Κίνα: Εχουμε κοινά συμφέροντα με την ΕΕ στην οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Global Times
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές τους, να εμβαθύνουν στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, να προωθήσουν τη συνεργασία και να διατηρήσουν τη διεθνή τάξη, όπως υπογράμμισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια του 13ου Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Κίνας-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της εκπροσώπου της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κάγια Κάλας.
«Δεν υπάρχει θεμελιώδης σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν κοινά συμφέροντα» δήλωσε ο Γουάνγκ, ελπίζοντας σε «αντικειμενική και ορθολογική κατανόηση» της ανάπτυξης της Κίνας και σε «πιο ρεαλιστικές και θετικές πολιτικές» από πλευράς Βρυξελλών. Οσο πιο περίπλοκη είναι η διεθνής κατάσταση τόσο περισσότερο η Κίνα και η ΕΕ «πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία τους, να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο κινέζος υπουργός, ο οποίος προσβλέπει στην επόμενη συνάντηση μεταξύ Κίνας και ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.
«Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα σημαντικό γεγονός που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Γουάνγκ, αναφερόμενος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο Πεκίνο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. «Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες πρέπει να τηρήσουν την πολυμέρεια και το ελεύθερο εμπόριο, να διαφυλάξουν τους κανόνες και τη διεθνή τάξη, να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο ρωσσο-ουκρανικός πόλεμος απών από τις συζητήσεις
Οπως σημειώνει, δε, η Corriere della Sera: «Ούτε λέξη, πάντως, για τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τις Βρυξέλλες, δηλαδή για την άνευ όρων υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, για τις εμπορικές διαφορές (περιορισμοί στις σπάνιες γαίες), για τις κρατικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν τις τιμές της αγοράς τροφοδοτώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα διχαστικά ζητήματα που καθιστούν τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας ναρκοπέδιο. Για την Ευρώπη, είτε κοιτάμε προς τη Δύση είτε προς την Ανατολή, η πορεία φαίνεται εξίσου αβέβαιη».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας