Η Ιρλανδία, η Λιθουανία και η Ισπανία διεκδικούν τη Δευτέρα την ηγεσία του Eurogroup, το οποίο προεδρεύει στις μηνιαίες συνεδριάσεις των 20 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό και τον επηρεασμό των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Eurogroup είχε μόνο τέσσερις μόνιμους προέδρους: Τον Jean-Claude Juncker του Λουξεμβούργου (2005-2013), τον Jeroen Dijsselbloem των Κάτω Χωρών (2013-2018), τον Mário Centeno της Πορτογαλίας (2018-2020) και τον Paschal Donohoe της Ιρλανδίας. Από το 2020, τη θέση κατέχει ο Donohoe, μέλος του σημαίνοντος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αλλά για την πιθανή τρίτη θητεία του, ο Ιρλανδός αμφισβητείται από τους σοσιαλιστές υπουργούς Οικονομικών της Ισπανίας και της Λιθουανίας, Carlos Cuerpo και Rimantas Šadžius, οι οποίοι προσφέρουν ένα εναλλακτικό όραμα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η ψηφοφορία της Δευτέρας θα διεξαχθεί μυστικά. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον έντεκα από τις είκοσι ψήφους.
Ο Cuerpo προσφέρει μια “ανανεωμένη” και φιλόδοξη ατζέντα
Ο Ισπανός υποψήφιος, Carlos Cuerpo, είναι οικονομολόγος με διδακτορικό και προηγούμενη εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον ισπανικό οργανισμό παρακολούθησης των δημοσιονομικών, AIReF. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας από τα τέλη του 2023, όταν διαδέχθηκε τη Νάντια Καλβίνιο, η οποία τώρα ηγείται της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.
Ο Cuerpo δεν είναι ο πρώτος Ισπανός που επιδιώκει την ηγεσία αυτής της άτυπης ομάδας. Ο Calviño κατέβηκε υποψήφιος εναντίον του Donohoe το 2022, και ο Luis de Guindos -σήμερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- προσπάθησε επίσης να εξασφαλίσει τον ρόλο αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομίας υπό την κυβέρνηση του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.
Στην επιστολή κινήτρων του προς τους συναδέλφους του υπουργούς, ο Cuerpo παρουσίασε μια “φιλόδοξη” και ανανεωμένη ατζέντα με στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών, την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
“Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από τη συζήτηση στην υλοποίηση. Η αξιοπιστία του συλλογικού μας σχεδίου δεν εξαρτάται από το τι λέμε, αλλά από το τι πετυχαίνουμε – από κοινού και χωρίς καθυστέρηση”, έγραψε ο Cuerpo.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ισπανία -μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία- παρουσίασε ένα έγγραφο συζήτησης, στο οποίο υποστήριζε ότι αν και το Eurogroup υπήρξε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια κρίσεων, συχνά δεν είχε αποφασιστικότητα σε άλλους τομείς, ιδίως στην προώθηση της ένωσης κεφαλαιαγορών.
Ως Ισπανός σοσιαλιστής, ο 44χρονος υπουργός Οικονομικών έχει επίσης υποστηρίξει την έκδοση νέου κοινού χρέους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης. Έχει ζητήσει τον διπλασιασμό του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ -από το 1% του ΑΕΠ του μπλοκ- για τη χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών προτεραιοτήτων, όπως η γεωργία και η συνοχή, όσο και νέων, όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Αρκετές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πραγματική αναμέτρηση είναι μεταξύ του Cuerpo και του Donohoe. Ωστόσο, η πολιτική οικογένεια του Cuerpo αποτελεί μειοψηφία στο Eurogroup και οι πιο μετασχηματιστικές προτάσεις του μπορεί να συναντήσουν αντίσταση από δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Paschal Donohoe: “προβλεψιμότητα” σε περιόδους κρίσης
Εν μέσω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και ενός πολέμου στα σύνορα της ΕΕ, ο Paschal Donohoe λέει στους 19 συναδέλφους του από το οικονομικό επιτελείο σε επιστολή που ζητά την υποστήριξή τους ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε “μια κρίσιμη καμπή”.
Παρ’ όλες τις προκλήσεις, ο Ιρλανδός υποστηρίζει ότι το Eurogroup παραμένει πηγή προβλεψιμότητας, σταθερότητας και διαφάνειας. Εξαίρει επίσης τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών υπό την ηγεσία του, ενώ προειδοποιεί ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
“Το μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον μας δίνει την ώθηση και την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε μακροχρόνια ζητήματα και να υλοποιήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες”, δήλωσε, υποσχόμενος ότι θα παραμείνει ειλικρινής διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις της ομάδας.
Εάν επανεκλεγεί, σχεδιάζει να εμβαθύνει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ, να προωθήσει μεγαλύτερο δυναμισμό στην ολοκλήρωση και να συνεχίσει να επενδύει στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
“Πολλά μπορούν να συμβούν σε μερικές εβδομάδες στον κόσμο που βρισκόμαστε, αλλά είμαι ενθαρρυμένος από την υποστήριξη που έχω λάβει επί του παρόντος”, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών στο Euronews σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ο Šadžius ζητά μια λιγότερο συγκεντρωμένη ένωση κεφαλαιαγορών
Στην κούρσα για την προεδρία του Eurogroup, ο Rimantas Šadžius είναι ο μπαλαντέρ. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας πολύ έμπειρος υπουργός Οικονομικών από τη Λιθουανία, αντιμετωπίζει δύο βασικά μειονεκτήματα: ανήκει στη σοσιαλιστική πολιτική οικογένεια -που σημαίνει ότι ανταγωνίζεται για την ίδια δεξαμενή ψήφων με τον Carlos Cuerpo- και επιδιώκει την υποστήριξη των μικρότερων χωρών, μια εκλογική πελατεία που ο Paschal Donohoe καλλιεργεί εδώ και καιρό.
Ο Šadžius έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με έδρα το Λουξεμβούργο και έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη από το 2015.
Ήταν επίσης πρόεδρος του ECOFIN κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Λιθουανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2013, μια περίοδος που σημαδεύτηκε από σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Šadžius θα μπορούσε να προσελκύσει υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά δεν αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να κερδίσει την κούρσα.
Στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του υπουργούς, ο Λιθουανός υποψήφιος δεσμεύεται να προωθήσει τη βαθύτερη ενσωμάτωση των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ, να αποφύγει επικαλύψεις με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να διασφαλίσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να επιταχύνει την εξάπλωση του ψηφιακού ευρώ.
Όπως και οι αντίπαλοί του, ο Šadžius δεσμεύεται να ολοκληρώσει τόσο την τραπεζική ένωση όσο και την ένωση κεφαλαιαγορών. Ωστόσο, τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι η τελευταία παραμένει “ετερογενής και περισσότερο συγκεντρωμένη στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη”.
Πηγή: Pagenews.gr