Policy Briefs

Ευρώπη: Ο καύσωνας στοιχίζει ζωές και χρήμα

Ευρώπη: Ο καύσωνας στοιχίζει ζωές και χρήμα

Πηγή Φωτογραφίας: Slate.com

Τουλάχιστον είκοσι δύο νεκροί σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών. Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει την ήπειρο φτωχότερη, με άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ κάθε χώρας - Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκονται για πολλοστή ημέρα η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που μετρούν ήδη συνολικά τουλάχιστον 22 νεκρούς εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, ενώ 300 περίπου χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Στην Καταλονία ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά αγροκτήματα και επηρέασε μια έκταση περίπου 40 χιλιομέτρων προτού τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το BBC ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ κατέρρευσε στο παλάτι των Βερσαλλιών νοτιοδυτικά του Παρισιού. Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετέδωσε ότι το παιδί κατέρρευσε στην αυλή του βασιλικού κτήματος, μπροστά στους γονείς της.

Παρά τις προσπάθειες της ομάδας ασφαλείας του κάστρου και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μια ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Βουτιές στο κανάλι Σαν Μαρτέν στο Παρίσι, ως αντίδοτο στον καύσωνα (REUTERS/Tom Nicholson) Η υπουργός οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας Αγκνέ Πανιέ – Ρινασέ δήλωσε ότι αναφέρθηκαν δύο θάνατοι από τη ζέστη και ότι εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκαν επείγουσα περίθαλψη.

Το Meteo France προβλέπει ότι παραμένει ο κόκκινος συναγερμός για αρκετές περιοχές της κεντρικής Γαλλίας. Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για 18 πόλεις, ενώ στη Γερμανία οι θερμοκρασίες προβλέπεται την Πέμπτη να κορυφωθούν στους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, καθιστώντας την ημέρα αυτή την πιο ζεστή του έτους μέχρι στιγμής.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα, σύμφωνα με στοιχεία των ιταλικών Αρχών, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Από την αρχή της εβδομάδας, έξι άνθρωποι πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε θέρετρα ή εργάζονταν κάτω από τον ήλιο. Στα νοσοκομεία της χώρας κατέληξαν δέκα ηλικιωμένοι, οι οποίοι είχαν εισαχθεί με έντονα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Στην Ρώμη, στο μεταξύ, συνεχίζουν να σημειώνονται συνεχή μπλακ άουτ εξαιτίας της υπερφόρτωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης. Εξαιτίας της μεγάλης ζέστης, τέλος, έμεινε κλειστός για αρκετές ωρες ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Μιλάνο με την Βενετία. Σε πολλά σημεία του, η άσφαλτος έλιωσε και χρειάσθηκε άμεση κινητοποίηση των συνεργείων για την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο σφοδρών καταιγίδων λόγω της υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας σε ασταθείς ατμόσφαιρες. Σφοδρές καταιγίδες στις γαλλικές Αλπεις αργά τη Δευτέρα προκάλεσαν κατολισθήσεις λάσπης, διακόπτοντας τη σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Παρισιού και Μιλάνου. Αυτές τις ημέρες στη Σεβίλλη δεν κυκλοφορείς χωρίς ομπρέλα κάτω από τον ήλιο. Η ένδειξη του θερμόμετρου τα λέει όλα (REUTERS/Marcelo del Pozo) Η ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας Axpo έκλεισε μια μονάδα αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Μπεζνάου και μείωσε στο μισό την παραγωγή σε έναν άλλο την Τρίτη λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού του ποταμού.

Επιστήμονες εξηγούν στο Reuters ότι οι καύσωνες έφτασαν νωρίτερα φέτος, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, καθώς η θέρμανση των θαλασσών ενθάρρυνε το σχηματισμό ενός θερμικού θόλου πάνω από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παγιδεύοντας θερμές αέριες μάζες.

«Η ακραία ζέστη δοκιμάζει την ανθεκτικότητά μας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι θερμοκρασίες φτάνουν κάθε χρόνο σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αυτή είναι η νέα κλιματική πραγματικότητα», δήλωσε η Ινγκερ Αντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Η Ισπανία βίωσε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί φέτος, και η Γαλλία είχε τον πιο ζεστό Ιούνιο από το 2003.

Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ

Στο μεταξύ, έκθεση της Allianz Research εκτιμά ότι οι πρόσφατοι καύσωνες σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025. Η έκθεση συγκρίνει μια ημέρα με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου με μισή ημέρα απεργίας. Στην Ευρώπη, οι απώλειες του ΑΕΠ κυμαίνονται από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τη Γερμανία έως και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για την Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες είναι περίπου δέκα βαθμούς υψηλότερες το καλοκαίρι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καύσωνες μεταφράζονται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σύμφωνα με την Allianz Research.

Η Κίνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δουν η καθεμία απώλειες του ΑΕΠ σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα λόγω των ακραίων θερινών θερμοκρασιών, αναφέρει η ίδια έκθεση, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν μείωση περίπου 0,6 ποσοστιαίων μονάδων και η Γαλλία έως και το ένα τρίτο της μονάδας.

Οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν φυσικά επίπτωση στην παραγωγικότητα, με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας να προβλέπει ότι η θερμική καταπόνηση θα μειώσει τις συνολικές δυνητικές ώρες εργασίας παγκοσμίως κατά 2,2% έως το 2030. Οι απώλειες παραγωγικότητας λόγω της ζέστης μπορούν να μετριαστούν, κατά την Allianz Research, με διαρθρωτικά μέτρα στις πόλεις και την προσαρμογή των χώρων εργασίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments