Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να αυξήσει τη ροή νερού από τους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη προς το Ιράκ, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Μαχμούντ αλ-Μασαντάνι, στην Άγκυρα. Το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να αυξήσει τη ροή νερού σε συνολικά 420 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο μετά από αίτημα του Μασαντάνι. Αν και τα μέτρα για τους ρυθμούς ροής ποικίλλουν, ο αριθμός αυτός αποτελεί σημαντική αύξηση.
Όπως αναφέρει το al monitor, το ιρακινό κοινοβούλιο σημείωσε σε δήλωσή του: «Η Τουρκία μοιράζεται αυτό που της έχει χαρίσει ο Θεός με τους αδελφούς της στο Ιράκ και δεν θα το στερήσει από αυτούς».
Η συμφωνία αποτελεί σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Σιά αλ-Σουντανί, εν μέσω της καυτής καλοκαιρινής περιόδου και εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Τα θεμέλια για τη συμφωνία τέθηκαν πέρυσι, όταν ο Ερντογάν και ο Σουντανί υπέγραψαν στη Βαγδάτη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαχείριση των κοινών υδάτινων πόρων κατά την επόμενη δεκαετία. Το Ιράκ και η Συρία, οι άλλοι δύο γείτονες της Τουρκίας, υποφέρουν από χρόνια ξηρασία, η οποία διαταράσσει σοβαρά τη γεωργία και προκαλεί ερημοποίηση. Και οι δύο χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Ευφράτη και τον Τίγρη, που πηγάζουν και οι δύο στην Τουρκία.
Το Ιράκ και η Συρία κατηγορούν εδώ και δεκαετίες την Τουρκία ότι περιορίζει το μερίδιό τους στο νερό με την κατασκευή μιας σειράς μεγαλοπρεπών φραγμάτων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της, όπου κατοικεί κουρδική πλειοψηφία. Το 2022, το Ιράκ ισχυρίστηκε ότι η στάθμη του ποταμού Τίγρη είχε πέσει κατά 60% σε ένα μόνο έτος λόγω της κατασκευής του φράγματος Ιλισού στην Τουρκία. Η υποστήριξη της Συρίας προς το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στην ένοπλη εκστρατεία του κατά του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990 αποδόθηκε ευρέως, εν μέρει, στις προσπάθειές της να αναγκάσει την Τουρκία να απελευθερώσει περισσότερη ποσότητα νερού. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για τα δικά τους προβλήματα με το νερό, λόγω των κακών πρακτικών διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Το Ιράκ καταναλώνει περισσότερα από 19,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, υπερβαίνοντας τα 18,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ρέουν από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Κέρδος για όλους
Η συμφωνία είναι πιθανό να συμβάλει στην ομαλή υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας και του Ιράκ για το πολυεκατομμυριούχο έργο «Development Road». Το έργο, που θα συνδέει το λιμάνι Grand Faw της Βασόρας στον Κόλπο με τη νοτιοανατολική Τουρκία μέσω οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, έχει ως στόχο να μειώσει την υπερβολική εξάρτηση του Ιράκ από τον τομέα των υδρογονανθράκων και να εδραιώσει τον ρόλο της Τουρκίας ως σημαντικού κόμβου διαμετακόμισης ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων. Σε ευρύτερο επίπεδο, αποσκοπεί στην ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μειώνοντας τον χρόνο μεταφοράς μεταξύ Σανγκάης και Ρότερνταμ από 33 σε 15 ημέρες.
Η διάλυση του PKK εξαλείφει μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια του έργου. Τον Μάιο, η απόφαση του PKK να τερματίσει την εξέγερση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις δεκαετίες και να καταθέσει τα όπλα, έθεσε τέλος σε έναν πόλεμο μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ανταρτών που διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό στο ιρακινό Κουρδιστάν, προκαλώντας αστάθεια και εκτοπισμό του τοπικού πληθυσμού.
Κενά στην ασφάλεια
Το αρχικό σχέδιο αφήνει περιθώρια για μια άλλη απειλή για την ασφάλεια, παρακάμπτοντας την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει την προώθηση του έργου εάν το Κουρδιστάν μείνει εκτός. Οι σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως σπασίκλες, καθώς η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να εμποδίσει άλλες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ιράκ, το οποίο ταλανίζεται από τις επιπτώσεις των ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων στο έδαφός της.
Πηγή: Pagenews.gr