Η συμφωνία, περιλαμβάνει επίσης τη διερεύνηση των προοπτικών των γειτονικών περιοχών, καθώς και την κατανόηση του ευρύτερου δυναμικού μη συμβατικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας δημιουργεί ένα πλαίσιο για τον ενεργειακό κολοσσό, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικά δεδομένα και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την NOC στην αξιολόγηση των διαθέσιμων ευκαιριών, προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα μελλοντικών σχεδίων ανάπτυξης και εξερεύνησης.
Ο William Lin, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BP για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει το έντονο ενδιαφέρον μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την NOC και να στηρίξουμε το μέλλον του ενεργειακού τομέα της Λιβύης. Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από την αναδιάρθρωση και διαχείριση γιγαντιαίων κοιτασμάτων παγκοσμίως, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση αυτών των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε λεπτομερείς μελέτες σε στενή συνεργασία με την NOC, προκειμένου να αξιολογήσουμε το δυναμικό αυτής της υποσχόμενης περιοχής».
Και άλλοι παίκτες στην περιοχή
Εκτός της BP, και η Shell προχώρησε σε συμφωνία με την NOC για τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με την εξερεύνηση και ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε τρία κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, όπως ανακοινώθηκε χθες (7/7).
Η Λιβύη, δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής και μέλος του OPEC, έχει αντιμετωπίσει σοβαρές διακοπές στις πετρελαϊκές της δραστηριότητες λόγω συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων, που συχνά οδηγούν στο κλείσιμο κοιτασμάτων.
Το κλίμα αυτό έχει προκαλέσει δισταγμό σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι αποφεύγουν να επενδύσουν κεφάλαια σε μια χώρα που παραμένει σε κατάσταση αστάθειας μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Παρόλα αυτά, διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι όπως η Eni, η OMV, η BP και η Repsol επανεκκίνησαν τις δραστηριότητες εξερεύνησης στη Λιβύη το προηγούμενο έτος, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία αδράνειας.