Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πλέον εισέλθει επίσημα στο δεύτερο μισό της θητείας της, με τις εθνικές εκλογές να προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2027, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Παρά τις φήμες περί πρόωρων εκλογών, αυτές διαψεύδονται από όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι αρκετός για να συμβούν τόσο θετικά όσο και αρνητικά γεγονότα, όπως έχει δείξει η ιστορία, ειδικά σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις είναι συχνές και το «απρόβλεπτο» έχει σχεδόν γίνει κανονικότητα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες οδήγησαν στην απομάκρυνση ενός υπουργού και τριών υφυπουργών από την κυβέρνηση, καθώς και δύο κομματικών στελεχών από τη ΝΔ.
Αυτή ήταν και η πρώτη κίνηση αντίδρασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι σε ένα θέμα με ηθικές, ίσως και ποινικές, προεκτάσεις, κίνηση με στόχο να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά ως προς την πολιτική του διαχείριση και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.
Επόμενη κίνηση για την κυβέρνηση θα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας επί του συγκεκριμένου, η αναζήτηση δηλαδή των επιδοτήσεων που δόθηκαν χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια, να καταλογιστούν και προφανώς να επιστραφούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας, με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, ενώ είναι προφανές ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν αρχές και Δικαιοσύνη.
Το ζήτημα των Βορίδη – Αυγενάκη
Το κρίσιμο και «ανοιχτό» έως τώρα κεφάλαιο, είναι αυτό της κοινοβουλευτικής συνέχειας, που θα έχει η υπόθεση για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη. Η πρόθεση της αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση ή προτάσεις για σύσταση προανακριτικής, έχει προεξοφληθεί, όχι, όμως και η στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Διαφαίνεται, ωστόσο, ότι η στάση αυτή μπορεί και να μην είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.
«Όταν αναλύουμε ποινικές ευθύνες, είναι προφανές ότι κάθε άτομο αξιολογείται ξεχωριστά», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι «στη διαδικασία ποινικής αξιολόγησης, κάθε πρόσωπο – και εδώ αναφερόμαστε σε δύο άτομα – εξετάζεται ανεξάρτητα». Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι οι περιπτώσεις των Βορίδη και Αυγενάκη αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους και περιλαμβάνουν διαφορετικά στοιχεία και δεδομένα. Αναμένονται αποφάσεις από τη Βουλή στο άμεσο μέλλον, οι οποίες ενδέχεται να διαφέρουν για τους δύο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει, είναι ο «εγκλωβισμός» της κυβερνητικής παρουσίας αποκλειστικά στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες με την υπόθεση των Τεμπών. Η «οδηγία» προς υπουργούς να συνεχίσουν την παραγωγή κυβερνητικού έργου, που ούτως ή άλλως είχε δοθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενισχύεται περαιτέρω, προκειμένου να κλείνουν, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, εκκρεμότητες και να μπαίνει «check» στη λίστα των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του 2023.
Πηγή: Pagenews.gr