Η διορία υποβοβλής δηλώσεων Ε1 τελειώνει 15 Ιουλίου, αλλά σχεδόν 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν ήδη λάβει -νωρίτερα από ποτέ- το εκκαθαριστικό τους. «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά βλέπουν φέτος 1 στους 3 φορολογούμενους. Είτε επειδή αυξήθηκαν τα εισοδήματα, είτε επειδή «μαζεύτηκε» η φοροδιαφυγή το 2024, οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο αυξάνονται. Αυτό εξηγεί και γιατί είναι ίσως φέτος η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται η ισχύουσα φορολογική κλίμακα, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει την νέα με ελαφρύνσεις και μειώσεις συντελεστών για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η Εφορία ζητάει περισσότερα Με βάση τα στοιχεία των έως τώρα υποβολών πάντως, περίπου το 85% των δηλώσεων έχουν υποβληθεί και απομένουν λιγότερες από 850.000 ακόμα για να υποβληθούν στις επόμενες 12 μέρες.
Όσοι λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1.891 ευρώ κατά μέσον όρο -και ανεβαίνει καθημερινά πλησιάζοντας ίσως και τα 2.000 τελικά μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής– αυξημένος κατά 16,1% σε σχέση με τα 1.628 ευρώ που έδειχναν τα εκκαθαριστικά πέρυσι.
Αυτό το ποσό αφορά το 33,38% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως τώρα υποβληθεί και βγήκαν χρεωστικές, φέρνοντας στα ταμεία του κράτους συνολικά 3,588 δισ. ευρώ.
Πώς εξηγείται αυτή η αύξηση; Ένας βασικός παράγοντας είναι η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων μέσω των ελέγχων και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Περισσότερα δηλωμένα εισοδήματα σημαίνουν, εύλογα, και περισσότερα έσοδα του κράτους από φόρους. Αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, η οποία, αν και επώδυνη για κάποιους, είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και προϋπόθεση για ταχύτερη ελάφρυνση φόρων για όλους.
Επιστροφές και μηδενικές δηλώσεις Ωστόσο οι 7 στους 10 βγαίνουν «κερδισμένοι» στη μάχη των φορολογικών δηλώσεων:
– το 22,55% των φορολογουμένων δικαιούται επιστροφή φόρου, με μέσο όρο τα 360 ευρώ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν λάβει πίσω τα χρήματά τους, συνολικού ύψους 236,95 εκατ. ευρώ.
– το 44,07% των δηλώσεων, δηλαδή πάνω από 2,5 εκατομμύρια, είναι μηδενικές, χωρίς να απαιτείται επιπλέον φόρος. Αυτό δείχνει ότι 1 στους 2 πολίτες δεν επιβαρύνεται περαιτέρω με επιπρόσθετους φόρους ή ρυθμίσεις χρεών και δόσεις για τα εισοδήματα του 2024.
Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις Μέχρι και τις 15 Ιουλίου που διαρκεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε1, οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν και τα όποια τυχόν λάθη έκαναν, στις δηλώσεις που ήδη υπέβαλαν, χωρίς πρόστιμο.
Με μια μικρή διόρθωση (πχ αν παραλείφθηκε η αναγραφή ορόφου σε ακίνητο που αποτελεί τεκμήριο) μπορεί να αλλάξει σημαντικά το τελικό ποσό του φόρου. Αντιθέτως, όσοι ανακαλύψουν με καθυστέρηση τυχόν λάθη τους, επιβαρύνονται με 100 ευρώ πρόστιμο αν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μετά την εν λόγω ημερομηνία -εκτός μόνον αν αφορούν μικρές διαφορές ή στοιχεία πληροφοριακού χαρακτήρα που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό του φόρου.
Αλλάζει η κλίμακα Αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, οι συζητήσεις για την επικείμενη αναθεώρηση της οποίας είναι έντονες (με μειώσεις και αλλαγές συντελεστών, τεκμηρίων, κλιμακίων κλπ). Η τρέχουσα κλίμακα θεωρείται από όλους πλέον «βαριά» για τη μεσαία τάξη -και ειδικά τους πιο νομοταγείς- καθώς δεν την προστατεύει από τις αυξήσεις του κόστους ζωής και τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όπως όλα δείχνουν όμως, η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται αυτή η φορολογική κλίμακα, στην μορφή που την ξέρουμε. Η αποκάλυψη μεγαλύτερων εισοδημάτων και η ανάγκη για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, με στόχο να ελαφρύνει τη μεσαία τάξη από τα βάρη της τελευταίας 15ετίας.
Πηγή: Pagenews.gr