Πολιτική

Σε πολιτικό καύσωνα κινείται πλέον η κυβέρνηση

Σε πολιτικό καύσωνα κινείται πλέον η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [374357] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι… καυτοί διάλογοι προσφέρουν στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να πιέσει πολιτικά τους «γαλάζιους».

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες πολιτικού «καύσωνα» εξαιτίας των αποκαλύψεων που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι «καυτοί» διάλογοι πλήττουν το μεταρρυθμιστικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, προσφέροντας στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να ασκήσει πολιτική πίεση στους «γαλάζιους». Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια στάση θα υιοθετήσει το κυβερνών κόμμα στη Βουλή, καθώς το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να καταθέσει αίτημα για προανακριτική επιτροπή.

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. επικρατεί ανησυχία λόγω του παρατεταμένου κλίματος εσωστρέφειας μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι δέχονται τα παράπονα των ψηφοφόρων τους. Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια των «γαλάζιων» να προχωρήσουν μπροστά, μετά την δύσκολη περίοδο που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών, δεν έχει αποδώσει καρπούς. Αυτή είναι αναμφίβολα μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να διευρύνει τη συζήτηση γύρω από διάφορα θέματα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται στο φως σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ παραμένουν αναπάντητα πολλά κρίσιμα ερωτήματα.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εστιάζει στην προσπάθεια επιστροφής χρημάτων που έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους. Ωστόσο, η ασφαλής σχεδίαση των επόμενων βημάτων είναι δύσκολη, καθώς παραμένει αβέβαιο αν θα προκύψουν και άλλα στοιχεία. Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να κλείσει τη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενες παραιτήσεις άλλων υπουργών και απορρίπτει τις φήμες για πρόωρες εκλογές.

Δημοσκοπικά μηνύματα

Στο Μαξίμου περιμένουν τον επόμενο κύκλο δημοσκοπήσεων για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της υπόθεσης. Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε μετά τις αποκαλύψεις προέρχεται από την Pulse και προκαλεί ανησυχία στη Ν.Δ. λόγω μιας σειράς επιμέρους στοιχείων της μέτρησης.

Ενδεικτικό είναι ότι το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το ποσοστό αυτό να παραμένει εξαιρετικά υψηλό και μεταξύ των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιον αφορά κυρίως πολιτικά το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 33% απαντά ότι αφορά την τρέχουσα κυβέρνηση, το 33% δηλώνει ότι αφορά όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, ενώ το 23% θεωρεί ότι αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Αντιπολιτευτικές βολές

Η επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, μετά την αποκάλυψη διαλόγων που προκαλούν ανησυχία. Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα για προανακριτική επιτροπή, με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, να εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε και, όπως ανέφερε, επέτρεψε τη δράση μιας «γαλάζιας συμμορίας» που έχει εκμεταλλευτεί τους ευρωπαϊκούς πόρους.

«Απαιτείται Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των μελών της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Πρόσθεσε ότι «η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη είναι κορυφαία. Υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη. Ήταν εν γνώσει του και ο μηχανισμός των ρουσφετιών ανήκε στη Νέα Δημοκρατία», ενώ τόνισε ότι «κλέβανε χρήματα των αγροτών για να εξυπηρετήσουν δικούς τους, με στόχο την ψηφοθηρία».

Και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση, με την πολιτική ένταση να φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments