Διεθνή

Αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς η προθεσμία Τραμπ για τους δασμούς πλησιάζει

Αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς η προθεσμία Τραμπ για τους δασμούς πλησιάζει

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση πολλαπλών συμφωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνήθως διαρκούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν -Δασμοί: Έτοιμες οι 12 επιστολές Τραμπ – Θα σταλούν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

Απομένουν λίγες μόνο ημέρες μέχρι τις 9 Ιουλίου και τη λήξη της 90ήμερης αναστολή του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης».

Εκτός αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, οι τεράστιοι δασμοί που ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου, θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 9ης, όταν λήξει η προθεσμία που έθεσε ο ίδιος ο Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβαλε την επιβολή τους μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή τους, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση, δίνοντας χρόνο στις χώρες να διαπραγματευτούν τη μείωση τους. Η προθεσμία θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την οικονομία. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι εάν η αναστολή λήξει και οι δασμοί τεθούν σε ισχύ στα επίπεδα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, η οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση. Η προθεσμία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις με τις χώρες που στοχεύονται από τους «αμοιβαίους» δασμούς. Ο Τραμπ επέβαλε βασικό δασμό 10% στις περισσότερες χώρες, ακόμη και σε εκείνες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα. Ωστόσο, τουλάχιστον 35 χώρες, όπως η Καμπότζη και η Ινδία, επλήγησαν από πρόσθετους αμοιβαίους δασμούς, επειδή οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα.

Συμφωνίες

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη μείωση ορισμένων αμοιβαίων εμπορικών φραγμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δασμών στα βρετανικά αυτοκίνητα. Η Βρετανία δεν ήταν ποτέ στόχος υψηλότερων «αμοιβαίων» δασμών. Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι βιετναμέζοι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε μια εμπορική συμφωνία σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα και αποστέλλονται στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε δασμό 20%, ενώ εκείνα που αποστέλλονται στο Βιετνάμ και στη συνέχεια στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε δασμό 40%.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα, αλλά η συμφωνία αυτή καταργεί μόνο τα εμπορικά εμπόδια που θεσπίστηκαν μετά την ανακοίνωση της Ημέρας της Απελευθέρωσης, δηλαδή τον περιορισμό της Κίνας στις εξαγωγές βασικών «σπάνιων γαιών» και ορισμένους ελέγχους εξαγωγών που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ ως αντίποινα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση πολλαπλών συμφωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνήθως διαρκούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να στέλνει επιστολές σε εμπορικούς εταίρους, καθορίζοντας μονομερείς δασμολογικούς συντελεστές, τους οποίους, όπως είπε, οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου.

Επιστολές

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περίπου «10 ή 12» επιστολές εστάλησαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου, ενώ επιπλέον επιστολές θα αποσταλούν «τις επόμενες ημέρες». «Νομίζω ότι μέχρι την 9η (Ιουλίου) θα έχουν καλυφθεί πλήρως», προσέθεσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην προθεσμία της 9ης Ιουλίου που είχε αρχικά θέσει στις χώρες να συνάψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ για να αποφύγουν υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς με τους οποίους έχει απειλήσει. «Θα κυμαίνονται σε αξία ίσως από 60 ή 70% έως 10 και 20%», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν υποδείξει ότι η προθεσμία μπορεί να λήξει χωρίς να επιβληθούν δασμοί, τουλάχιστον για ορισμένες χώρες. Τα εμπορικά ζητήματα μπορεί να ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναβάλουν την προθεσμία για τις χώρες που διαπραγματεύονται με καλή πίστη, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να βρίσκονται σε συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει την αποστολή επιστολών προς τις χώρες που περιγράφουν τα νέα επίπεδα δασμών χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ο Τραμπ έχει εκφράσει απαισιόδοξο τόνο σχετικά με μια συμφωνία με την Ιαπωνία συγκεκριμένα, λέγοντας ότι πρέπει να πληρώσουν «όποιο ποσό αποφασίσουμε».

Ακόμη και αν ο Λευκός Οίκος καταλήξει σε συμφωνίες με άλλες χώρες, ορισμένοι εισαγωγικοί φόροι ενδέχεται να παραμείνουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένου του βασικού δασμού 10% που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου, καθώς και του δασμού 25% επί του χάλυβα και των μετάλλων από τις περισσότερες χώρες, του δασμού 25% επί των ξένων αυτοκινήτων και των περαιτέρω δασμών επί των φαρμακευτικών προϊόντων, της ξυλείας, του χαλκού και των μικροτσίπ. Οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι για το πόσο υψηλοί θα είναι οι δασμοί μακροπρόθεσμα, ούτε για τις χώρες και τα προϊόντα που θα επηρεαστούν. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τους δασμούς έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις έχουν περιορίσει τα σχέδια επέκτασής τους και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων, ενώ περιμένουν να δουν σε ποιο επίπεδο θα καταλήξει ο Τραμπ.

Η αντίδραση της Ε.Ε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο» να επιτευχθεί λεπτομερής εμπορική συμφωνία έως την προθεσμία που έθεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 9 Ιουλίου. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύουν σε μια «συμφωνία επί της αρχής» για το εμπόριο στις 9 Ιουλίου, η οποία δε θα εμπεριέχει λεπτομέρειες. «Είναι ένα τεράστιο έργο, διότι έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο εμπορίου παγκοσμίως μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, πολύ περίπλοκο και τεράστιο ποσό», δήλωσε. «Πράγματι, στόχος μας είναι μια συμφωνία επί της αρχής. Διότι ένας τέτοιος όγκος σε 90 ημέρες, μια λεπτομερής συμφωνία, είναι αδύνατη», συμπλήρωσε.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments