Το διπλό εμπορικό μέτωπο των Βρυξελλών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Το διπλό εμπορικό μέτωπο των Βρυξελλών
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεξάγει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο μέτωπα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει ήδη έναν ενιαίο δασμό 10% από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να οδηγήσουν σε αύξηση του δασμού στο 50% με πρόσθετους δασμούς σε τομείς όπως τα τσιπς και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Εν τω μεταξύ, εμπλέκεται επίσης σε μια διαμάχη με το Πεκίνο για αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι κινεζικός εμπορικός «εξαναγκασμός».. Εκ πρώτης όψεως, η Ευρώπη έχει περιορισμένη επιρροή στο τι θα συμβεί στη συνέχεια – αλλά αυτό φτάνει μόνο μέχρι ενός σημείου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται, μεταφορικά αλλά και γεωγραφικά, παγιδευμένη στη μέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Τραμπ δικαιολογεί τους δασμούς κατά του μπλοκ με το σκεπτικό ότι οι Ευρωπαίοι πωλούν 156 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα αγαθά στους Αμερικανούς από όσα αγοράζουν από αυτούς. Με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ με την Κίνα να είναι ακόμη μεγαλύτερο, ένας προφανής κίνδυνος δασμών όπως αυτός που επιβάλλεται κατά 100% στις ΗΠΑ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα είναι ότι το Πεκίνο θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές για τα φθηνά προϊόντα του που έχουν χαμηλότερους δασμούς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, η χρέωση στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα φτάνει στο μέγιστο του 35%.
Η φον ντερ Λάιεν έχει επιλογές, αλλά καμία από αυτές δεν φαίνεται σπουδαία. Θα μπορούσε να απειλήσει να αυξήσει τους δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές από την Κίνα, ωστόσο οι κατασκευαστές της Ένωσης, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως τους παραγωγούς αμυντικών συστημάτων, χρειάζονται τις σπάνιες γαίες της, για τις οποίες το Πεκίνο επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές νωρίτερα φέτος. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αφήσει την πλημμύρα του κινεζικού εμπορίου να εισέλθει και να το αντισταθμίσει συνάπτοντας μια συμφωνία για την εξαγωγή περισσότερων ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εμπορικοί δασμοί του Τραμπ στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος αγαθών του με την ΕΕ, αυτό φαίνεται δύσκολο να γίνει.
Ωστόσο, ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχουν όλα τα χαρτιά στα χέρια τους. Τα διαγράμματα «αναδιάταξης» της εταιρείας συμβούλων McKinsey δείχνουν πόσο εύκολο θα μπορούσε να είναι για την Ουάσινγκτον να επινοήσει σχέδια Β για τις κινεζικές εισαγωγές που τώρα βρίσκονται πίσω από υψηλά δασμολογικά τείχη, εκφράζοντας τον όγκο του εμπορίου του Μέσου Βασιλείου για οποιοδήποτε συγκεκριμένο προϊόν ως μερίδιο της συνολικής διαθέσιμης εναπομένουσας παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών. Σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι υψηλές εξαγωγές άλλων χωρών δημιουργούν χαμηλό λόγο αντικατάστασης – που σημαίνει ότι είναι σχετικά εύκολο να τα προμηθευτούν αλλού. Σε άλλα, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως οι φορητοί υπολογιστές, η κυρίαρχη θέση της Κίνας στην προσφορά σημαίνει ότι ο λόγος είναι υψηλός – γύρω στο 1 – και υπάρχουν περιορισμένες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις.
Η ευκαιρία για την φον ντερ Λάιεν να ασκήσει μόχλευση είναι προϊόντα που η Ευρώπη παράγει σε αφθονία, αλλά για τα οποία η Ουάσινγκτον έχει λιγότερες καλές επιλογές. Η Ευρώπη προμηθεύει το 55% της διαθέσιμης παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών για προϊόντα που εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα, λέει η McKinsey. Αυτό την καθιστά σε καλή θέση ως βασικός εναλλακτικός πωλητής.
Ένα παράδειγμα, με λόγο αντικατάστασης μόλις 0,25, είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν περίπου το 70% των εισαγωγών μπαταριών ιόντων λιθίου ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μπαταριών ιόντων λιθίου στον κόσμο – επί του παρόντος, το 80% των συνολικών 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων προορίζεται να διατεθεί εντός της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα μπορούσε να αναδιατάξει τις εξαγωγές της στέλνοντας περισσότερες πολωνικές μπαταρίες στις ΗΠΑ και αποδεχόμενη περισσότερες κινεζικές εισαγωγές.
Αυτό δεν εγγυάται ότι ο Τραμπ θα είναι πιο χαλαρός στις τελικές διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, που αναμένεται στις 9 Ιουλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί, για παράδειγμα, να θέλει να πιέσει τους εγχώριους κατασκευαστές να αντιμετωπίσουν τυχόν κενά στην Κίνα αυξάνοντας την εγχώρια προσφορά τους. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, ακόμη και για αγαθά χαμηλής τεχνολογίας . Συνήθως χρειάζονται χρόνια.
Αν ο Τραμπ βρεθεί αντιμέτωπος με δυσαρεστημένους Αμερικανούς καταναλωτές, άδεια ράφια και αυξανόμενες τιμές, είναι τουλάχιστον πιθανό να μειώσει την εχθρότητά του απέναντι σε περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές. Εν τω μεταξύ, η Κίνα αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε έναν σχετικά ήπιο τόνο στο εμπόριο τόσο του μπράντι όσο και σπάνιων γαιών με την ΕΕ, και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD τον Απρίλιο, για πρώτη φορά πούλησε περισσότερα προϊόντα στην Ευρώπη από την Tesla. Ως εκ τούτου, κάποιο είδος αναδιάταξης του εμπορίου φαίνεται αναπόφευκτο. Η φον ντερ Λάιεν δεν έχει πολλά καλά χαρτιά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να το επισημάνει αυτό.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας