Δανία: Οι προκλήσεις της προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News
Ασφάλεια και άμυνα. Η έκφραση χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Άαρχαους μεταξύ της δανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τους επόμενους έξι μήνες, η Κοπεγχάγη σκοπεύει να προωθήσει τις προσπάθειες επανεξοπλισμού των 27 κρατών μελών και να προσδιορίσει τα στοιχεία που μπορεί να λείπουν.
«Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε την ήπειρό μας, τότε ποιοι είμαστε ως Ευρωπαίοι; Πρέπει να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη το αργότερο ως το 2030 και ανυπομονώ για αυτό, για τον οδικό χάρτη για την επίτευξη αυτού του στόχου, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε κοινές ικανότητες, να ενισχύσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να προμηθευτούμε από κοινού και να καταργήσουμε τυχόν εμπόδια και φραγμούς που βρίσκονται στο δρόμο μας» δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν.
Η μετανάστευση στο επίκεντρο
Η Δανία πιστεύει ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι επίσης θέμα ασφάλειας. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Δανίας, το ευρωπαϊκό σύστημα αποτυγχάνει, για αυτό και επιθυμεί νέες λύσεις.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαριθμεί τα σημεία του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στα οποία η Δανία πρέπει να σημειώσει πρόοδο.
«Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά μετά έχουμε το επιχειρησιακό πεδίο. Υπό την προεδρία σας, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην πρότασή μας για την επιστροφή σχετικά με την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών και των ασφαλών χωρών προέλευσης» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, η Κοπεγχάγη σκοπεύει επίσης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ενόψει των εμπορικών αναταραχών.
Η ρωσική επιθετικότητα, οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπμ, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας, ο έντονος παγκόσμιος ανταγωνισμός, η κλιματική κρίση. Η δανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ξεκινά εν μέσω προκλήσεων που είναι τεράστιες και απρόβλεπτες. Η Δανία έχει το δύσκολο έργο να διατηρήσει ενωμένα τα 27 κράτη μέλη για να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο. Ωστόσο, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική, οι ρήξεις μεταξύ των πρωτευουσών μόνο βαθαίνουν.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας