Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο στόχαστρο της Ευρωβουλής

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ.ΚΟΠΑΔΙ ΠΡΟΒΑΤΩΝ .ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
To σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά στη χρήση των γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ από την Ελλάδα πρόκειται να διαδραματίσει ρόλο στην απαλλαγή του προϋπολογισμού της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα φέτος, δήλωσε ο συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund σχολίαζε το σκάνδαλο απάτης των “ψεύτικων αγροτών”, μια εκτεταμένη υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε τον Μάιο ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με ένα φερόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης με γεωργικά κονδύλια και διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Πέντε υψηλόβαθμοι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός και τρεις βουλευτές, παραιτήθηκαν την Παρασκευή μετά από ισχυρισμούς για εμπλοκή στην υπόθεση, η οποία απορρέει από τη φερόμενη κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία μεταξύ 2019 και 2022 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μια κυβερνητική υπηρεσία επιφορτισμένη με τη διαχείριση των κονδυλίων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας “σημαντικός αριθμός ατόμων” έλαβε επιδοτήσεις μέσω του οργανισμού με βάση ψευδείς δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων που στην πραγματικότητα ήταν δημόσιες εκτάσεις.
“Τον Σεπτέμβριο του 2024, οι ελληνικές αρχές έθεσαν τη διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση και σχεδιάστηκε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν”, δήλωσε στο Euronews ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας: “Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο αυτό”. Ο Φράιντ κάλεσε την επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει αν η φερόμενη απάτη παραπέμπει σε βαθύτερα διαρθρωτικά ζητήματα στη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ από την Ελλάδα. “Το θέμα αυτό θα παίξει σίγουρα ρόλο στη συζήτηση για την απαλλαγή του προϋπολογισμού της Επιτροπής μετά το καλοκαίρι”, δήλωσε. Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις εν εξελίξει ποινικές έρευνες της EPPO ή τις ποινικές δίκες.
Τι προβλέπει η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει να διαπιστεύουν μόνο τους οργανισμούς πληρωμών που πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, και εάν ένας οργανισμός δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση και τελικά να του αφαιρεθεί η διαπίστευση.
“Το σκάνδαλο είναι το πιο σαφές μήνυμα ότι τα κράτη μέλη πρέπει να σταματήσουν να εμποδίζουν την έκδοση της οδηγίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς”, δήλωσε ο Nick Aiossa της Διεθνούς Διαφάνειας, προσθέτοντας: “Το γεγονός ότι το σύστημα διαφθοράς αποκαλύφθηκε αποδεικνύει την αξία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας”. “Ελπίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα άρει τις ασυλίες των εμπλεκόμενων βουλευτών, προκειμένου να καταστεί δυνατή μια σωστή έρευνα”, δήλωσε ο Freund.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας