Συνεχίζεται το μυστήριο με τα πρακτικά του 2015

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Ένα «μυστήριο» συνεχίζει να περιβάλλει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε δέκα χρόνια πριν, αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πρακτικά από τη συνεδρίαση, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κωνσταντίνος Τασούλας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι ζήτησαν τη δημοσιοποίησή τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Η απάντηση των δυο προέδρων, πως είναι απόρρητα, φούντωσε τη φημολογία για το περιεχόμενό τους αναβιώνοντας τα πάθη εκείνης της εποχής. Έπειτα προέκυψαν και οι διαρροές που δημοσίευσε το in.gr αποτυπώνοντας σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό το κλίμα που υπήρχε μέσα στο προεδρικό Μέγαρο.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο αντιπροσωπευτικά είναι τα αποσπάσματα από τα καταγεγραμμένα πρακτικά. Είναι γνωστό ότι οι πρακτικογράφοι αποχώρησαν από την αίθουσα μετά τις πρώτες αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών, ύστερα από πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με αυτή την απόφαση. Επέστρεψαν αργότερα; Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι όχι, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να παρέμεινε ένα μαγνητόφωνο που κατέγραφε τους διαλόγους μεταξύ των αρχηγών.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρακτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από ηχητικό υλικό που να πιστοποιεί την αυθεντικότητά τους. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο υπάρχει στις θυρίδες της Ηρώδου Αττικού. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν υπέγραψε τα συγκεκριμένα πρακτικά, ενώ δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν και υπογραφές των πρακτικογράφων.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 2015 διακόπηκε σε ορισμένες στιγμές, καθώς διεξάγονταν παράλληλα διαπραγματεύσεις με εξωτερικούς παράγοντες. Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν το μαγνητόφωνο που πιθανώς υπήρχε στην αίθουσα του προεδρικού σταματούσε κατά διαστήματα να καταγράφει τις συνομιλίες. Υπήρξαν αρκετές παύσεις και παρεμβάσεις, με πιο σημαντική ίσως την παρουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο προεδρικό Μέγαρο, τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και το τηλεφώνημα προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επισημαίνοντας στον τότε πρωθυπουργό ότι το χρονικό περιθώριο ήταν πολύ περιορισμένο, εστιάζοντας στο ερώτημα που θα υποβληθεί στον ελληνικό λαό. Υπήρξε δέσμευση ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορούσε αποκλειστικά την αποδοχή ή μη της πρότασης Γιουνκέρ.
Το πρόγραμμα για την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν πως, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο απέναντι στους Ευρωπαίους. Αυτή τη συμφωνία είχαν οι δύο τους, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, το βράδυ πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Το αίτημα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών προκάλεσε νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει τις δύο πλευρές. Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τονίζεται ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών διαψεύδει κάθε σενάριο περί σχεδίου εξόδου από το ευρώ. Ο αρχικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ότι «η προσπάθεια ορισμένων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων μέσων ενημέρωσης, να αποκαταστήσουν πολιτικά τον κ. Τσίπρα είναι αξιέπαινη. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά πιστεύω ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Η διάσημη κωλοτούμπα δεν συνέβη μόνο εκείνη την ημέρα, αλλά επαναλαμβάνεται καθημερινά από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, προσφέροντας και κάποια θετικά στον τόπο, αποδεικνύοντας ότι το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ότι «φοβούνται πως θα γίνει κατανοητό σε όλους ότι, ενώ κάποιοι φώναζαν ‘βάστα Σόιμπλέ’, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ειλικρινή πατριωτισμό, αγωνίζονταν για τη σωτηρία της χώρας και μια βιώσιμη συμφωνία».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας