Παγκόσμια πρωτιά στις ΗΠΑ: Πυρηνικός αντιδραστήρας παράγει 200 τόνους υδρογόνου τη μέρα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Παγκόσμια πρωτιά στις ΗΠΑ: Πυρηνικός αντιδραστήρας παράγει 200 τόνους υδρογόνου τη μέρα
Η NuScale σχεδιάζει να επεκτείνει την πρόσβαση στην τεχνολογία αυτή σε πανεπιστήμια και βιομηχανικούς φορείς, με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για το μέλλον της πυρηνικής-υδρογονοκίνητης οικονομίας.Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στον κόσμο που είναι πλήρως ενσωματωμένος σε σύστημα παραγωγής υδρογόνου.
Σύμφωνα με το Interesting Engineering, NuScale Power Corporation, σε συνεργασία με την GSE Solutions, εγκαινίασε έναν πρωτοποριακό προσομοιωτή παραγωγής υδρογόνου στο πλαίσιο ενός Μικρού Αρθρωτού Αντιδραστήρα (SMR), στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Όρεγκον των ΗΠΑ.Η πρωτοποριακή αυτή υποδομή αναπαριστά σε πραγματικό χρόνο τις θερμικές και χημικές διεργασίες που απαιτούνται για την παραγωγή υδρογόνου μέσω πυρηνικής ενέργειας, αποδεικνύοντας την τεχνική σκοπιμότητα της παραγωγής άνω των 200 τόνων υδρογόνου ημερησίως χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στην καρδιά του συστήματος βρίσκονται οι Αναστρέψιμες Στερεές Οξειδωτικές Κυψέλες Καυσίμου (RSOFCs), οι οποίες έχουν τη μοναδική ικανότητα να παράγουν ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνο και καθαρό νερό.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μετατροπή των SMRs από απλούς παρόχους ηλεκτρισμού σε πολυπαραγωγικούς ενεργειακούς κόμβους, ικανούς να καλύψουν ταυτόχρονα ανάγκες απανθρακοποίησης της βιομηχανίας, αντιμετώπισης της λειψυδρίας και παραγωγής καθαρών μορίων, όπως το υδρογόνο.
Ραγδαία τα βήματα
Ο προσομοιωτής δεν είναι θεωρητικό μοντέλο αλλά λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας τόσο δοκιμές συστημάτων όσο και εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών.
Η NuScale σχεδιάζει να επεκτείνει την πρόσβαση στην τεχνολογία αυτή σε πανεπιστήμια και βιομηχανικούς φορείς, με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για το μέλλον της πυρηνικής-υδρογονοκίνητης οικονομίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το εγχείρημα αποτελεί απάντηση στις αδυναμίες της διαλείπουσας παραγωγής των ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Οι SMRs παρέχουν σταθερή θερμική και ηλεκτρική ισχύ — κρίσιμο στοιχείο για την αποδοτική λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρόλυσης υψηλής θερμοκρασίας, προσφέροντας αξιοπιστία και δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής υδρογόνου.
Η NuScale έχει ήδη διευρύνει τη χρήση των SMRs σε τομείς όπως η αφαλάτωση, με προηγούμενες μελέτες να δείχνουν πως μία μονάδα SMR μπορεί να παράγει έως 150 εκατομμύρια γαλόνια καθαρού νερού ημερησίως μέσω αντίστροφης όσμωσης, χωρίς εκπομπές.
Δώδεκα μονάδες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε πόσιμο νερό και να ηλεκτροδοτήσουν 400.000 νοικοκυριά.
Επιπλέον, η NuScale — σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, Pacific Northwest — αναπτύσσει μια καινοτόμο διαδικασία χημικής αξιοποίησης της άλμης, η οποία μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για παραγωγή υδρογόνου.
Η προσέγγιση αυτή περιορίζει την ανάγκη για φρέσκο νερό και μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση, ενώ αποτρέπει τη ρύπανση από απόβλητα.
Η ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας με την παραγωγή υδρογόνου, την αφαλάτωση και τη βιώσιμη διαχείριση υποπροϊόντων τοποθετεί τη NuScale στην καρδιά ενός νέου, ολοκληρωμένου ενεργειακού μοντέλου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Δρ. Χοσέ Ρέγιες: «Αυτή είναι μια νίκη σε τρία επίπεδα — ενέργεια, νερό και βιωσιμότητα. Αντιμετωπίζουμε τρεις παγκόσμιες κρίσεις ταυτόχρονα, με μία τεχνολογική λύση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας