Με μόλις λίγες ημέρες να απομένουν μέχρι την επανέναρξη των δασμών του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να μην έχει καταφέρει να υλοποιήσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο εμπόριο που είχε υποσχεθεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων συμβούλων του Τραμπ, οι συμφωνίες με δώδεκα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Ωστόσο, αν οι δύο μόνες άλλες συμφωνίες του Τραμπ, με την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούν ένδειξη, τα σύμφωνα πιθανότατα δε θα είναι ολοκληρωμένες συμφωνίες που θα επιλύουν τα βασικά ζητήματα, αλλά θα αντιμετωπίζουν ένα περιορισμένο σύνολο θεμάτων και θα παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για πολλά συγκεκριμένα ζητήματα.
Για δεκάδες άλλες χώρες που δε θα καταλήξουν σε συμφωνίες, αλλά επλήγησαν από την αύξηση των δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου, ο πρόεδρος απείλησε να επιβάλει νέους δασμούς. Αυτές θα είναι κυρίως «μικρότεροι εμπορικοί εταίροι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Ωστόσο, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του να καθορίσει μονομερώς τους δασμούς για τις χώρες, λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και πριν από τις 9 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ δε θα διαπραγματευτούν μεμονωμένες συμφωνίες με εκατοντάδες χώρες, δήλωσε ο ίδιος. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ξαφνικά ότι διακόπτει τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά σχετικά με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών και απείλησε να επιβάλει νέο δασμό εντός μιας εβδομάδας στον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ.
Ο Καναδάς απέσυρε τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta Platforms Inc. και η Alphabet Inc. σε μια κίνηση για την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Οι φρενήρεις τελευταίες ημέρες πριν από την προθεσμία χαρακτηρίστηκαν από πιέσεις ξένων ηγετών προς τον πρόεδρο, αποστολές στην Ουάσινγκτον και αντικρουόμενα μηνύματα από τον Τραμπ και τους συνεργάτες του σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε συμφωνία με ορισμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Ταϊβάν και η Ινδονησία. Είναι επίσης πιθανές συμφωνίες με το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υπονοήσει μια συμφωνία με την Ινδία, καθώς οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο σε βασικά ζητήματα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει πιο αισιόδοξες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν συναφθεί «10 κορυφαίες συμφωνίες» με μεγάλες οικονομίες. Σημειωτέον πως εδώ και μήνες, ο Τραμπ και οι συνεργάτες του υπόσχονται ότι θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες ενώ ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο στόχος είναι «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες».
Όχι μόνο είναι πιθανό ο πρόεδρος να μην επιτύχει αυτόν τον αριθμό, αλλά οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί περιλαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα για άλλους διαπραγματευόμενους εταίρους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στο πλαίσιο αυτό αναμένοντας ότι οι δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων θα μειωθούν στο μηδέν, αλλά τελικά οι ΗΠΑ διατήρησαν τους δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, με την υπόσχεση να διαπραγματευτούν ένα μελλοντικό σύστημα ποσοστώσεων. Οι αποστολές σπάνιων γαιών, τις οποίες ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε να συνεχίσει, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως. Ορισμένοι εταίροι, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Ινδία και η ΕΕ, έχουν αρνηθεί να υπογράψουν συμφωνίες χωρίς να γνωρίζουν πόσο θα πληγούν από τους ξεχωριστούς δασμούς στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ, των φαρμάκων και των εμπορικών αεροσκαφών. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβολή δασμών.
Ζήτημα νομιμότητας των δασμών Τραμπ
Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα των δασμών, καθώς διεξάγεται νομική μάχη για τη χρήση των εκτάκτων εξουσιών του Τραμπ για την επιβολή των δασμών. Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τον Μάιο ότι η πλειονότητα των δασμών επιβλήθηκε παράνομα και διέταξε την αναστολή τους, αλλά εφετείο επέτρεψε τη διατήρησή τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στα τέλη Ιουλίου.
Ενώ οι απειλές του Τραμπ έχουν αναστατώσει τον κόσμο, η πρακτική του να προβαίνει σε απειλές για την επιβολή εκτεταμένων δασμών — για να υποχωρήσει αργότερα — έχει δείξει στους άλλους ηγέτες του κόσμου ότι ακόμη και μικρές παραχωρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν υποχώρηση. Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει τόσο πολύ αυτό το μοτίβο που έχουν υιοθετήσει το ακρωνύμιο «TACO» — ή «Trump Always Chickens Out» (Ο Τραμπ πάντα δειλιάζει) — για να περιγράψουν το φαινόμενο. Για τον Τραμπ, ο οποίος από καιρό προβάλλει τον εαυτό του ως κορυφαίο διαπραγματευτή, η επίτευξη των συμφωνιών είναι συχνά εξίσου σημαντική — αν όχι περισσότερο — από το περιεχόμενό τους. Προτιμά τις γρήγορες συμφωνίες και έχει φανεί ανοιχτά ανυπόμονος με τις μακροχρόνιες διαδικασίες.
Οι ψηφοφόροι είναι λιγότερο δεκτικοί στην προσέγγιση του Τραμπ. Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι το 57% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος χειρίζεται το εμπόριο.
Πηγή: Pagenews.gr