Γεωπολιτικά

Οι νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία

Οι νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία
Οι νέοι συμβάλλουν στο αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης από την Τουρκία

Οι νέοι συμβάλλουν στο αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης από την Τουρκία, καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία των νέων φτάνει σε ρεκόρ και η αισιοδοξία για το μέλλον εξασθενεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgün που επικαλείται στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat).

Όπως αναφέρει το turkish minute, σύμφωνα με το TurkStat, το 2024 μετανάστευσαν από την Τουρκία 424.345 άτομα, ενώ 314.588 άτομα μετανάστευσαν στη χώρα. Μεταξύ των αποχωρούντων, η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25-29 ετών, που αντιπροσώπευε το 14,4% του συνόλου των μεταναστών, ακολουθούμενη από την ηλικιακή ομάδα των 20-24 ετών (12,2%) και των 30-34 ετών (12,1%).

Σχολιάζοντας την τάση μετανάστευσης των νέων, ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, δήλωσε στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle ότι ενώ οι άνθρωποι άνω μιας ορισμένης ηλικίας δεν έχουν το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό ή την ενέργεια να φύγουν από τη χώρα, οι νέοι έχουν διαφορετική άποψη.

«Λένε: «Ας το δοκιμάσω. Αν πετύχει, ωραία, αν όχι, θα βρω μια λύση αργότερα». Αυτή είναι μια πολυτέλεια που μόνο οι νέοι μπορούν να έχουν», πρόσθεσε.

60% θετικοί στην ιδέα της μετανάστευσης

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των νέων Τούρκων ηλικίας 15 έως 24 ετών θα επέλεγαν να ζήσουν στο εξωτερικό αν τους δινόταν η ευκαιρία, κάτι που αντικατοπτρίζει με τον πιο έντονο τρόπο την απογοήτευση και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας. Οι οικονομικές πιέσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νέους. Η Τουρκία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια βαθιά οικονομική αστάθεια, που οφείλεται στον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, την απότομη αύξηση του κόστους ζωής και την αποδυνάμωση του νομίσματος. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 35,4%, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 75% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το 2021.

Η παρατεταμένη ύφεση έχει τροφοδοτήσει την απογοήτευση του κοινού και έχει προκαλέσει αυξανόμενες επικρίσεις εναντίον του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν για κακοδιαχείριση της οικονομίας και για εδραίωση της εξουσίας μέσω ενός συστήματος που καταστέλλει τη διαφωνία και φυλακίζει τους επικριτές με πολιτικά κίνητρα. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα Τούρκους ηλικίας 15-24 ετών ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, ενώ το υπόλοιπο 60% δεν εργάζεται ούτε αναζητά εργασία. Ακόμη και μεταξύ όσων ακολουθούν ανώτατη εκπαίδευση, οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες, με την ανεργία μεταξύ των πρόσφατων αποφοίτων πανεπιστημίου να αυξάνεται σε περίπου 24,9%, γεγονός που υποδηλώνει μια ανησυχητική αναντιστοιχία μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία της TurkStat έδειξαν επίσης ότι 314.588 άτομα μετανάστευσαν στην Τουρκία πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με 103.732 από τους νεοαφιχθέντες να είναι Τούρκοι πολίτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Η πλειοψηφία τους ήταν ηλικίας 20-24 ετών (14,7%), ακολουθούμενη από την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών (12,1%) και 30-34 ετών (10,3%). Η μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών που έφτασαν ήταν Αζέροι με 9,9%, ακολουθούμενοι από πολίτες του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν.

Αντίθετα, μεταξύ των μεταναστών από την Τουρκία, οι Ιρακινοί αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα με 17,4%, ακολουθούμενοι από υπηκόους του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με το DW, εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης αναφέρουν τις όλο και πιο περιοριστικές πολιτικές χορήγησης αδειών διαμονής, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και το αυξανόμενο αντι-μεταναστευτικό κλίμα ως βασικούς λόγους για τους οποίους οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την Τουρκία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο