ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο της Αρχής για Ξέπλυμα και πολιτικοί

Πηγή Φωτογραφίας: [378423] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εισέρχεται στα άδυτα της υπόθεσης των παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκινώντας εκτενείς ελέγχους. Στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο οι αγρότες και οι δικαιούχοι των επίμαχων κονδυλίων, αλλά και όλα τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, όπως καταγράφεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που πρόσφατα διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ο στόχος της έρευνας είναι η συλλογή στοιχείων που σχετίζονται με πιθανό παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
Για την ανίχνευση των ιχνών του μαύρου χρήματος, ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, θα εξετάσει τα αρχεία με τις λίστες των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Σκοπός είναι να χαρτογραφηθεί, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού και σύγχρονης τεχνολογίας, η περιουσιακή κατάσταση όλων των εμπλεκομένων και να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες αποκλίσεις στην περιουσία των ελεγχόμενων προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα του κ. Βουρλιώτη θα επεκταθεί σε βάθος πέντε ή και δέκα ετών, αναλύοντας τα ποσά που εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους, καθώς και τους προμηθευτές και τις χρονικές περιόδους των συναλλαγών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο έλεγχος των μεγάλων ποσών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχουν εγκριθεί, καθώς και η διερεύνηση των ατόμων από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που έδωσαν αυτές τις εγκρίσεις, καθώς και εκείνων που ήταν υπεύθυνοι για τους σχετικούς ελέγχους.
Ουδείς υπεράνω υποψίας
Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξεταστούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων, όπως πρώην υπουργοί ή βουλευτές, εφόσον το διερευνώμενο αδίκημα αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος που δεν σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό έχει ήδη κριθεί στο παρελθόν με βάση δικαστικές αποφάσεις σε παλαιότερες υποθέσεις που αφορούσαν πρώην υπουργούς.
Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από την έρευνα για παράνομο πλουτισμό ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Συντονισμός με εισαγγελείς της Ευρώπης
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Αρχή βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εισφέροντας και εκείνη με τη σειρά της στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Ο κ. Βουρλιώτης μάλιστα έχει υπογράψει εδώ και περίπου 7 μήνες μνημόνιο συνεργασίας με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) Λάουρα Κοβέσι, στο Λουξεμβούργο.
Ανησυχία πάντως, ενόψει και των εκτεταμένων ελέγχων έχει προκαλέσει στην Αρχή η κακόβουλη παρέμβαση που επιχειρήθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στην επίσημη ιστοσελίδα της, όταν κάποιοι προσπάθησαν να μπουν σε αυτή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας