Podcasts | Pagenews Politics #77

Σέβη Βολουδάκη: Η μεταναστευτική μας πολιτική είναι ταυτόχρονα και αυστηρή και δίκαιη

Για τη μεταναστευτική πολιτική της Χώρας, καθώς επίσης και για καίρια πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας, παραχώρησε συνέντευξη η Σέβη Βολουδάκη στο Pagenews.gr και στην Σοφία Χύτου.

05.07.2025 | 12:53

Listen On:

Σέβη Βολουδάκη στο pagenews.gr: Η μεταναστευτική μας πολιτική είναι ταυτόχρονα και αυστηρή και δίκαιη

Για τη μεταναστευτική πολιτική της Χώρας, καθώς επίσης και για καίρια πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας, παραχώρησε συνέντευξη η Σέβη Βολουδάκη στο Pagenews.gr και στην Σοφία Χύτου.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποσαφήνισε τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, έκανε ειδική αναφορά στους τρέχοντες κινδύνους, με έμφαση την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια της πατρίδας μας, απάντησε στις κριτικές που ασκούνται στην ακολουθούμενη πολιτική και τοποθετήθηκε αναφορικά με το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη ευνοεί την τόνωση των μεταναστευτικών ροών»

Μιλώντας, πιο συγκεκριμένα, για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, η βουλευτής Χανίων υπογράμμισε πως «η αλήθεια είναι ότι από το 2019 εφαρμόζεται μια πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και ταυτόχρονα δίκαιη. Καταφέραμε λόγω του φράχτη στον Έβρο να μειώσουμε τις ροές από εκεί. Όμως, έχουν αυξηθεί πολύ οι ροές από τη Λιβύη προς τη Νότια Κρήτη και τη Γαύδο. Και αυτό οφείλεται στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα. Έτσι όταν αυτά τα πλοιάρια φτάνουν προς εμάς, εμείς το αντιλαμβανόμαστε αργά. Αυτοί εκπέμπουν sos και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους σώσουμε και να τους οδηγήσουμε προς την πρώτη ταυτοποίηση. Επειδή αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, έθεσα το θέμα και στην Ε.Ε. Εκεί συμφώνησαν, γιατί είχα συμμάχους τους ομολόγους μου από την Ιταλία και από τη Μάλτα. Πρόκειται και για σύνορα ευρωπαϊκά και έτσι πρέπει να μας αντιμετωπίσει και η Ε.Ε».

«Οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού κάνουν κατόπτευση, όχι αποτροπή»

Αναφορικά με  τη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία θα αποστείλει δύο φρεγάτες στην περιοχή, η Σέβη Βολουδάκη υποστήριξε πως «σε καμιά περίπτωση οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν το καθήκον να κάνουν αποτροπή. Θα κάνουν κατόπτευση. Έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα σκάφη πριν ακόμη φύσουν. Έτσι θα ενημερώνουν πριν ακόμη αποπλεύσουν τα πλοιάρια με τους μετανάστες και τους διακινητές. Και επειδή θα περιπολούν, έχουμε την ελπίδα ότι θα δράσουν και αποτρεπτικά. Οι ταρίφες για τους μετανάστες είναι γύρω στα 10.000 ευρώ το κεφάλι. Συχνά, οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν πού ακριβώς θα πάνε, σε ποια χώρα θα καταλήξουν».

«Αλληλέγγυες στην πολιτική μας πολλές ευρωπαϊκές χώρες»

Ερωτηθείσα, εν συνεχεία, για τη στάση της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, η βουλευτής Χανίων απάντησε ότι «έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Το θέμα είναι κάθε χώρα να υψώσει το ανάστημά της (στην Ε.Ε.) και εμείς τα τελευταία χρόνια το κάναμε αυτό. Τους τονίσαμε ότι πρέπει να είναι αλληλέγγυοι, να σταθούν στο πλάι μας. Αυτό άρχισε στον Έβρο και συνεχίζεται έως σήμερα. Στον Προμαχώνα εγκαινιάσαμε το νέο φυλάκιο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Έχουμε μια γειτονική χώρα, που είναι επίσης μέλος της ζώνης Σένγκεν. Και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση ήταν παρών».

«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος κάθε μέρα αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου»

Σε σχέση με το ότι η Ελλάδα γίνεται συχνά «κόκκινο πανί» για ορισμένες φιλομεταναστευτικές οργανώσεις, υποστηρίχθηκε ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και μεγάλο πρόβλημα, που δεν απασχολεί μόνο τη Χώρα μας. Όταν πήγα στο υπουργείο, είδα ως νομικός ποιες κατηγορίες «τρέχουν» σε βάρος της Χώρας μας. Διαπίστωσα ότι δεν είμαστε στη χειρότερη θέση από αυτή την άποψη. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος κάθε μέρα αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου. Έχουν να κάνουν με ενέργειες στο πεδίο, που κινούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Έχουμε διαφορετικές κατηγορίες ασυνόδευτων ανηλίκων που έρχονται στη Χώρα. Για παράδειγμα, έχουμε παιδιά που η Ουκρανία μας ζήτησε να τα κρατήσουμε όταν εκδηλώθηκε ο πόλεμος. Αυτά τα παιδιά είναι σε μια ειδική δομή. Σήμερα, αυτά τα παιδιά αισθάνονται έτοιμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για παράδειγμα, έχουμε παιδιά σε κατάσταση ευαλωτότητας, όπως είναι τα παιδιά που ήρθαν από την Παλαιστίνη. Μένουν σε ειδική δομή, κοντά στο Γαλάτσι, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακές δομές και σε ιατρική φροντίδα».

 «Δεν είμαστε πολύ μακριά από τις εποχές της Μόριας και της Ειδομένης»

Κληθείσα να τοποθετηθεί ως προς τη φήμη ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ επηρέασε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, η κ. Σέβη Βολουδάκη ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονται για μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική έχουν αρχίσει από το 2019. Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να μας ακολουθήσουν σε αυτό, θέλουν να μας μιμηθούν (στη μεταναστευτική πολιτική). Δεν είμαστε πολύ μακριά από τις εποχές της Ειδομένης, της Μόριας, που λέγαμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει θαλάσσια σύνορα. Δεν είναι μακριά οι εποχές με τις μικρές Μαρίες στον Έβρο και τις δηλώσεις ότι οι μετανάστες λιάζονται. Η μεταναστευτική μας πολιτική είναι μεν αυστηρή, αλλά είναι δίκαιη και δημιουργεί και συνθήκες ανθρωπιάς για όλους αυτούς τους ανθρώπους που διώκονται και δικαιούνται διεθνή προστασία. Για τους ανθρώπους που έχουν εισέλθει στη Χώρα μας παράνομα και δεν υπάρχει κανένα θέμα στη Χώρα τους και είναι στην ουσία τους οικονομικοί μετανάστες, εκεί θα αυστηροποιήσουμε την πολιτική μας ακόμη παραπάνω. Έρχεται σε μια ή δυο εβδομάδες στη δημόσια διαβούλευση το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, που θα αφορά και στις επιστροφές αλλά και στην παράνομη μετανάστευση. Εκεί λέμε ότι όποιος εισέρχεται παράνομα στη Χώρα μας θα πρέπει να κρατείται διοικητικά, να κρατείται σε μια δομή και είτε θα επιστρέφει οικειοθελώς στη Χώρα του είτε, αλλιώς, θα κρατείται εκεί έως και πέντε χρόνια».

 «Πολύ άδικο αυτό που γίνεται με την Κρήτη ως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Τέλος, η υπουργός Μετανάστευσης ρωτήθηκε για το αν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και απάντησε, λέγοντας:  «Έχω διαβάσει δυο φορές τη δικογραφία. Θα πάω και άλλες φορές να τη διαβάσω. Είναι άλλο η ποινική και άλλο η πολιτική ευθύνη (για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ). Ποινική ευθύνη θα πρέπει να δούμε ποιος και αν έχει. Όσον αφορά την πολιτική ευθύνη, εγώ λέω ότι τα πολιτικά γραφεία πρέπει να είναι ανοιχτά στον κόσμο. Κανένας από όσους έρχονται στο  γραφείο μου δεν τον ρωτάω πού ανήκει πολιτικά. Αυτό δεν με αφορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δημόσια διοίκηση και αυτό μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Έχω κάνει ερωτήσεις προς τον κ. Τσιάρα για ζητήματα που τώρα βγαίνουν στην επικαιρότητα. Πρέπει λοιπόν να δούμε λίγο την ουσία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια υπηρεσία που δούλευε όπως έπρεπε; Όχι.

Και θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο αυτό που έχει γίνει με την Κρήτη. Μιλάμε για νούμερα χωρίς να ξέρουμε. Είναι άλλο το ότι αυξήθηκαν τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη και άλλο το ότι αυξήθηκαν τα αιγοπρόβατα που επιδοτούνται. Όσοι πήραν παράνομα επιδοτήσεις να τις επιστρέψουν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Για αυτό έχουν αρχίσει ήδη οι διαδικασίες. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάρουν τις επιδοτήσεις άνθρωποι που τις δικαιούνται, αυτοί που θα έπρεπε να τις παίρνουν. Και στην Κρήτη υπάρχουν πολλοί που έχουν ως κύρια απασχόληση τα αιγοπρόβατα. Και πρέπει να μελετήσουμε καλά τη δικογραφία, πριν αποφασίσουμε για κάθε πολιτικό πρόσωπο».

Πηγή: pagenews.gr