιώσιμη απ’ ότι η Ελλάδα γιατί χρειάζεται περισσότερες υποδομές». «Η Ρουμανία θα παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι της δραστηριότητάς μας» εξήγησε.

Σε πιο μακροοικονομικό επίπεδο, ο κ. Εξάρχου εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, λέγοντας ότι είναι δύσκολο για την Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται εάν η υπόλοιπη ΕΕ παραμένει σε ύφεση. Τόνισε επίσης τη σημασία των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων και τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «ίσως πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ισχυρός, γιατί ο ισχυρός ίσως να κανονίζει την πορεία».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική θα κρίνουν το μέλλον της ηπείρου: «Αν η ΕΕ είναι επιθετική και γρήγορη στη λήψη αποφάσεων, τότε η οικονομία της θα μεγαλώσει πιο γρήγορα και δυνατά από ποτέ. Αν αποτύχει, είμαι απαισιόδοξος για το τι θα συμβεί σε Ευρώπη και Ελλάδα».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments